СЕРУ КОЛИНУ МИДСУ ПОДИГНУТ СПОМЕНИК

ОДУШЕВЉЕН: Колин Мидс са супругом Верном и сопственом статуом. ФОТО: Fairfax NZ
ОДУШЕВЉЕН: Колин Мидс са супругом Верном и сопственом статуом. ФОТО: Fairfax NZ

Ретко која особа стекне привилегију да му подигну споменик и то још за живота, aли да је Нови Зеланд заиста права рагби Мека, сведочи чињеница да је данас у родном месту Сера Колина Мидса Те Куитију обелодањена статуа легендарног Ол блека који је 1999. проглашен за најбољег рагбисту Аотеарое у беку који је иза нас. 

Споменик фармеру који је добио титулу витеза поносно играјући за Нови Зеланд и кога сматрају за једног од најбољих рагбиста икад, висине два метара и 70 центиметара, урадила је скулптор Натали Стамила из Окланда.

Сер Колн Мидс, који је одиграо за Нови Зеланд 55 тест мечева од 1957. до 1971. био је одушевљен статуом приметивши:

Запањујуће је колико само детаља има перфектно урађених. Чак су и пертле на копачкама управо онако како сам их везивао – прокоментарисао је осамдесетједногдишњак који је успео да дође на свечано откривење сопствене статуе и поред чињенице да болује од рака панкреаса.

Поводом свечаности у Те Куитију уприличена је и изложба посвећена Серу Колину и његовом Брату Стену Мидсу који су представљали своју земљу 50`, 60` и 70` година прошлог века.

На свечаности поред осталих званица, бивших и легендарних Ол блекса попут Танеа Нортона, присуствовао је и менаџер овогодишње турнеје Британских и Ирских Лавова Џон Спенсер који је играо против Сера Колина Мидса на гостовању Лајонса Аотеарои 1971.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.