РАГБИ САВЕЗ ИРСКЕ ОГРАНИЧАВА БРОЈ СТРАНАЦА

УДАР НА СТРАНЦЕ ЗА ЈАЧУ ИРСКУ: Освајачи Купа 6 нација Грен слемом 2009. године.
УДАР НА СТРАНЦЕ ЗА ЈАЧУ ИРСКУ: Освајачи Купа 6 нација Грен слемом 2009. године.

Рагби савез Ирске (Irish Rugby Football Union) одлучио је да ограничи присуство иностраних играча у три водеће провинције, односно франшиза које представљају Смарагно оствро у Европи и Келтској лиги. Од сезоне 2013/2014 Ленстер, Манстер и Алстер заједно ће моћи на једној позицији у тиму да имају само једног играча који није „производ“ Ирске све у циљу стварања јаче репрезентације.

Челници Савеза на тај начин желе да развију таленат и да дају шансу млађим играчима да осете чари врхунсок рагбија што сада у великој мери и неуспевају од искуснијих странаца. План је да у будућности репрезентација Ирске има по минимум два подједнако квалитетна играча на свакој позицији у тиму.

Практично, од 2013/2014 три врхунска региона Ирске имаће право на само једног странаца на одређеном месту у екипи. На пример, ако једна од франшиза на крилу има интернационалца, преостале две не могу на тој истој позицији да имају странца. Додатне рестрикције се односе на то да играч ван Ирске може да потпише само једногодишњи уговор с екипом региона. Ове одлуке се не односе на Конечт који је најаслабији од четири франшизе са Смарагног острва.

По свему судећи за две сезоне од сад у редовима Алстера, Манстера и Ленстера нећемо моћи да видимо светске звезде попут Џона Афое, Дага Хаулета, Исакелиа Насеве, Руана Пинара и других.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.