МИШЕЛАК ОДВЕО ШАРКСЕ У ФИНАЛЕ

ОТПЛИВАЛИ У ФИНАЛЕ: Џеј Пи Питерсен стрелац другог есеја за Шарксе.
ОТПЛИВАЛИ У ФИНАЛЕ: Џеј Пи Питерсен стрелац другог есеја за Шарксе.

Шаркси су учинили оно што нико од њих, сем најприврженијих присталица, није очекивао. Ако се има на уму да су у протекле две недеље пропутовали пола света и на том путу савладали Редсе, шампионе Супер рагбија, и данас Стормерсе 26:19 (13:6) чиме су се пласирали у финале најјачег клубског такмичења света, Ајкулама из Дурбана треба одати признање.

Стормерси су олдично започели утакмицу казном Питера Гранта за вођство од 3:0 али то само као да је разљлутило Ајкуле за које су сви мислили да су исцрпљене путовањима у кроз које су променили десетине временских зона.

Међутим, Шаркси су узвратили казном Фредерика Мишелака који је који трен касније био прецизан и за дроп дол. Инцијатива гостију се наставила а одбрана Стормерса која је током лигашког дела сезоне била најефикаснија, једноставно није функционисала. Џое Питерсен није успео да ухвати добар шут Џеј Пи Питерсена испред сопствених 22 метара који је покупио Луис Лудик и практично неометано отрчао до есеј простора и поентирао.

До одласка на одмор Питер Гран је приближио Стормерсе на седам разлике али практично одмах по изласку из свлачионица, Шаркси су узвратили новом казном Мишелака, бившег репрезентативца Француске на шта је Грант имао идентичан одговор.

ПОДБАЦИЛИ: Капите Стормерса Жан Де Вилијерс у продору.
ПОДБАЦИЛИ: Капите Стормерса Жан Де Вилијерс у продору.

Разлику за коју се испоставило да је недостижна за франшизу из Кејп Тауна, Шаркси су створили одличним продором Џеј Пи Питерсена. Крило које је за ову утакмицу било пребачено на позицију другог центра, одлично је пробило и онако слабу одбрану Стормерса и постигло есеј а Мишелак је био неумољив за додатна два поена.

Олујници су се вратили у меч, тачније на седам разлике полагањем Гиа Аплона и трансформацијом Питера Гранта који данас дефинитвно није био на нивоу игара из лигашког дела сезоне. Дефинитно кључни тренутак на мечу је била одлука капитена Жана Де Вилијерса да се упути шут на стативе из казне која је била досуђена на пет метара од гол линијена уместо да играју.

Гран је поново био сигуран али који трен касније судбину Стормерса је запечатио нови дроп гол Фредерика Мишелака. Домаћини су поново били у прилици да дођу до изједначења али су опет шутем дали посед лопте противнику и то миут и по до краја меча.

Шаркси су добро извели аут, обезбедили лопту и после истекао 80. минута, испуцали је у аут.

СТРЕЛАЦ 16 ПОЕНА ЗА ШАРКСЕ: Фредерик Мишелак.
СТРЕЛАЦ 16 ПОЕНА ЗА ШАРКСЕ: Фредерик Мишелак.

Дефинитвно, један од најзалужнијих за херојску победу Ајкула је био Фредерик Мишелак. Момак из Тулуза који је допринео момцима из Дурбана да освоје домаће првенство Кари куп 2008. и 2010. био је кључни играч меча што је и потврдио не само шутевима за поене неко и оним тактичким као и феноменалном дистрибуцијом лопте у отвореној игри.

Шаркси су три пута до сад играли финале Супер рагбија али никад нису освојили титулу. Пред њима је још једно изузетно напорно путовање и још већи изазов у Хамилтону у виду Чифса али ако поново буду играли као данас и пре седам дана смеши им се наслов шампиона јужне хемисфере.

СТОРМЕРС – ШАРКС 19:26 (6:13).

Стадион Њулендс у Кејп Тауну.

Гледалаца:48.000

Главни судија: Стив Велш (Аустралија).

Помоћници: Јако Пејпер (Јужна Африка), Мариус Јонкер (Јужна Африка).

Судија у ТВ студију: Шон Велдсман (Јужна Африка).

СТОРМЕРС: Стивен Китчоф, Тиан Либенберг, Брок Харис, Ебен Етзебет, Андриес Бекер, Сија Колоси, Рајнхард Елстад, Деон Фури, Девалт Дувенаге, Питер Грант, Брајан Хабана, Жан Де Вилијерс, Жуан Де Јонг, Гио Аплон, Џое Питерсен.

Франс Малхербе, Деон Карстенс, Де Кох Стенкамп, Дон Арманд, Луис Шредер, Бартон Франсис, Герард Ван Дер Хевер.

ЕСЕЈ: Гио Аплон (67`).

ТРАНСФОРМАЦИЈА: Питер Грант (68`).

КАЗНЕ: Питер Грант (7`, 40`, 57`, 73`).

ШАРКС: Тендаи Мтаварира, Бизмарк Ду Плеси, Јани Ду Плеси, Вилјем Албертс, Антон Бреслер, Киген Данијел, Марсел Коетзе, Рајан Канковски, Карл Мек Лиод, Фредерик Мишелак, Лвази Мвово, Тим Вајтхед, Џеј Пи Пиерсен, Луис Лудик, Риан Вилјен.

Кред Бурден, Вихен Хербст, Стивен Сајкс, Жан Дејсел, Жаке Бота, Мејер Бусман, Одва Нунгане.

ЕСЕЈИ: Луис Лудик (35`), Џеј Пи Питерсен (59`).

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Фредерик Мишелак (36`, 60`).

КАЗНЕ: Фредерик Мишелак (13`, 46`, ).

ДРОП ГОЛОВИ: Фредерик Мишелак (19` 75`).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.