ОЛ БЛЕКСИ ПРОШЛИ ПРЕКО СПРИНГБОКСА У ФИНАЛЕ МОНДИЈАЛА

ПРОШЛИ У ФИНАЛЕ: Џером Кеино постиже есеј против Јужне Африке
ФИНАЛИСТИ: Џером Кеино постиже есеј за Нови Зеланду победи против Јужне Африке

Првопласирана селекција на листи Светског рагбија, бранилац титуле светског шампиона још једном је показала зашто је најбоља на свету. Рагбисти Новог Зеланда, и поред заостатка на полувремену, огромног притиска моћних Јужноафриканаца, успели су да направе преокрет, савладају Спрингбоксе 20:18 (7:12) у полуфиналу Мондијала у Емгелској на стадиону Твикенхем и постану први финалисти осме смотре најбољих селекција планете.

Најбољи се доказују када је најтеже. Управо су то учинили момци у црном пред пуним трибинама Храма рагбија у југозападном Лондону.

Јужна Африка из је имала у шаци у првом полувремену. Спрингбоски су били доминантни у поседу лопте и територије што је све резултирало заслуженим вођством на полувремену које је могло да буде и веће да синови Аотеарое нису били пожртвовани у одбрани.

Ипак, у другом полувремену Ол блекси су консолидовали редове и храбром, мудром игром издејствовали преокрет и пласман у финале.

Није све пошло као у бајци за светске шампионе. Јужна Африка је повела казном Хандреа Поларда јер су Новозеланђани оборили мол настао из аута.

ЕКСКЛУЗИВНО СА ТВИКЕНХЕМА: Јован Бајић
ЕКСКЛУЗИВНО СА ТВИКЕНХЕМА: Јован Бајић

Колико могу бити опасни пулени Стива Хансена демонстрирали веома брзо. Играчи мела постројени у дијагонали развили су акцију некараткеристичу на позиције на којима играју. Кошаркашким пасом је Ричи Мек Коув послао лопту ка Џерому Кеину који је успео да ухвати не баш перфектно претварање, прође двојицу Спрингбокња и положи у сам угао есеј простора.

Данијел Картер је имао још једну шансу да претвори есеј крилног Блузса јер је Брајан Хабана кренуо у блокаду шута пре него што се Картер померио. Из другог покушаја је био успешан за 7:3.

На један зоастатка Спрингбоксе је приближио Хандре Полард удрацем из казне јер су Ол блекси били у офсајду око рака.

После велике борбе али и мировања семафора, поново га је покренуо Хандре Полард још једним казненим ударцем, за нови преокрет и ново вођство Јужне Африке.

Данијел Картер је имао прилику да направио још једну промену у вођству јер Скалк Бургер приликом обарања није користио руке већ само раме, али му се ипречила статива.

Касније још једна контраверзна ситуација која је много разљутила навијаче Јужне Африке. Џеј Пи Питерсен је пресекао додавање Ма` ае Нонуа и имао отворен пут према есеју. Међутим, Жером Гарсе је прекинуо акцију и досудио казну против Спрингбокса због офсајда.

Ипак, на асистенцију помоћника и судије у ТВ студију Џорџа Ајуба, преиначио је одлуку у корист Јужноафриканаца јер је Луис Муди приликом чишћења рака ухватио за врат Фурија Ду Прија. Многи су негодовали одлуку Француза да прекине акцију јер је Џеј Пи Питерсен био на путу есеја.

У наставку, нови ударац за Нови Зеланд. Стрелац есеја је морао на клупу за кажњене на десет минута јер му је Жером Гарсе показао жути картон због шутирања лопте из рака из офсајд позиције. Интересантно да тада главни делилац правде Жером Гарсе нити Џон Леси ни Џорџ Ајуб нису видели да је Хандре Полард начинио исти прекршај приликом чишћења Данијела Картера из рака као и Луис Муди раније.

ЕКСКУЗИВНО СА ТВИКЕНХЕМА: Радомир Бајић
ЕКСКУЗИВНО СА ТВИКЕНХЕМА: Радомир Бајић

У наставку, и са играчем мање, Новозеланђани су успели да постигну поене.

