ОЛ БЛЕКСИ И СПРИНГБОКСИ БИЈУ БИТКУ ЗА ФИНАЛЕ МОНДИЈАЛА

КО ЛИ ЋЕ СЕ ДОГРАБИТИ МЕЧА ЗА ТИТУЛУ?
КО ЛИ ЋЕ СЕ ДОГРАБИТИ МЕЧА ЗА ТИТУЛУ?

Чувени стадион Твикенхенм у Лондону биће поприште оба полуфинална сусрета Светског купа у Енглеској, а први ће данас одиграти стари ривали и зналци, Јужна Африка и Нови Зеланд који су у мондијалским оквирима до сада састајали три пута. Спрингбокси су успешнији у тим дуелима са две победе али су последњу, у четврфиналу пре осам година однели Ол блекси.

У тријумфу 29:9 оствареном у Мелбурну на Мондијалу у Аустралији 2003. Новозеланђани су нанели најтежи пораз Јужноафриканцима на светским првенствима. Али, сигурно још увек боле ране Ол блекса нанете од стране Спрингбокса из меча за треће место 1999. и поготово из чувеног финала 1995. године.

ЕКСКЛУЗИВНО ИЗ ЛОНДОНА: Радомир и Јован Бајић
ЕКСКЛУЗИВНО ИЗ ЛОНДОНА: Радомир и Јован Бајић

Једини преживели репрезентативци Новог Зеланда из претходног сусрета две репрезентације на Светском првенству у Аустралији пре 12 година су Кевин Меаламу и Ричи Мек Коув су започели меч, док је Данијел Картер ушао са клупе. Код Јужноафриканаца Виктор Матфилд који је за ову прилику резервиста, је почео меч а Скалк Бургер, из данашње стартне поставе, је ушао као замена.

Нови Зеланд је до сада везао 12 победа на Мондијалима, изједначивши рекорд Аустралије остварен 2003. године. Последња против Француске у четврфиналу у Кардифу показала је потенцијал који имају момци у црном и које од меча за одбрану титуле светских шампиона, и освајање рекордне треће, дели само препрека у виду Јужне Африке.

Само…

Када је Јапан на почетку Модијала остварио историјски тријумф против Спрингбокса, деловало је као да изабраници Хајнекеа Мејера неће бити у стању ни групу да прођу, али ево их у полуфиналу. Генијалност капитена Фурија Ду Прија и есеј у последњим моментима четвртфинла са Велсом у комбинацији са незаустављивим чепом треће линије Дуаном Вермуленом послала их је у окршај за финале.

Новозеланђани гаје велико поштовања према Спрингбоксима, можа веће него према било ком другом тиму и то сигурно није без разлога. Поред осталих речи јуче на конференцији за новинаре Ол блекса, највише су се чуле поштовање и бруталност. Нема сумње да ће такви контакти бити између две велесиле светског рагбија.

Нови Зеланд ће данас одиграти рекордно седмо мондијалско полуфинале. Шест до сада поред Ол блекса је играла само Француска и сутра ће га одиграти Аустралија. Пулени Стива Хансена су Енглеској и Велсу укњижили рекордних 34 есеја примивши свега четири. Ни једна друга репрезентација није успела да положи више од 26 пута на турниру што је још само један показатељ доминације момака у црном.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.