НЕУБЕДЉИВА ПОБЕДА ОЛ БЛЕКСА НА СТАРТУ МОНДИЈАЛА

ОЛ БЛЕКСИ ИЗВОДЕ ХАКУ ПРЕД ТОНГАНЦИМА
ОЛ БЛЕКСИ ИЗВОДЕ ХАКУ ПРЕД ТОНГАНЦИМА

Далеко бољом игром у другом полувремену Тонга је извукла више него почасни пораз 41:10 (29:3) на отварању Светског првенства. Ол блекси су одрадили главни део посла у првих 40 минута игре на терену стадиона Иден парк у Окланду када су узели бонус бод есејима Израела Дага и Ричарда Кахуиа док је наставак припао гостима који су извукли најбољи резултат икад у судару са Новим Зеландом.

Тонгу је начео Данијел Картер казном у петом минуту док је први есеј на седмом светском првенству постигао аријер Крусејдерса Израел Даг. Картер је направио прву трансформацију Мондијала после полагања Ричарда Кахуиа. До одласка на одмор Даг и Кахуи још једном су поентирали а у том периоду игре последњу реч имала је Тонга казном Курта Мората.

Поново је Нови Зеланд деловао силовито. У наставку је Кахуи покупио сопствени кратки шут преко одбране, проследио лопту до Џерома Кеина који је положио близу статива за претварање Картера. Нешто раније је и Исаиа Тоеава који је за ову утакмицу добио „борбени задатак“ на позицији крила, прешао гол линију али на успореном снимку се виделу да је пре поентирања универзалац у дијагонали Окланд Блузса левим стопалом додирнуо аут што је било довољно Ирцу Џорџу Килнсију да поништи есеј.

Завршница је припала Тониги. Рагбисти с прелепих пацифичких острва сабили су Ол блексе испред њигових статива. Самопоуздање Тонге је било на толиком нивоу да су при казни на пет метара од есеја тражили скрам, неколико пута као и после слободног ударца. Нови Зеланд није у тој ситуацији примио есеј али јесте који трен касније када је леви стуб Соана Таумалоло покупио лопту из рака, прешао магичну линију прошавши капитена Ол блекса Ричија Мек Коува и поентирао. Морат је био сигуран из претварања за 34:10.

СОНИ БИЛ ВИЛИЈАМС У АКЦИЈИ ПРОТИВ ТОНГЕ
СОНИ БИЛ ВИЛИЈАМС У АКЦИЈИ ПРОТИВ ТОНГЕ

Одличном акцијом коју је крунисао Маа Нону полагањем и Колин Слејд трансформациом завршио се премијерни меч седмог светског првенства у коме су се виделе слабости Новог Зеланда и одлучност и велика борбеност Тонге. Интересантно је да момци у традиционално црвеним дресовима нису „зарадили“ ни један жути картон што је практично изненађење ако се има на уму репутацја Тонганаца који важе за изизетно недисциплиновану репрезентацију.

Наравно, ово не мора још ништа да значи што се тиче Ол блекса који су у најужем кругу фаворита за освајање трофеја Вилијам Веб Елис нити ни на шта да указује јер како наш народ каже: „први се мачићи у воду бацају“, међутим ту је и она: „по јутрту се дан познаје“.

РИЧАРД КАХУИ, СТРЕЛАЦ ДВА ЕСЕЈА ЗА ОЛ БЛЕКСЕ У РУКАМА ТОНГАНАЦА
РИЧАРД КАХУИ, СТРЕЛАЦ ДВА ЕСЕЈА ЗА ОЛ БЛЕКСЕ У ЗАГРЉАЈУ ТОНГАНАЦА

НОВИ ЗЕЛАНД – ТОНГА 41:10 (29:3)

Стадион Иден парк у Окланду.

Гледалаца:

Главни судија: Џорџ Клинси (Ирска).

Помоћници: Крег Жубер (Јужна Африка), Стјуарт Херхиџ (Енглеска).

Судија у ТВ студију: Ђулио Де Сантис (Италија).

НОВИ ЗЕЛАНД: Тони Вудкок, Ендру Хор, Овен Френкс, Бред Торн, Али Влијамс, Џером Кеино, Ричи Мек Коу, Виктор Вито, Џими Ковен, Данијел Картер, Исаиа Тоеава, Сони Бил Вилијамс, Маа Нону, Ричард Кахуи, Израел Даг.

Кори Флин, Бен Френкс, Ентони Борић, Семјуел Вајтлок, Пири Випу, Колин Слејд, Кори Џејн.

ЕСЕЈИ: Израел Даг (12`, 30` ), Ричард Кахуи (20`, 33`), Џером Кеино (58`), Маа Нону (77`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Данијел Картер (21`, 31`, 34`, Колин Слејд (78`).

КАЗНЕ: Данијел Картер (5`)

ТОНГА: Соане Тонгауиха, Алеки Лутуи, Тау Филисе, Келе Хехеа, Џое Туинеау, Сионе Каламафони, Финау Мака, Вили Маафу, Таниела Моа, Курт Морат, Сиале Пиутау, Ендру Маилеи, Сука Хуфанга, Вилиами Ионги, Вунга Лило.

Епраим Таукафа, Сона Таумалоло, Киси Пулу, Сионе Тимани, Самиу Фахафолау, Самисони Фисилау, Алипате Фатафехи.

ЕСЕЈ: Соана Таумалоло (72`).

ТРАНСФОРМАЦИЈА: Курт Морат (73`).

КАЗНЕ: Курт Морат (40`).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.