Данијел Картер је преузео одговорност, и тек седмим ударцем из одскока у међународној каријери, приближио екипу на минус два.

Готово истог тренутка када су били бројчано изједначени повратком Џерома Кеина, Ол блекси су задали још једна ударац, овог пута много моћан. Фазама из рака у рак скупили су играче Јужне Африке на десној страни терена испред есеја и развили лопту у лево.

Ма` а Нону је навукао одбрану на себе и у правом моменту дао пас до Баудена Барета који се бацио преко гол линије. Готово са аута Данијел Картер је био прецизан за додатна два поена.

Други жути картон на сусрету био је показан Брајану Хабани који је био у офсајду у кључном моменту напада ривала.

Спрингбокси су искористили казну издејствовану притиском у затвореном скраму који су Кивији оборили, и претворили у поене преко Хандреа Поларда прецизним ударцем.

Одмах је узвратио Данијел Картер је јер Ебен Етцебет на незаконит начин градио лопту у раку.

Нови заплет драми је дао Патрик Ламби казненим ударцем недуго после уласка у игру са клупе, чиме су се Јужноафриканци поново примакли Новом Зеланду на два заостатка. Боке су се захуктале и  ношени подршком са трибина сабили Ол блексе испред есеј простора.

До краја сусрета је остало је 11 минута колико је делило рагбисте у црном да пласирају у рекордно четврто финале светског првенства. Поново су били под невероватним притиском. Опет су их Спрингбокси сабили испред есеј простора али овог пута Нови Зеланд није дозволио још један преокрет.

Остварили су рекордну, 13. узастопну мондијалску победу којом су постали први финалисти Светског купа 2015., прва селекција која ће играти четврто финале и само корак их дели да постану прва репрезентација која је успела да одбрани титулу светских шампиона и да то постане трећи пут у историји.

ЈУЖНА АФРИКА – НОВИ ЗЕЛАНД 18:20 (12:7)

Стадион Твикенхем у Лондону

Гледалаца: 80.090

Главни судија: Жером Гарсе (Француска)

Помоћници: Роман Поли (Француска), Џон Леси (Ирска)

Судија у ТВ студију: Џорџ Ајуб (Аустралија)

ЈУЖНА АФРИКА: Тендаи Тваварира, Бизмарк Ду Плесис, Франс Малхербе, Ебен Етцебет, Луд Де Јагер, Франсоа Лоу, Скалк Бургер, Дуан Вермулен, Фури Ду При, Хандре Полард, Брајан Хабана, Дамијен Де Аљенде, Јеси Криел, Џеј Пи Питерсен, Вили Ле Ру

Адриан Штраус, Тревор Нјакане, Јани Ду Плесис, Виктор Матфилд, Вилјем Албертс, Руан Пинар, Патрик Ламби, Јан Серфонтеин

ЕСЕЈИ: /

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: /

КАЗНЕ: Хандрре Полард (3`, 12`, 22`, 39`, 58`), Патрик Ламби (69`)

ДРОП ГОЛОВИ: /

ЖУТИ КАРТОНИ: Брајан Хабана (53`)

ЦРВЕНИ КАРТОНИ: /

НОВИ ЗЕЛАНД: Луис Муди, Ден Колс, Овен Френкс, Броди Реталик, Семјуел Вајтлок, Џерон Кеино, Ричард Мек Коув, Керијан Рид, Ерон Смит, Џулијен Савеа, Ма` а Нону, Конрад Смит, Нехе Миленр Скудер, Бен Смит

Кевин Меаламу, Бен Френкс, Чарли Фаумуина, Виктор Вито, Сем Кејн, Тавера Кер Барлоу, Бауден Барет, Сони Бил Вилијамс

ЕСЕЈИ: Џером Кеино (6`), Бауден Барет (52`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Данијел Картер (8`, 53`)

КАЗНЕ: Данијел Картер (60`)

ДРОП ГОЛОВИ: Данијел Картер (46`)

ЖУТИ КАРТОНИ: Џером Кеино (39`)

ЦРВЕНИ КАРТОНИ: /

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.