МАОРИ ОЛ БЛЕКСИ У САБЛАЗНИ ПРАЗНИХ ТРИБИНА ПОБЕДИЛИ САМОУ

СТРЕЛАЦ ДРУГОГ ЕСЕЈА: Шон Ваинуи полаже против Самое. ФОТО: Getty Images

У склопу припрема за квалификациони меч за Светски Куп у Франсцуској 2023. са Тонгом, Самоа је била домаћин Маори Ол блексима у Велингтону на стадиону Скај, где је претрпела пораз 35:10 у сусрету који се играо пред празним трибинама због опасности од заразе вирусом.

Сусрет у главном граду Аотеарое је био 124. Маори Ол блекса у својој историји, први у Велингтону од 1993. када су угостили Британске и Ирске Лавове, а укупно десети са Самоом са којом су први пут укрстили копља 1960. у главном граду пацифичке државице Апији. Последњи пут две екпе су се суреле 2008. у Хамилтону али вечерашњи меч је припао гостима на сопственом терену.

Једнина публика на мечу, поред резервних играча, тренера и камермана били су новинари. Тројица, укључујући и мене.

Нажалост по Самоу, стврари се нису најбоље одвијале по њих у окршају са Маорима који су на крају остварили, чинило се, убедљиву победу.

После добро изведеног аута, Маори Ол блекси су развили акцију кроз дијагоналу. Били Проктор је шутнуо лопту у есеј простор Самое где ју је поклопио Шон Стивенсон. Полагање крила трансформисао је Отере Блек за 7:0.

Самоанци су постигли есеј који трен касније преко Хенри Тајма Стауверса али је био поништен због ометање игре у току акције. То само као да је раљутило рагбисте са прелепих пацифчких острва који су још силније нападали Маоре.

У 24. минуту притисак је уродио плодом. Нериа Таефу је у гужви дошао до лопте, шутнуо је у есеј простор и тамо пклопио. Родни Иона је претворио полагање крила Самое за изједначење.

ДИРЕКТНО И ЕКСКЛУЗИВНО ИЗ ВЕЛИНГТОНА: Јован Бајић

Није дуго прошло и Маори су се вратили у вођство. Превагу је донео Шон Ваинуи, који је у пуном трку примио лопту од играча скрама из фазе створене после аута, пробио редове противника и укњижио пет поена. Отере Блек је био сигуран за додатна два поенауспешно извевши шут након полагања крила Чифса.

Шонов имењак на десном крилу Маори Ол блекса Стивенсон  и саиграч из Чифса, је увећао предност гостију на сопственом терену постигавши други есеј на утакмици. Отварач Блузса Отере Блек је наставио стопроцентни шутерски низ трансформисавши полагање првотимца Поглавица.

Почетком другог полувремена Самоанци су се приближили Маорима казненим ударцем Родни Иона.

Маори Ол блекси су поново пробили рдове Самое. Овог пута у листу стрелаца уписао се капитен Еш Диксон. Капитен Хајлендерса је напре добро извео убацивање лопте у аут после казне, прикључио се молу који је настао и преневши лопту преко гол линије, бацио се у есеј простор.

То су уједно били последњи потези капитена Брђана и Маори Ол блекса обзром да је био измењен док је резервиста Џош Иоане успешно претворио есеј Еша Диксона за 28:10.

У 69.  минуту утакмице, Маори Ол блекси су имали скрам на десетак метара од гол линије. Лопту је из скупа покупио чеп Фетукамокамо Даглас, лажним додавањем одтарасио се противника и неометано прошао до есеја где се бацио. Џош Иоане је и други пут биопрецизан из трансформације на мечу наставивши непгрешивост свог претходника Отереа Блека којег је заменио.

САМОА – МАОРИ ОЛ БЛЕКС  (7:21)

Стадион Скај у Велингтону

Гледалаца:  0

Главни судија: Мајк Бери

Помоћници: Грем Купер, Рубин Кин

Судија у ТВ студију: Мајк Фрејзер).

САМОА: Алберт Анае, Реј Ниуиа, Калоло Туилома, Бенџамин Ни Ни, Семјел Слејд, Хенри Тим Стауверс, Џек Лем, Олаџувон Ноа, Двејн Полатаивао, Родни Иона, Нериа Фомаи, Хенри Таефу, Лоси Филипо, Џони Ваили, Томаси Алосио

Џеј Пи Сауни, Џона Аоина, Мајкл Алаалатоа, Теофило Пауло, Тео Мек Фарленд, Ауваса Фалеалии, Стејси Или, Елисапета Алофипо

ЕСЕЈИ: Нериа Фомаи (24`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Родни Иона (25`)

КАЗНЕ: Родни Иона (50`)

ДРОП ГОЛОВИ:

ЖУТИ КАРТОНИ:

ЦРВЕНИ КАРТОНИ:

МАОРИ ОЛ БЛЕКС: Поури Ракете Стонс, Еш Диксон, Џош Хохнек, Маанаки Сели Рикит, Исаиа Вокер Леавре, Рид Принсип, Били Хармон, Фетукамокамо Даглас, Брахјан Хол, Отере Блек, Шон Ваинуи, Алекс Нанкивел, Били Проктор, Шон Стивенсон, Кејлеб Траск

Курт Еклунд, Тамаити Вилијамс, Марсел Рената, Џош Диксон, Џејкоб Норис, Сем Нок, Џош Иоане, Џона Лоуве

ЕСЕЈИ: Шон Стивенсон (9`, 38`), Шон Ваинуи (31`), Еш Диксон (57`), Фетукамокамо Даглас (67`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Отере Блек (10`, 32`), Џош Иоане (58`, 68`)

КАЗНЕ:

ДРОП ГОЛОВИ:

ЖУТИ КАРТОНИ:

ЦРВЕНИ КАРТОНИ:

Categoriesn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.