МОНДИЈАЛУ 2015. УДАХНУТ ЖИВОТ

ИРБ ОДРЖАО САСТАНАК У ДАБЛИНУ: направљени први кораци ка Мондијалу у Енглеској.
ИРБ ОДРЖАО САСТАНАК У ДАБЛИНУ: направљени први кораци ка Мондијалу у Енглеској.

Међународни рагби борд (ИРБ) на последњој седници одржаној у Даблину, утврдио је најважније датуме Светског првенства које ће се 2015. године одржати у Енглеској. Почетак осме смотре најбољих репрезентација планете заказан је за 18. септембар док ће се меч за титулу светског шампиона играти 31. октобра на стадиону Твикенхем у Лондону.

Узбуђење навијача, играча и свих оних који ће на било који начин бити учесници и део целог догађаја, сазнањем да Светско првенство 2015. почиње 18. септембра и да ће се финале играти на 31. октобра на легендарном стадиону Твикенхем, удахнуло је живот Мондијалу – рекао је Пол Вон извршни директор организационог комитета Светског првенства Енглеска рагби 2015. после скупа у главном граду Републике Ирске.

ЗАДОВОЉАН УДАХНУЋЕМ ЖИВОТА СВЕТСКОМ ПРВЕНСТВУ 2015. Пол Вон.
ЗАДОВОЉАН УДАХНУЋЕМ ЖИВОТА СВЕТСКОМ ПРВЕНСТВУ 2015. Пол Вон.

На састанку је потврђено да се још преговара око коначних термина утакмица које би могле да се играју и на теренима стадиона Енфилд у Ливерпулу , Емирејтс у Лондону и Олд Трафорд у Манчестеру.

Поново је било жустре дискусије око датума Мондијала. Намера људи из Рагби савеза Енглеске је била да се турнир заврши пре померања сатова, односно промене рачунања времена на јужној и северној хемисфери.

Представници Новог Зеланда, Аустралије и Јужне Африке инсистирали су да старт Светског првенства буде крајем месеца како би Супер 15 и Куп четири нације био одигран у целости. Међутим, њихов предлог је одбијен са констатацијом да ће се скраћење такмичења рефлектовати само мањим финансијским губитком.

Било је расправе и око Премијершипа. Правила налажу да се у земљи домаћина не може играти ни једно професионално такмичење током Мондијала тако да ће руководиоци енглеског првенства или морати да одложе старт и одиграју сезону са скраћеним календаром или да направе паузу за време Светског првенства.

Наравно, копља су се ломила и око пара. Новозеланђани су још прошле године истакли да неће учествовати на Мондијалу у Енглеској под досадањим финансијском условима јер због смањеног броја утакмица у години светског првенства имају значајне новчане губитке. Под притиском Међународни рагби борд је одлучио да у периоду од 2012. до 2015. убризга још 50 милиона британских фунти поред 150 милиона који су уложени на глобалном нивоу у рагби од 2009. до 2012.

Можда ће руководство Рагби савеза Србије трљати руке на последње наведену информацију али пре тога треба да засуку рукаве на истим и дигну домаћи рагби из прашине у којој се сада налази ако имају намеру да добију иоле већи део колача у оносу на садашњи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.