СВЕ ОЧИ НА ШЕСТ НАЈБОЉИХ ЕВРОПЕ

СПРЕМНИ ЗА СТАРТ ТУРНИРА: капитени репрезентација с трофејем.
СПРЕМНИ ЗА СТАРТ ТУРНИРА: капитени репрезентација с трофејем.

Утакмицом на стадиону Миленијум у Кардифу између Велса и Ирске којом Змајеви започињу одбрану титуле, лане освојене Грен слемом, данас почиње 14. издање Купа шест нација, 119. од како је формирано у првобитном облику. Два и по сата од почетка дуела у велшкој престоници на Храму рагбија – стадиону Твикенхем у Лондону, састаће се Енглеска и Шкотска, две селекције које су пре 142 године одиграле први репрезентативни меч док је недеља резервисана за окршај у Вечном граду између Италијана и Француза.

Вероватно ни једно репрезентативно такмичење на свету није протканије традицијом, ривалством и престижем као турнинр који данас знамо под именом Куп шест нација. Мирило је непомириљиво, прекидано је само време великих ратова и изродило је бројне легендарне дуеле, играче. Ми ћемо од сутра бити сведоци наставка историје којом мали број спортова под капом небеском може да се похвали.

Окршај келтске браће отвара ново поглавље у Купу шест нација. Велшани су далеко од форме од претходне зиме када су узели трећи Грен слем за седам година, односно освојили турнир савладавши све противнике. Иза себе имају седам везаних пораза а додатни проблем је изостанак због повреда Алуна Вин Џонса, Рајана Џонса, Бредлија Дејвиса, Лука Чартриса и Дена Лидијата.

(ПРОШЛИ) ТРЕНУЦИ СЛАВЕ: рагбисти Велса прослављају Грен слем.
(ПРОШЛИ) ТРЕНУЦИ СЛАВЕ: рагбисти Велса прослављају Грен слем.

Ирци по најавама са Смарагног острва долазе у Кардиф по победу. Кивни су да прекину низ од три пораза у мечевима с Велсом и велику помоћ у остваривању плана имаће у момцима који су због повреда пропустили прошлогодишњи Куп шест нација, неки делимично, неки у потпуности. Нема дилеме да ће трио Леинстера, франшизе која је у протекле четири године три пута осваја Европски рагби куп учинити Ирску ефикаснијом. Ту се мисли на Брајана О` Дрискола, Шона О` Брајана и Роба Карнија.

Змајеви и рођаци са западне обале Ирског мора састали су се 118 пута до сад. Велшани су у 65 сусрета били успешнији, Ирци 47 а шест утакмица је завршено без победника.

Обзиром да су првог дана децембра прошле године сензационално победили Нови Зеланд прекинувши низ светских шампиона од 18 утакмица без пораза, Енглези су проглашени за овосезонске фаворите. Да ли то и јесу имаће прилику да докажу овог послеподнева против Шкота. За Црвене руже дебитоваће Бил Твелвтрис на толико жељеној позицији првог центра.

Играч Лестер Тајгерса је у матичном тиму углавном добијао шансу као „десетка“ али обзиром да се клубски колега Ману Самоа Туилаги није у потпуности опоравио од повреде скочног зглоба стартоваће с бројем 12 на дресу.

ВРАТИО СЕ КОРЕНИМА: Шон Мејтланд.
ВРАТИО СЕ КОРЕНИМА: Шон Мејтланд.

На другој страни још интересантнији игграч ће одиграти прву утакмицу за Шкотску. Шон Мејтланд, рођак Квејда Купера, је одличним играма за Крусејдерсе, најуспешнију франшизу Супер рагбија, био близу селекције Новог Зеланда.

Међутим, увидевши да су му реалне шансе за црни дрес мале, прешао је у Глазгов Вориорсе. Обзиром да су му баба и деда шездесетих година прошлог века емигрирали из Шкотске последња препрека за деби Шона Мејтланда на крилу Хајлендера је пала.

Дуел Енглеза и Шкота биће 131. Домаћини су 70 пута тријумфовали, Шкоти 42 док је 18 утакмица завршено ремијем. Последњи пут гости су славили на Твикенхему пре тачно 30 година.

Последњег дана викенда очекује нас утакмица између Италије и Француске. Донедавно питање победника се не би постављало али последња посета Риму играча с Галским петлом на грудима, завршена је поразом. Истина, тек другим у мечевима с Азурима који су ставили до знања да више не желе да буду топовско месо у Купу шест нација.

ИЗМЕЂУ ДВЕ ВАТРЕ: Трофеј поред капитена Италије Серђа Парисеа и Француске Паскала Папеа.
ИЗМЕЂУ ДВЕ ВАТРЕ: Трофеј поред капитена Италије Серђа Парисеа и Француске Паскала Папеа.

Прошле године успели су да избегну Дрвену кашику, фиктивни трофеј који добија последње пласирана репрезентација победом против Шкотске у последњем колу управо на стадиону Олимпико. Импресивно спортско  здање олимпијског комплекса је 2012. постало нови дом рагбистима Италије на утакмици с Енглезима с које је Рагби Озон директно извештавао. На сваком мечу Азура навијачи га испуне и донесу фудбалску атмосферу која даје додатну снагу момцима на терену што чини Рим додатно теже освојивим.

У сваком случају, до 16. марта када се игра последња рунда, која по правилу обзиром на честу неизвесност и даје победника Купа шест нација, бићемо у прилици да уживамо у врхунском европском рагбију, дивимо се акцијама и лепоти игре.

РАСПОРЕД УТАКМИЦА КУПА ШЕСТ НАЦИЈА

I коло

Данас:

ВЕЛС – ИРСКА

ЕНГЛЕСКА – ШКОТСКА

Сутра:

ИТАЛИЈА – ФРАНЦУСКА

II коло

9. фебруар:

ШКОТСКА – ИТАЛИЈА

ФРАНЦУСКА – ВЕЛС

10. фебруар:

ИРСКА – ЕНГЛЕСКА

III коло

23. фебруар:

ИТАЛИЈА – ВЕЛС

ЕНГЛЕСКА – ФРАНЦУСКА

24. фебруар:

ШКОТСКА – ИРСКА

IV Коло

9. март:

ШКОТСКА – ВЕЛС

ИРСКА – ФРАНЦУСКА

10. март:

ЕНГЛЕСКА – ИТАЛИЈА

V коло

16. март:

ИТАЛИЈА – ИРСКА

ВЕЛС – ЕНГЛЕСКА

ФРАНЦУСКА – ШКОТСКА

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.