КУСЕЈДЕРСИ УКРОТИЛИ ЛАЈОНСЕ


ИЗВОЈЕВАЛИ УБЕДЉИВУ ПОБЕДУ: отварач Крсташа Колин Слејд у канџама Лавова. ФОТО: Јован Бајић
ИЗВОЈЕВАЛИ УБЕДЉИВУ ПОБЕДУ: отварач Крсташа Колин Слејд у канџама Лавова. ФОТО: Јован Бајић


У сусрету који је отворио други дан, петог кола Супер рагбија, Крусејдерси су на терену Рагби лига парка у Крајстчрчу убедљиво савладали Лајонсе 34:6 (13:3) узевши и бонус бод против Јужноафриканаца обзиром да су постигли четири есеја, чиме су лагано кренули са доњег дела табеле најјачег клупског такмичења јужне хемисфере ка месту које им припада.

Домаћини су ушли у сусрет после недељу дана одмора чињеницом да су били слободни претходне недеље, појачани неколицином Ол блекса који су попунили редове Крсташа. У стартној постави поново су били Данијел Картер, Керијан Рид, Семјуел Вајтлок а први пут ове сезоне су заиграли Немани Надоло и Енди Елис који се вратио из Јапана.

Од самог почетка сусрета Крусејдерси су показали гостима шта их очекује на Рагби лига парку. Требало им је свега шест минута да постигну први есеј. Најпре су угурали ривала у њихов есеј простор молом али као нису успели да положе лопту, имали су скрам на пет метара од гол линије.

Деми Крсташа и бивши Ол блек је имао довољно самопоуздања али и добру процену да подигне лопту из мелеа и поентира. Есеј Ендрија Елиса трансформисао је Данијел Картер. Најбољи отварач данашњице који је почео меч на првом центру, касније је био сигуран и из два казнена ударца.

Одмах после друге казне Данијела Картера, Лајонси су постигли прве поене на мечу. Бивши креатор игре Бејби бокса, Елтон Џантчес је успешно извео ударац на гол из казне.

То је дало крила Јужноафриканцима али су убрзо Лавови схватили да ипак, не могу да лете.

КРАЉ РАКОВА: Ричи Мек Коув у дуелу са Лајонсима. ФОТО: Јован Бајић
КРАЉ РАКОВА: Ричи Мек Коув у дуелу са Лајонсима. ФОТО: Јован Бајић

Када су коначно успели да задрже лопту у свом поседу, вежу пар акција којима су се нашли испред статива Крсташа, Ричи Мек Коув је засијао старим сјајем. Пожртвовано је ушао у рак, не марећи за евентуалне повреде, и издејствовао казну.

До одласка на одмор, обе екипе су имали по две прилике да поново покрену семафор који је ипак мировао.

По самом изласку из свлачионица, играчи франшизе базиране у Јохансезбургу су били конкретнији. Притисак је уродио плодом у виду казне чиме су се Лавови приближили на седам разлике.

ЕКСКЛУЗИВНО ИЗ КРАЈСТЧРЧА: Јован Бајић
ЕКСКЛУЗИВНО ИЗ КРАЈСТЧРЧА: Јован Бајић

Међутим, који трен касније, тачније у 50. минуту десни стуб гостију је добио жути картон због намерног обарања скрама. Данијел Картер је из казне погодио стативу.

После шест минута агоније за госте и четири поновљена скрама, на пет метара од гол линије Лајонса, главни делилац правде на сусрету Ник Брајан је сасвим оправдано досудио казнени есеј. Данијел Картер га је претворио.

Готово одмах после почетног ударца, Крсташи су направили контру узевши лопту ривалу у раку. Акцију је започео Немани Надоло по левом крилу а завршио је Керион Фонотиа, који је у првом полувремену због повреде заменио Џонија Мек Никола, на десном. Данијел Картер је и овога пута био прецизан за додатна два поена.

Лајонсима није било повратка у сусрет. И када су успевали, на тренутак да успоставе ред међу својим линијама, црно – црвени им нису дозвољавали много простора за разигравање одличном одбраном.

Пред крај меча учинило се да ће гости можда постићи почасни есеј али у акцији на својој половини терена Керијан Рид је пресекао додавање ривала и лагано отрчао до статива. Данијел Картер је погодио мету и шести пут.

Са пет бодова Крсташи су се попели са 13. на десето место. И у следећем колу ће на свом терену дочекати још једну јужноафричку франшизу, Читасе из Блумфонтејна.

КРУСЕЈДЕРС – ЛАЈОНС 34:6 (13:3)

Стадион Рагби лига парк у Крастчрчу

Гледалаца: 10.000

Главни судија: Ник Брајан

Помоћници: Бен О` Кифи, Пол Вилијамс

Судија у ТВ студију: Крис Врат

КРУСЕЈДЕРС: Вајат Крокет, Бен Фунел, Овен Френкс, Лук Романо, Семјуел Вајтлок, Џордан Тауфуа, Чири Мек Коу, Керијан Рид, Енди Елис, Колин Слејд, Немани Надоло, Данијел Картер, Рајан Кроти, Џони Мек Никол, Том Тејлор

Коди Тејлор, Џо Муди, Непо Лаулала, Скот Барет, Лук Вајтлок, Мичел Бурмонд, Керион Фонотиа, Дејвид Хавили

ЕСЕЈИ: Ендру Елис (6`), казнени (56`), Керион Фонотиа (58`), Керијан Рид (77`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Данијел Картер (7`, 57`, 59`, 78`)

КАЗНЕ: Данијел Картер (17`, 24`)

ЛАЈОНС: Корне Фури, Роби Коетце, Џулијен Ределингхјуз, Франко Мостерт, Мартин Милер, Јако Криел, Ворвик Текленбург, Ворен Вајтли, Рос Кроње, Елтон Џачис, Сампи Масриет, Харолд Ворстер, Лионел Мапое, Руан Комбринк, Андриес Коетце

Арманд Ван Дер Мерве, Жак Ван Руен, Руан Дрејер, Андриес Фереира, Дерик Мини, Фаф Де Клерк, Мартинз Бошоф, Хауард Мниси

КАЗНЕ: Елтон Џантчес (26`, 47`)

ЖУТИ КАРТОН: Џулијен Ределингхуз (50`)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.