ПРЕД ПРАГОМ ПРВЕНСТВА ЧЕТИРИ НАЦИЈЕ

ВЕЛИКАНИ ЈУЖНЕ ХЕМИСФЕРЕ НА ПОСЛЕДЊЕМ ИСПИТУ ПРЕД МОНДИЈАЛ
ВЕЛИКАНИ ЈУЖНЕ ХЕМИСФЕРЕ НА ПОСЛЕДЊЕМ ИСПИТУ ПРЕД МОНДИЈАЛ

Последње велико репрезентативно такмичење у години Светског првенства на тачно два месеца од почетка самог Мондијала у Енглеској је пред нама у виду Рагби првенства, односно Првенства четири нације, својим јубиларним, 20 издањем. Отвориће га светски шампиони и браниоци титуле освојене лане – Новозеланђани који ће у Крајстчрчу, на стадиону Рагби лига парк дочекати Аргентину. Сутрадан, у Бризбејну, прво коло турнира затвориће дуел Аустралије и Јужне Африке.

Можда се и без превеликог претеривања може констатовати да је такмичење великана јужне хемисфере, у најмању руку, сажето и веома концентрисано мини светско првенство. Сажето и врло концентрисано у смислу квалитета, јер се Аргентина 2012. прикључила селекцијама које су од седам одиграних, освојиле шест мондијала. Ол блекси, Валабиси и Спрингбокси су по два пута освајали трофеј Вилијам Веб Елис, док је једина селекција са тла Европе, уопште са северне хемисфере, која је успела да се придружи трију са југа, Енглеска, што више него довољно говори о каквом је такмичењу реч.

Основано је 1996. по професионализацији самог спорта. Најуспешнија нација је Нови Зеланд. Момци у црном су у претходних 19. сезона, 13 пута били крунисани у владаре јужне хемисфере. Аустралија и Јужна Африка по три пута освајали турнир.

ДЕТАЉ СА ПРЕТХОДНОГ ДУЕЛА ОЛБЛЕКСА И ПУМАСА
ДЕТАЉ СА ПРЕТХОДНОГ ДУЕЛА ОЛБЛЕКСА И ПУМАСА

Од како се пре три године прикључила Аргентина, такмичење се игра двокружно по бод систему. Односно, свака селекција игра против преостале три, и како гост и као домаћин, сем у години светског првенства када се игра једнокружно, што је сада случај.

Првенство четири нације или Рагби првенство, како је званично име такмичењу, је последња и припрема и провера пред Мондијал што нам обећава врхунски и веома занимљив рагби. Селектори ће кроз ове мечеве покушати да разраде стратегије за дешавања у Енглеској а сами репрезентативци да се наметну главним стратезима својим играма за одабир и одлазак на родно тло и колевку рагбија.

Несумљиво да светска јавност такође са великим нестрпљењем исчекује да види шта се то спрема иза кулиса и паравана Стива Хансена, Мајкла Чекаја и Хајнеке Мејера а прво представљање и демонстрација ће уследити сутра ујутру по централноевропском времену, када се у Крајстчрчу буду састали Нови Зеланд и Аргентина.

Ол блекси јесу фаворити и Аргентина никада до сада није успела да победи најуспешнији не само рагби, него уопште било који репрезентативни спортски тим. Пумаси су били најближи тријумфу пре тачно 30 година када су ремизирали у Бонас Аејресу 21:21 у другом у историји дуелу да Новозеланђанима, док су  у преосталих 19 сусрета славили синови Аотеарое.

ДЕТАЉ СА ЈЕДНОГ ОД ПРЕТХОДНИХ ДУЕЛА ВАЛАБИСА И СПРИНГБОКСА: Адам Ешли Купер постиже есеј против Јужне Африке
ДЕТАЉ СА ЈЕДНОГ ОД ПРЕТХОДНИХ ДУЕЛА ВАЛАБИСА И СПРИНГБОКСА: Адам Ешли Купер постиже есеј против Јужне Африке

Дан после меча у Граду башти, као је некада био надимак Крајстчрчу, који је сада познатији као Град земљотреса, у Бризбејну ће снаге одмерити Валабиси и Спрингбокси.

Стадион Ленг парк биће поприђе битке две селекције које желе да побегну из сенке Ол блекса јер су само по једном у последњих десет година успели да склоне момке у црном са трона јужне хемисфере.

Аустралија је одлучила да скине ембраго неиграња за играче који граде каријеру у иностранству и поново у своје наручје примила Мета Гитоа и Друа Мичела. Отварач – центар, и  крио – аријер су са Тулоном три године за редом клупски шампиони Европе и Озији једноставно нису смели да на позову у државни тим. Сигурно је да ће Гито и Мичел допринети и овако високом квалитету Валабиса.

Док су рагбисти из земље кенгура одрадили тренажни процес за Првенство четири нације без припремне утакмице, Јужна Африка је протекле суботе одиграла меч са селекцијом света и разбила је 46:10 у Кејп Тауну. Хајнеке Мејер може бити задовољан игром својих одабраника и формом пред дуел у Бризбејну без обзира што до недавно није могао због повреда да рачуна на 19 играча.

Спрингбокси су можда у овом тренутку благи фаворити у односу на Валабисе али предвиђања морају да остваре на терену што ни мало није лако учинити у Аустралији.

РАСПОРЕД УТАКМИЦА ПРВЕНСТВА ЧЕТИРИ НАЦИЈЕ:

ПЕХАР НАМЕЊЕН ПОБЕДНИКУ ПРВЕНСТВА ЧЕТИРИ НАЦИЈЕ
ПЕХАР НАМЕЊЕН ПОБЕДНИКУ ПРВЕНСТВА ЧЕТИРИ НАЦИЈЕ

Прво коло:

Сутра:

НОВИ ЗЕЛАНД – АРГЕНТИНА, Рагби лига парк – Крајстчрч

Субота:

АУСТРАЛИЈА – ЈУЖНА АФРИКА, Меклејн парк – Бризбејн

Друго коло:

25. јул:

ЈУЖНА АФРИКА – НОВИ ЗЕЛАНД, Елис парк – Јоханезбург

АРГЕНТИНА – АУСТРАЛИЈА, Малвинас Аргентинас – Мендоза

Треће коло:

8. август:

АУСТРАЛИЈА – НОВИ ЗЕЛАНД, Олимпијски стадион – Сиднеј

ЈУЖНА АФРИКА – АРГЕНТИНА, Кингс парк – Дурбан

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.