ОДРЕЂЕН ДОМАЋИН МОНДИЈАЛА, ИМА И НЕЗАДОВОЉНИХ

ТРЕНУТАК ОДЛУКЕ: Председник Светског рагбија Бил Беумонт проглашава домаћина Мондијала 2023. ФОТО: World Rugby via Getty Images
ТРЕНУТАК ОДЛУКЕ: Председник Светског рагбија Бил Беумонт проглашава домаћина Мондијала 2023. ФОТО: World Rugby via Getty Images

У организацији Светског рагбија, Палас апартмани хотела Ројал Гарден у Лондону, били су место свечане церемоније проглашења домаћина Светског купа у рагбију 2023. године.  После тајног гласања организација јубиларног, десетог мондијала припала је Француској која је однела победу у конкуренцији са Ирском и Јужноафричком Републиком.

У првом кругу гласања Французи су имали 18 гласова, Јужна Африка 13, а Ирска осам. У другом, финалном кругу, Триколори су добили 24 гласова, Јужна Африка 15 чиме ће бити домаћи светског купа на тачно 200 година од како је Вилијам Веб Елис у игри лоптања потрчао са лоптом у рукама.

После проглашења домаћина Мондијала 2023. одржане су конференције за новинаре на којима су се окупљеним представницима медија обратила најпре француска делегација, потом ирска и јужноафричка. Французи, наравно, нису крили задовољство док је на излагању Ираца и Јужноафриканаца било потпуно другачија атмосфера.

РАЗОЧАТРАН: Брајан О` Дрискол, легенда ирског рагбија. ФОТО: World Rugby via Getty Images
РАЗОЧАТРАН: Брајан О` Дрискол, легенда ирског рагбија. ФОТО: World Rugby via Getty Images

Представници рагбиста са Смарагног острва су јавно изнели незадовољство због изостанка гласова својих најближих комшија Велшана, Шкота и Енглеза док је Јури Ру, испред Јужне Африке рекао да не зна да ли је гори пораз овај или онај из Даблина од протеклог викенда када су Ирци разбили Спрингбоксе 38:3. Обе стране су критиковале начин одлучивања и тврдиле да су у последње две недеље борбе рађене прљаве работе али нико од говориника није био конкретан у вези са оптужбама.

Земља галских петлова, доброг вина, моде, сад можемо са сигурношћу рећи и рагбија, четврти пут у историји ће организовати Светски куп, први пут потпуно самостално. Французи су били делом домаћини другог Мондијала 1991. који се играо у и Великој Британији и Републици Ирској. Идентична је ситуација била и осам година касније када се Светски куп коме је Велс био домаћин, играо у чак пет француских градова, на пет стадиона.

ЕКСКЛУЗИВНО ИЗ ЛОНДОНА: Јован Бајић
ЕКСКЛУЗИВНО ИЗ ЛОНДОНА: Јован Бајић

Пре десет година Француска је узвратили услугу комшијама са леве стране Ла Манша јер су се мечеви Мондијала 2007. играли у Кардифу и Единбургу.

Први Светски куп одиграо се 1987. у Аустралији и Новом Зеланду где су Ол блекси освојили своју прву титулу. Следећи је био четири године касније у Великој Британији и Француској када је Аустралија узела злато. Јужна Африка је 1995. била домаћин трећег Мондијала који је овековечен у филму Клинта Иствуда Инвиктус.

Спрингбокси су на свом терену постали светски шампиони. Смотра најбољих селекција света вратила се у Велику Британију 1999. када је номинативно Велс био домаћин али утакмице су такође играле широм Британије, Ирске и Француске. Аустралија је била домаћин 2003. Када је Енглеска освојила трофеј док су Французи организовали турнир 2007. са Кардифом и Единбургом где је Јужна Африка освојила друго злато.

Четири године касније Светски куп се играо на Новом Зеланду где су Ол блекси други пут постали шампиони планете, а трећу рекорду титулу су освојили 2015. У Енглеској. Предстојећи Светски куп ће се играти 2019. у Јапану, док ће Француска поново угостити најбоље рагбисте света 2023.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.