КИВИЈИ БИЈУ БИТКУ ЗА ШАМПИОНА ЈУЖНЕ ХЕМИСФЕРЕ

УТАКМИЦА ЗА ИСТОРИЈУ:
УТАКМИЦА ЗА ИСТОРИЈУ: Хурикејнси дочекују Хајлендерсе у мечу за титулу првака Супер рагбија

После 18. кола лигашког дела првенства и две рунде нокаут фазе такмичења које је траје готово пет месеци, сезона Супер рагбија ће данас рано по централноевропском времену, достићи тачку кључања када се на терену Регионалног стадиона у Велингтону за титулу шампиона јужне хемисфере буду сударили Хурикејнси и Хајлендерси. Посебна нам је част и задовољство да ћемо први пут од оснивања Асоциације и интернет странице бити у прилици да Вас извештавамо са финала Супер рагбија. У новинарској ложи и поред аут линије на фоторепортерској позицији спортског здања у главном граду Аотеарое бити место резервисано за Рагби Озон.

Ко је имао трунку видовитости у себи, довољно му је било да из извуче закључак из прва три кола сезоне када су се Хурикејнси вратили са мини турнеје по Јужној Африци и Аустралији са три победе из три меча, што ретко која франшиза са Новог Зеланда успева да оствари. Када се има на уму да се у родни град и тим у коме је поникао, вратио несташни дечко Ма` а Нону и тиме комплетирао атмосферу у екипи који пршти од Ол блекса попут Бена Смита, Бена Френкса, Џејмса Бродхуста, Џеремија Траша, Виктора Витоа, Ти Џеја Перенаре, Баудена Батера, Џулијена Савее и многих који су веома близу да стекну тај статус, могло се наслутити крајњи домет Урагана.

Лигашки део сезоне су завршили убедљиво на првом месту са 14 победа из 16 мечева, три више од најближих пратиоца и са 13 бодова више на свом конту у односу на остале. У полуфиналу су лако изашли на крај са Брамбисима које су победили 29:9 и први пут од 2009. се пласирали у финале. Први пут у историји франшизе ће и играти меч за титулу пред својим навијачима у, за Хурикејнскима лудим, Велингтону.

Житељи престонице су годинама били верни екипи која је увек имала добар састав, играла једно финале али никад није била кадра да учини тај последњи искорак и зграби титулу.  Сада осећају да је време за наплату дугова и своје верности црно-жутим бојама која ће бити исплаћена једино у виду трофеја намењеног најбољем тиму Супер рагбија у рукама њихових љубимаца.

ДУЕЛ ДВА УБИСТВЕНА КРИЛА: Ваисааке Нахоло и Џулијен Савеа
ДУЕЛ ДВА УБИСТВЕНА КРИЛА: Ваисааке Нахоло и Џулијен Савеа

Ипак, са друге стран, за ривала ће имати Хајлендерсе. Франшиза базирана у Данидену, некако је, полускривено, потајно упала у круг фаворита, наравно не никако не заслужено, напротив. Други су по броју победа у такмичењу, одмах иза данашњег противника. Остварили су их 11 као и Варатаси од којих су имали бод више по окончању лигашког дела сезоне, али су због система такмичења који даје предност победнику једне од три националне конференције, ипак завршили на четвртом месту у генералном пласману, уместо на другом где би требали да буду да се рачунају само освојени бодови.

Ни та, да кажемо, неправда, их није поколебала. Колико су моћни, демонстрирали су у полуфиналу учинивши нешто што није учинила ни једна франшиза у историји такмичења од како су Крусједерси узели титулу тријумфом 20:19 на гостовању Брамбисима 2000. Постали су прва екипа после 15 година која је као гост остварила победу у нокаут мечу Супер рагбија.

И то само какву су победу остварили. Срушили су снове Варатасима да ће успети да одбране титулу првака јужне хемисфере савладавши их 35:17 у Сиднеју.

Свакако да Брђани имају своје дивове у дијагонали који могу потпуно конкурентно да парирају онима из Хурикејнса. На крилоима су Патрик Озбор и Ваисаке Нахоло који је са 12 постигнутих есеја најуспешнији стрелац сезоне. На другом центру је убитачни Малакаи Фекитоа који ће представљати претњу како у одбрани, тако и у нападу чак и дуу као што су Ма` а Нону и Конрад Смит док ће универзалац у дијагонали Ол блекса Бен Смит, са позиције аријера, чекати своју прилику за постизање поена и спречавање ривала да учини исто.

Колико меч значи самим играчима најбоље сведочи пример капитена Насија Мануа који ће играти практично само са једним оком јер му је мишић на другом отказао! Чеп треће линије скрама је задобио ударац у десно око после којег је настао велики оток у полуфиналу против Варатса.

КАПИТЕНИ СА ТРОФЕЈЕМ: Наси Ману и Конрад Смит (десно)
КАПИТЕНИ СА ТРОФЕЈЕМ: Наси Ману и Конрад Смит (десно)

Међутим, та чињеница неће спутати Мануа да предводи своје момке у финалу Супер рагбија:

Могао сам да видим јуче на тренингу врло добро и само са једним оком. Мипшић је једноставно престао да ради и не може потпуно да отвори око. Ипак, то ме неће спречити да заиграм у финалу. И није нека повреда – кратак и јасан је био Наси Ману (?!)

После овакве изјаве, дефинитвно је сувишан било какав коментар.

Окршај у Велингтону ће бити судар два острва Новог Зеланда, јужног и северног. Две екипе су се од настанка такмичења 25 пута састале до сада. Хурикејнси су славили 14 пута, Хајлендерси 11. Ове сезоне два пута су одмерили снаге и у оба меча су тријумфовали Урагани. У првој утакмици одиграној у Данидену, Хурикејнси су остварили победу 20:13 док су у Непиру били убедљивији  56:20. Два претходна меча, одиграна лане, добили су Хајлендерси, и у Данидену 35:31 и у Велингтону 18:16.

Финале најјачег клупског такмичења не само јужне хемисфере, већ вероватно и света обзиром да га играју представници Јужне Африке, Аустралије и Новог Зеланда, почеће у 9:35 по централноевропском времену. Уживајте!

Јован Бајић

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.