ОКЛАНД УБЕДЉИВ ПРОТИВ НОРТЛАНДА

ВРАТИЛИ СЕ НА ВРХ, МАКАР НА ТРЕНУТАК: крилни трече линије скрама Окланда Шон Полвард у продору против Нортланда
ВРАТИЛИ СЕ НА ВРХ, МАКАР НА ТРЕНУТАК: крилни треће линије скрама Окланда Шон Полвард у продору против Нортланда

У јединој утакмици другог викенда шестог кола Првенства провинција Новог Зеланда, Окланд је у сусрету северних провинција северног острва убедиво савладао тим који је после данашњег пораза остао на последњем месту Чемпионшипа док су се момци у плаво – белим дресовима, макар на тренутак и до комплетирања кола, вратили на чело табеле Премијершип дивизије. Домаћини су против Нортланда по кишом обасутом трену стадиона Иден Парк постигли седам есеја за убедљивих 41:10 (14:7).

Хедли Паркерс је отворио рачун Окланда пробивши одбрану Нортланда после окупације есеј простора гостију и положио близу статива што је олакшало трансформацију Пирију Випу који је нешто раније пропустио прилику да из казненог ударца постигне прве поене на мечу.

ЕКСКЛУЗИВНО С ИДЕН ПАРКА: Јован Бајић
ЕКСКЛУЗИВНО С ИДЕН ПАРКА: Јован Бајић

После притиска комшија са севера изабраници Вејна Пивца су се поново преселили испред есеј простора ривала. Уместо шута на гол, лопту су из казне упутили у аут. Притисли су противника који се није предавао. У скраму на пет метара од есеја на сопствено убацивање, играчи прве линије Окланда су оборили меле а судија Шејн Мек Дермонт заслужено досудио казну којом су се небо плави спасили. Али само на кратко јер нису добро извели аут у којем су до лопте дошли домаћини и развивши акцију до крила поентирали у десни угао преко Винса Асое.

Пири Випу је поново био прецизан за додатна два поена, овог пута готово са аут линије.

Претерана самоувереност које је резултирала опуштањем у игри преполовила је вођство Окланда. После звука сирене која је означила истек 40. минута, Нортланд је направио контра напад а Метју Рајт је испратио акцију саиграча, прихватио офлоуд и постигао есеј. Денијел Хоукинс је био успешан из претварања.

У наставку је Окланд ставио до знања противнику да жели свих пет бодова из сусрета. После скрама на 22 метара од гол линје Нортланда момци из највећег града Новог Зеланда су направили пар фаза преко играча мелеа по десној страни. Лопта је била пуштена кроз дијагоналу на леви део терена а финални продор је направио Џорџ Маола који је крунисао акцију есејем. Пири Випу је показао да је добро подесио нишанске справе после промашаја из првог покушаја и трећи пут био сигуран из трансформације а нешто касније и из казненог ударца.

Једине поене у другом полувремену за Нортланд постигао је Денијел Хоукинс из казне, практично одмах после Пиријеве.

ДЕТАЉ С МЕЧА ОКЛАНД - НОРТЛАНД
ДЕТАЉ С МЕЧА ОКЛАНД - НОРТЛАНД

Бонус поен четвртим екипним, својим првим, Окланду је донео Сајмон Хики одличним соло продором после аута у којем је прошао тројицу одбрамбених играча и поентирао између статива. Пири Випу није пропустио ни прилику после полагања отварача да повећа вођство у тим тренутцима на 21. поен разлике.

Пети есеј домаћина је био чист судијски пропуст Шејна Мек Дермота јер се на успореном снимку видело да је Лолаги Висини испала лопта у напред пре него што су га рагбисти Нортланда избацили у аут. Међутим, Мек Дермот је без асистенције колеге у ТВ судију, за коју је очигледно било потребе, признао полагање аријера.

И последњи есеј на мечу, шесто поентирање Окланда, вероватно је видео само Шејн Мек Дермота јер није било шансе из свих углова које су покриле камере да се види да је резервни стуб прве линије мелеа Офа Ту` унгафаси положио лопту иза гол линије. Два последња есеја нису транформисана чиме је остало убедљивих 41:10 за Окланд који се барем до краја кола и осталих мечева тимова из Премијершип дивизије Првенства провинција Новог Зеланда, вратио на прво место табеле.

ОКЛАНД – НОРТЛАНД 41:10 (14:7)

Стадион Иден Парк

Гледалаца: 2.711

Главни судија: Шејн Мек Дермот

Помоћници: Ангус Мабеј, Хамиш Вокер

Судија у ТВ студију: Бен Скин

ОКЛАНД: Сем Пратли, Том Мек Карти, Агнус Таавао – Мату, Лиаки Моли, Џек Ветон, Џо Едвардс, Шон Полварт, Питер Саили, Пири Випу, Сајмон Хики, Џорџ Моала, Хедли Паркерс, Малакаи Фекитоа, Винс Асо, Лолаги Висина.

Нејтан Вела, Паулиаси Ману, Офа Ту` унгафаси, Патрик Туипулоту, Кара Прајор, Вејн Нгалуафе, Тенина Сауилеоге

ЕСЕЈИ: Хедли Паркерс (12`), Винс Асо (31`), Џорџ Маола (48`), Сајмон Хики (62`),
Лолаги Висина (72`), Офа Ту` унгафаси (75`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Пири Випу (13`, 32`, 49`, 63`)

КАЗНЕ: Пири Випу (52`)

НОРТЛАНД: Рос Рајт, Мет Моулдс, Вил Џон, Дејвид Морган, Том Мурдеј, Рој Грифин, Ден Прајор, Џејк Парингатаи, Сонатане Такулау, Данијел Ховкинс, Рени Ренџер, Ворен Дун, Дерек Карпентер, Мет Рајт, Бен Сејмур

Роби Абел, Бронсон Мареј, Брус Вилијамс, Бен Беридџ, Мек сајкс, Вилијам Тахиут` а, Матео Малупо

ЕСЕЈИ: Метју Рајт (40`+)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Денијел Хоукинс (40`+)

КАЗНЕ: Денијел Хоукинс (55`)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.