СВЕТСКИ РАГБИ МЕЊА ПРАВИЛА

МОЛ: девојке у акцији
МОЛ: девојке у акцији

Били ми тога свесни или не али Светски рагби променио је нека правила у ради сигурности играча, побољшања игре и спречавања симулација попут оних које виђамо у фудбалу. Измене ће се примењивати на северној хемисфери од 1. јуна, док су нека од правила у употреби на јужној још од јануара.

Иза промене правила стоји велика студија у којој су учествовале бројне струковне организације  светске куће рагбија, Група за ревизију правила, Рагби комитет, Група за руковођењем скрама и Мулти дисциплинарна група за превенцију повреда.

Промене су:

– Играч који буде замењен због повреде изазване недозвољеном игром противника, неће се рачунати као измена, екипа ће моћи да учини онолико измена колико су имали на располагању до напуштања игре повређеног играча.

– Екипа ће моћи да игра предност после обарања мелеа под условом да не постоји опасност од повреде играча.

– Симулирање повреде или недозвољене игре противника којим би се извршио притисак на судије да донесе одређену одлуку, биће санкционисано и кажњено.

– Од тренутка кад судија досуди меле, екипе ће имати свега 30 секунди да склопе формацију. Судија има право да продужи то време како би надокнадио пропуштено због повреде или измене.

– Приликом окретања мелеа за више од 90 степени, лопту ће поново убацивати екипа која је била у поседу, а не противник како је до сада могао бити случај.

– Деми екипе која не убацује лопту у меле, не сме да буде између играча крилног скрама и чепа тима који је у поседу лопте.

-Када је приликом мелеа лопта у ногама чепа од три до пет секунди, судија издаје комаду: “играј” (use it) и екипа која је у поседу мора да игра са лоптом без одлагања.

– Приликом мола, играчи морају лопту руком да спроведу (додају у назад) до краја формације а не да се играч који носи лопту, извуче са почетка мола на крај, као што је до сада то била пракса. за прекршај правила биће досуђена казна.

Последње три измене већ су у употреби на јужној хемисфери од јануара а док ће се целокупне промене правила користити на северној од 1. јула.

Тест мечеви средином године који почињу овог месеца, односно гостовање репрезентација са северне јужној хемисфери, играће се по старим правилима, изузев правила које се односи на мол и важи већ од 1. јуна.

Било који међународни турнир или такмичење који почиње у јуну и настави се током јула и следећих месеци, играће се по старим правилима.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.