ОЛ БЛЕСКИ ПРЕШЛИ И ПРЕКО ТОНГЕ

РАТНИЧКИ ИЗАЗОВИ: Ол блекси изводе Хаку, Тонга узвража Сипи Тауом. ФОТО: getty images
РАТНИЧКИ ИЗАЗОВИ: Ол блекси изводе Хаку, Тонга узвража Сипи Тауом. ФОТО: getty images

У предпоследњој утакмици у групи ц Светског купа у Енглеској одиграној пред пуним трибинама стадиона Сејнт Џејмс парк у Њукаслку, Нови Зеланд је убедљиво савладао борбену Тонгу 47:9 (14:3) која је имала више лопту у свом поседу у односу на противника али и посед терена. Ма` а Нону је завршници сусрета постигао седми есеј којим је крунисао свој 100, јубиларни меч за Ол блексе.

После фантастичне увертире пред меч у којој су рагбисти обе секеције после националних химни извели своје традиционалне ратничке плесове и тиме довели одличну атмосферу на велелепном спортском објекту до тачке кључања коју је додатно подгрејао навијач утрчавши на терен са све пивом у рукама, прешло се на посао.

ДИРЕКТНО И ЕКСКЛУЗИВНО ИЗ ЊУКАСЛА: Јован Бајић
ДИРЕКТНО И ЕКСКЛУЗИВНО ИЗ ЊУКАСЛА: Јован Бајић

Тонга се изузетно храбро држала и борила у окршају са светским шампионима којима је требало 14 минута да сломе отпор пацифичких острвљана. До тог тренутка водила се жестока битка кроз игру која текла готово непрекидно. За 14 минута била су свега четири прекида, три аута и скрам.

Први есеј је био дело Бена Смита као плод течне акције играча дијагонале по десној страни терена. Данијел Картер је претворио полагање вицекапитена Хајлендерса али и 16 минута касније Тонија Вудкока које је било плод мукотрпног рада мелејаца.

Имали су Ол блекси прилику и трећи есеј да укњиже али Ваисаке Нахоло није успео да исконтролише добро и прецизно додавање Данијела Картера.

Завршница првих 40 минута у потпуности је припала Тонги. Толики су извршили притисак на Нови Зеланд да је Керијан Рид морао да обари напредујући мол ривала, због чега га је Џон Леси послао на клупу за ка-њене на десет минута.

Имали су острвљани шансу да редукују разлику на потенцијалних члетири поена. Приморавали су Ол блексе да праве казну за казном на пет, шест метара од есеја и увек су се из казне определили за скрам. Можда је ирски делилац правде могао и казнени ееј да досуди али није.

Одбрана светских шампиона је остала непробојна, недозволивши Тонганцима ни са играчем више да се докопају њиховог есеј простора.

Паула Нгауамо је у 69. минуту добио жути картон јер је приликом обарања Данијела Картера дигао ноге отварачу Новог Зеланда изнад рамена. Интересантно да Џон Леси није имао исти критеријум у првом полувремену када је Бен Смит учинио идентично дело.

Играча више Ол блекси су одмах искористили и Сем Кејн је положио а Картер трансформисао есеј крилног треће линије Чифса.

Три минута пред крај сусрета Ма` а Нону који је на Сјент Џејмс парку у Њукаслу одиграо јубиларну, 100 утакмицу у чувеном црном дресу, и тиме постао шести Новозеланђанин који је то остварио, овеличао је сопствени јубуилеј есејем.

Данијел Картер је једини промашај на мечу имао управо после поентирања центра Хурикејнса.

Нови Зеланд је завршио на првом месту у групи Ц. У четврфиналу које ће се играти у Кардифу на стадиону Миленијум, сачекаће другопласирану репрезентацију из групе Д. То ће бити поражена селекција из дуела Француска – Ирска.

НОВИ ЗЕЛАНД – ТОНГА 47:9 (14:3)

Стадион Сејнт Џејмс парк у Њукаслу

Гледалаца: 51.000

Главни судија: Џон Леси (Ирска)

Помоћници: Џеј Пи Дојл (Енглеска), Мариус Митреа (Румунија)

Судија у ТВ студију: Грам Хјуз (Енглеска)

НОВИ ЗЕЛАНД: Тони Вудкок, Ден Колс, Овен Френкс, Лук Романо, Семјуел Вајтлок, Џером Кеино, Сем Кејн, Керијан Рид, Ерон Смит, Ваисаке Нахоло, Ма` а Нону, Конрад Смит, Нехе Милнер Скудер, Бен Смит

Кевин Меаламу, Вајат Крокет, Бен Френкс, Броди Реталик, Лиам Месам, Тавера Кер Барлоу, Бауден Барет, Сони Бил Вилијамс

ЕСЕЈИ: Бен Смит (14`), Тони Вудкок (30`), Нехе Милнер Скудер (53` 58`), Сони Бил Вилијамс (66`), Сем Кејн (70`), Ма` а Нону (76`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Данијел Картер (15`, 31`, 54`, 59`, 67`, 71`)

КАЗНЕ:

ДРОП ГОЛОВИ:

ЖУТИ КАРТОНИ: Керијан Рид (38`)

ЦРВЕНИ КАРТОНИ:

ТОНГА: Соане Тонга` угиа, Елвис Таионе, Халани Аулика, Луа Токотуи, Џо Туинеау, Сионе Каламафони, Нил Лату, Вил Ма` афу, Сонатане Такулуа, курт Морат, Фету` у Ваиниколо, латиуме Фосита, Сиале Ваеину, Вунга Лио

Паула Нгауамо, Сона таумалоло, Сила Пуафиси, стиви мафи, Џек Рем, Самисони Фисилау, Вилиами Тахиту` а, Вилиами Хелу

ЕСЕЈИ:

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ:

КАЗНЕ: Курт Морат (26`, )

ДРОП ГОЛОВИ:

ЖУТИ КАРТОНИ: Паула Нгауамо (69`)

ЦРВЕНИ КАРТОНИ:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.