ОЛ БЛЕКСИ УКРОТИЛИ ПУМЕ

СТРЕЛАЦ ЈЕДНОГ ОД ПЕТ ЕСЕЈА: Ма` а Нону у дуелу са Аргентинцима. ФОТО: Гери Имиџис
СТРЕЛАЦ ЈЕДНОГ ОД ПЕТ ЕСЕЈА: Ма` а Нону у дуелу са Аргентинцима. ФОТО: Гети Имиџис

Нови Зеланд је успешно започео одбрану титуле шампиона Првенства четири нације савладавши у првој утакмици, првог кола репрезентацију Аргентине на терену стадиона Рагби лига парк у Крајстчрчу 39:18 (18:6). Ол блекси су против Пумаса узели и бонус бод обзиром да су укњижили пет есеја а први је био дело Ричија Мек Коува који је одиграо своју последњу утакмицу за репрезентацију у граду где је стекао пуну афирмацију. 

Без обзира што је била прва утакмица такмичења најбољих селекција јужне хемисфере, као што смо и претпоставили у најави кола, тимови су силовито кренули у пун јуриш без много калкулација. Прилику да постигну прве поене створили су домаћи. Рачун је отворио Данијел Картер прецизним ударцем из казне са око 40 метара.

Нешто касније, тачније у 13. минуту, казну су згрешили и Новозеланђани јер се играч који је оборио противника није склонио из рака а Николас Санчес је изједначио.

Отварач момака у црном је из још једне казне поново донео предност браниоцима титуле а не дуго потом, капитен је осетио да је тренутак да његова екипа пробије оклоп Аргентинаца. Имали су казну веома близу гола али је Ричи Мек Коув одлучио да се уместо шута на стативе, лопта упути у аут како би уместо три узели потенцијалних седам поена.

Одлука се испоставила исправном јер су после аута формирали мол који је напредовао ка есеј простору. Лопту преко линије је уз помоћ саиграча пренео и положио управо Ричи Мек Коув. Данијел Картер је покварио дотадашњи стопроцентан шутерски учинак промашивши трансформацију.

Видевши да ствари иду жељеним током, исциплина Ол блекса је попустила. Нису се склонили из рака, нову казну досуђену против Новог Зеланда је Николас Санчес искористио да би умањио предност светских шампиона.

ДИРЕКТНО И ЕКСКЛУЗИВНО ИЗ КРАЈСТЧРЧА: Јован Бајић
ДИРЕКТНО И ЕКСКЛУЗИВНО ИЗ КРАЈСТЧРЧА: Јован Бајић

У завршници првог полувремена, тачније, по истеку 40. минута љубимци локалне публике која је испунила трибине Рагби лига парка у Крајстчрчу, још једном су сломили отпор Аргентине. Овог пута на левој страни терена, лопта је дошла до Ма` ае Нонуа. Четворица ривала су била неопходна да би га зауставила али је Нону у том тренутку већ био у есеју. Данијел Картер се искупио за промашену трансформацију из првог покушаја успешно изведеном тик из аут линију.

Одмах после повратка са паузе између полувремена домаћини су ставили до знања Пумасима да им је циљ да освоје и бонус бод, и да желе што пре да га осигурају. Керијан Рид је на позицији крила направио добар пробој. Право, лево крило на овом мечу Ол блекса, Чарлс Пиутау, је у већ следећој фази крунисало целу комбинацију полагањем.

Данијел Картер још једним претварањем са готово аут линије показао да је далеко од старог гвожђа и да ће недостајати и Крусејдерсима и Новом Зеланду по одласку у Европу после Мондијала.

На оверу евентуалног петог бода се није дуго чекало. Неспретност у сопствених 22 метара Аргентинаца искористио је и казнио Керијан Рид. Чеп треће линије Крусејдерса је покупио изгубљену лопту Пумаса и отрчао до статива где ју се положио.  Данијел Картер није пропустио ни ову прилику да са још два поена увећа предност на 32:6.

Коначно су Јужноамериканци успели да обуздају нападе момака Стива Хансена и да консолидују сопствене редове. Издејствовали су казну. Нису имали шта да тактизирају, испуцали су лопту у аут. Добро су извели убацивање, освојили лопту и формиртали мол. Готово на идентичан начин као што су и Ол блекси постигли свој први есеј, тако су учинили и Пумаси за првенац на мечу, такође преко капитена Аугустина Кревија.

Разјарени гости, ту се нису зауставили. Шест минута касније, талонер Аргентине је на сличан начим постигао други есеј.

На одговор Новог Зеланда се није дуго чекало. Узели Пумасима лопту у скраму на пет метара од гол линије, из друге фазе Коди Тејлор је постигао пети есеј за домаћине, свој први у репрезентативној каријери. Данијел Картер је оверио и полагање још једног Крсташа међу Ол блексима за 39:18 што је био и коначни исход сусрета.

Нови Зеланд је показао да не баш игра за похвалу са последњег меча и тријумфа у Самои била тренутна слабост и да се машинерија за освајање пехара лагано постиже радну температуру.

Пумаси су били на прагу убедљивог пораза али су још једном показали да заслужују место у елити.

НОВИ ЗЕЛАНД – АРГЕНТИНА 39:18 (18:6)

Стадион Рагби лига парк у Крајстчрчу

Гледалаца: 17.512

Главни судија: Крег Жубер (Јужна Африка)

Помоћници: Ангус Гарднер (Аустралија), Стјуарт Бери (Јужна Африка)

Судија у ТВ студију: Џорџ Ајуб (Аустралија)

НОВИ ЗЕЛАНД: Тони Вудкок, Кевин Меаламу, Овен Френкс, Лук Романо, Броди Реталик, Џером Кеино, Ричи Мек Коув, Керијан Рид, Ти Џеј Перенара, Данијел Картер, Чарлс Пиутау, Сони Бил Вилијамс, Ма` а Нону, Ваисаке Нахоло, Израел Даг

Тоди Тајлор, Вајат Крокет, Непо Лаулала, Џереми Траш, Лиам Месам, Енди Елис, Колин Слејд, Рајан Кроти

ЕСЕЈИ: Ричи Мек Коув (21`), Ма` а Нону (40+`), Чарлс Пиутау (42`), Керијан Рид (49`), Коди Тејлор (73`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Данијел Картер (40`+, 43`, 50`, 74`)

КАЗНЕ: Данијекл Картер (6`, 17`)

ДРОП ГОЛОВИ:

ЖУТИ КАРТОНИ:

ЦРВЕНИ КАРТОНИ:

АРГЕНТИНА: Мaркос Ајерца, Аугустин Креви, Рамиро Херера, Гуидо Мануел Легиземон, Хуан Мартин Хернандез Лобе, Факунда Иса, Томас Кубели, Сантијаго Кордеро, Николас Санчез, Џеронимо Дела Фуенте, Марсело Бош, Хорацио Агиља, Хоакин Тукулет

Хуан Монтоја, Лукас Ногуера, Нахуел Тетаз Чапаро, Бенџаним Маконе, Мартин Ландахо, Сантијаго Гонзалес Иглесијас, Лукас Гонзалес Аморосино

ЕСЕЈИ: Аугустин Креви (56`, 62`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Николас Санчес (62`)

КАЗНЕ: Николас Санчес (13`, 34`)

ДРОП ГОЛОВИ:

ЖУТИ КАРТОНИ:

ЦРВЕНИ КАРТОНИ:

Categoriesn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.