ЛЕИНСТЕР ОСВОЈИО ЧЕЛИНЏ КУП

У РУКАМА КАПИТЕНА ЛЕИНСТЕРА: Џејми Хилип с Челинџ купом
У РУКАМА КАПИТЕНА ЛЕИНСТЕРА: Џејми Хилип с Челинџ купом

Рагбисти Леинстера окитили су се титулом шампиона Челинџ купа савладавши на домаћем терену стадиона Ројал Даблин Сосајити у Даблину Стад Франс 34:13 (21:6). Момци у плавом су просто блистали. Поготово у првих 40 минута када су три пута положили лопту у есеј простор ривала, стекли предност 15 поена која је како се касније испоставило, била недостижна за Парижане који су поражени у четвртом европском финалу док је Леинстер, освојио четврти трофеј у периоду од пет година, први у Челинџ купу.

ДИРЕКТНО С АР ДИ ЕСА: Јован Бајић
ДИРЕКТНО С АР ДИ ЕСА: Јован Бајић

Колико је битан добар старт, максимална концетрација од самог почетка утакмице, најбоље се видело када је рачун домаћина отворио Иан Мадиген поентиравши већ у трећем минуту после муњевите и добро организоване акције. Други центар је положио између статива што је Џонатану Секстону претварање учинило врло једноставним.

Стад Франс се приближио гол линији ривала у пар ситуација али им је недостајала добра завршница, Погрешне одлуке, слаб и непрецизан пас били су узрок неефикасности.

Леинстер с друге стране није губио време. Ајзак Бос, деми плавих је шутнуо високо лопту коју је ухватио Ендру Ковеј на половини ривала. Додао је до Шона Кронина који је био у пуном трку и све што је требало да уради талонер је да је положи између статива што је и учинио. Још једна једноставна трансформација за Џонатана Секстона који је био прецизан за додатна два поена.

Трећи есеј домаћина је био сличан другом само с другим момцима у главним улогама. Кретаор игре Леиснтера је деомстрирао своје умеће када је угледао Ису Насеву усамљеног на крилу. Шут пасом је упослио Фиџијанца који је под притиском противника ухватио лопту, остао на ногама у контакту и оуфлудом проиграо Роберта Карнија. Аријер и најбољи играч Европе 2012. године се са пет метара од гол линије бацио у есеј простор Стад Франса. Џони Секстон је овог пута са саме леве аут линије опет био сигуран из претварања.

НЕЗАУСТАВЉИВИ: крило Леинстера Ендру Конвеј пролази демија Стад Франса Жулијена Дупија
НЕЗАУСТАВЉИВИ: крило Леинстера Ендру Конвеј пролази демија Стад Франса Жулијена Дупија

Све што су гости успели да ураде у првих 40 минута су биле два казнена ударца Жерома Порикала.

Отварач Леинстера који ће од седеће сезоне бранити боје Стад Франсових градских ривала Расинг Метроа, почетком другог полувремена с две казне повисио је предност на 27:6 чиме је практично већ у 63. минуту сусрета решио питање победника.

Парижани су се делимично вратили у меч есејем Џеремија Шинзела и претварањем Жулија Плисона који је преузео шутерске дужности од Жерома Порикала који је напустио игру.

Међутим, два минута до краја утакмице Кијан Хили који је започеу утакмицу на клупи за резерве је постигао четврти есеј за Леинстер а Џонатан Секстон га трансформисао за убедљивих 34:13.

НЕЕФИКАСНИ: капитен Стад Франса Серђо Парисе у дуелу с момцима из Даблина
НЕЕФИКАСНИ: капитен Стад Франса Серђо Парисе у дуелу с момцима из Даблина

Обзиром да се финале Европског рагби купа игра сутра, Ленстер је први клуб у историји клубског рагбија Старог континента који ће макар само један дан, имати обе европске титуле у свом поседу.

ЛЕИНСТЕР – СТАД ФРАНС 34:13 (21:6)

Стадион Ар Ди Ес у Даблину

Гледалаца: 20.396.

Главни судија: Најџел Овенс (Велс)

Помоћници: Леитон Хоџ (Велс), Иан Дејвис (Велс)

Судија у ТВ студију: Герет Симондс (Велс)

ЛЕИНСТЕР: Џек Мек Герет, Шон Кронин, Мајк Рос, Квин Ру, Девин Тонер, Рис Рудок, Шон О` Брајан, Џејми Хислип, Ајзак Бос, Џонатан Секстон, Иса Насева, Иан Мадиген, Фергус Мек Фаден, Ендру Конвеј, Роберт Карни.

Ричард Штраус, Киан Хили, Лио Кален, Шејн Џенингс, Џон Куни, Ендру Гудман, Дејвид Карни.

ЕСЕЈИ: Иан Мадиган (3`), Шон Кронин (20`), Роберт Карни (28`), Киан Хили (78`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Џонатан Секстон (4, 21`, 29`, 79`)

КАЗНЕ: Џонатан Секстон (54`, 63`)

СТАД ФРАНС: Алед Де Малманч, Лорен Семпре, Рабах Слимани, Скот Лавала, Жерар Мустер, Дејвид Лајонс, Пијер Рабадан, Серђо Парисе, Жулијен Дупи, Жул Плисон, Хуго Боневал, Пол Вилијамс, Жефри Думајир, Џереми Шинзел, Жером Порикал.

Реми Бонфи, Стенли Рајт, Жереми Бекасен, Ентони Ван Зајл, Леи Томики, Ваисеа Најацалеву, Жулијен Аис, Пол Ворвик.

ЕСЕЈИ: Џереми Шинзел (66`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Жули Плисон (67`)

КАЗНЕ: Жером Порикал (26`, 40`)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.