ЛАВОВИ САВЛАДАЛИ МАОРИ ОЛ БЛЕКСЕ

ЗАСЛУЖЕНО СЛАВИЛИ У РОТОРУИ: Сем Ворбартон у продору против Маори Ол блекса. ФОТО: Getty Images
ЗАСЛУЖЕНО СЛАВИЛИ У РОТОРУИ: Сем Ворбартон у продору против Маори Ол блекса. ФОТО: Getty Images

Опоравивши се од пораза од Хајлендерса пре четири дана, у наставку турнеје по Новом Зеланду, Британски и Ирски Лавови су се коначно представили у светлу достојном репутацији коју су стекле генерације пре њих, што су на својој кожи осетили Маори Ол блекси претрпевши пораз 32:10 (12:10) на терену Међународног стадиона у Роторуи.

Селекција састављена од играча који морају да имају у својој крви гене домородаца Новог Зеланда, била је изузетно јака по именима, али су то требали и на игралишту да докажу. И ишло им је за руком и ногом јер су успели да направе преокрет после почетног вођства Лавова стеченог са две казне Ли Халфпенија.

Домаћи су повели полагањем Лиама Месама који је вечерас у Роторуи одиграо своју опроштајну утакмицу за Маори Ол блексе. Месамов саиграч из Чифса Демијен Мек Кензи је био сигуран за додатна два поена за преокрет али су Лајонси поново водили јер је Ли Хајлфпени опет био сигуран из казне.

Демијен Мек Кензи је на исти начин променио улоге а коначни преокрет учинио је поново аријер Велса и Тулона Ли Халфпени четвртим прецизним шутем из казненог ударца.

ДИРЕКТНО И ЕКСКЛУЗИВНО ИЗ РОТОРУЕ: Јован Бајић
ДИРЕКТНО И ЕКСКЛУЗИВНО ИЗ РОТОРУЕ: Јован Бајић

Петом казном последњи човек одбране гостију је отворио друго полувреме а кобни проблеми су настали у 49. минуту када је Тавера Кер Барлоув добио жути картон због обарања Лија Халфпенија без руку, односно само раменом и то у пределу главе.

Доминација у скраму Лајонса кулминирала је казненим есејем који је јужноафрички делилац правде Јако Пајпер досудио због намерног окретања мелеа, а толико поменутом Лију Халфпенију није било тешко да тик испред статива успешно изведе трансформацију.

После још једног чврстог и стабилног скрама Лавова, Таулупе Фалетау је подигао лопту из скупа, направљена је још једна фаза а Маро Итоџе је пренео преко гол линије и положио успевши да се провуче кроз двојицу ривала. Ли Халфпени је још једном беспрекорно обавио шутерску дужност.

Коначних 32:10 шестим казненим ударцем поставио је Ли Халфпени, после 14. казне Маори Ол блекса, од којих су десет биле скривљене на сопственој половини терена чиме су Лавови спречили домаћине сусрета да понове успех остварен пре 12 година у претходном окршају две селекције.

Тријумфом у Роторуи Британски и Ирски Лавови су поново закорачили у позитиван исход турнеје јер су у петом мечу остварили трећу победу. То ће им сигурно веома допринети на самопоуздању јер је дуел са Маори Ол блексима био последња провера пред праве изазове, односно почетак Тест серије са светским шампионима која почиње следеће суботе у Окланду.

МАОРИ ОЛ БЛЕКС – БРИТАНСКИ И ИРСКИ ЛАВОВИ 10:32 (10:12)

Meђународни стадион у Роторуи

Гледалаца: 26.000

Главни судија: Јако Пајпер (Јужна Африка)

Помоћници: Жеронм Гарсе (Француска), Роман Поли (Француска)

Судија у ТВ студију: Иан Смит (Аустралија)

МАОРИ ОЛ БЛЕКСИ: Кејн Хејмс, Еш Диксон, Бен Меј, Џозеф Вилер, Томас Френклин, Акира Ионае, Елиот Диксон, Лиам Месам, Тавера Кер Барлов, Дамијен Мек Ензи, Реико Иоане, Чарли Нгатаи, Мет Проктор, Нехе Милне Скудер, Џејм Лоу

Хикавара Елиот, Крис Еванс, Марсел Рената, Леитон Прајс, Кара Прајор, Брајан Хал, Ихаија Вест, Роб Томпсон

ЕСЕЈИ: Лиам Месам (13`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Демијен Мек Кензи (14`)

КАЗНЕ: Демијен Мек Кензи (23`)

ДРОП ГОЛОВИ:

ЖУТИ КАРТОНИ:

ЦРВЕНИ КАРТОНИ:

БРИТАНСКИ И ИРСКИ ЛАВОВИ: Мако Вунипола, Џејми Џорџ, Таги Фурлонг, Маро Итоџе, Џорџ Куртис, Питер О` Махуни, Шон О` Брајан, Таулупе Фалетау, Конор Мареј, Џонатан Секстон, Џорџ Норт, Бен Те` о, Џонатан Дејвис, Ентони Вотсон, Ли Халфпени

Кен Овенс, Џек Мек Гра, Кајл Синклер, Иан Хендерсон, Сем Ворбартон, Грег Леидлоу, Ден Бигар, Елиот Дејл

ЕСЕЈИ: казнени (52`), Маро Итоџе (55`),

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Ли Халфпени (56`)

КАЗНЕ: Ли Халфпени (6`, 11`, 21`, 34`, 45`, 71`)

ДРОП ГОЛОВИ:

ЖУТИ КАРТОНИ:

ЦРВЕНИ КАРТОНИ:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.