СПИНГБОКСИ ПРЕШЛИ ПРЕКО ВЕЛСА У ФИНАЛЕ МОНДИЈАЛА

велс - јужна африка
ПРОЂЛИ У ФИНАЛЕ: центар Јужне Африке Демијен Де Аљенде постиже есеј прптив Велса. ФОТО: WORLD RUGBY

Победивши Велс 19:16 (9:6) на Међународном стадиону у Јокохами у другом полуфиналу Светског првенства у Јапану које је било изузетно неизвесно, Јужна Африка ће се придружити Енглеској следеће суботе у мечу за титулу шампиона планете.   

Јован Бајић
ДИРЕКТНО И ЕКСКЛУЗИВНО ИЗ ЈОКОХАМЕ: Јован Бајић

Јужноафриканци су први повели на мечу казном Хандре Поларда али су Велшани недуго потом изједначили такође из казненог ударца јер се противник бранио из казне.

На идентичан начин и из истог ралога Спрингокци су поново дошли до предности преко Хандре Поларада.

Отварач Јужне Африуке је опет био прецизан када су Велшани ушли са стране у мол.

Ново поравнање је издејствовао Дан Бигар опет из казне у петом минуту наставка када су Спрингбокси направили прекршај опет у молу после аута на убацивање противника.

Одлучујући продор је направио Дамијен Де Аљенде у 56. минуту прошавши кроз тројицу играча, олако се отарасивши Дана Бигара. Први центар Јужне Африке био је заустављен али на есеј линији. Хандре Полард је успешно извео ударац за додатна два поена.

Велс је направио страховит притисак на Јужну Африку увидевши да му се ближи пораз.  Издејствовали су казну на пет метара од есеја. Капитен Алун Вин Џонс је имао поверења у екипу, поготово у момке скрама траживши меле  уместо шута на гол.

Најзаслужнији за изједначење је био Џош Адамс постигавши шести есеј на турниру у акцији започетој у скраму на пет метара од гол линије када је Рос Моријартри подигао лопту и успео да је проследи са све Феф Де Клерком на леђима, а играчи дијагонале је школски спровели кроз руке до крила.

Ли Халфпени је урадио страховит посао када је готово са аут линије био прецизан из трансформације за треће изједначење на мечу.

Одлучујући тренутак десио се у 76. минуту када је Хандер Полард био четврти пут прецизан из казне. Опет су Велшани направили прекршај у молу  под снажним притиском противника.  Освајачи Првенства шест нација Грен слемом нису успели да до краја сусрета поново дођу до изједначења због чега ће морати да се задовоље утакмицом за треће место против Новог зеланда предстојећег викенда.

Ово ће бити треће финале Светског купа Јужној Африци, друго против Енглеске коју су победили 2007. у Француској и тиме освојили други пут трофеј Вилијам Веб Елис.

ВЕЛС – ЈУЖНА АФРИКА (6:9)

Међународни садион у Јокохами

Гледалаца: 77.000

Главни судија: Жером Гарсе (Француска)

Помоћници: Вејн Барнс (Енглеска), Бен О` Кифи (Нови Зеланд)

Судија у ТВ студију: Бен Скин (Нови Зеланд).

ВЕЛС: Вин Џонс, Кен Овенс, Том Френсис, Џејк Бол, Алун Вин Џонс, Ерон Вејнрајт, Џастин Типурић, Рос Мориарти, Герет Дејвис, Ден Бигар, Џош Адамс, Хедли Паркс, Џонатан Дејвис, Џорџ Норт, Ли Халфпени

Елиот ди, Рис Кер, Дилон Луис, Адам Берд, Ерон Шинглер, Томос Вилијамс, Рис Пачел, Овен Воткинс

ЕСЕЈИ: Џош Адамс (65`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Ли Халфпени (66`)

КАЗНЕ: Дан Бигар (18`, 40`, 45`)

ДРОП ГОЛОВИ:

ЖУТИ КАРТОНИ:

ЦРВЕНИ КАРТОНИ:

ЈУЖНА АФРИКА: Тендаи Мтаварира, Мбонгени Малхербе, Франс Малхербе, Ебен Етцебет, Луд Де Јагер, Сија Колиси, Питер Стеф Ду Тоит, Дуен Вермеулен, Фаф Де Клерк, Хандре Полард, Маказоле Мапимпи, Дамиен Де Аљенде, Лукхањо Ам, С` Бусисо Нкоси, Вили Ле Ру

Малком Маркс, Стиве Китчоф,  Винсент Кох, Ар Џи Сњиман, Франко Мостерт, Франсоа Лоу, Хершлер Јанкес, Франсоа Стејн

ЕСЕЈИ: Демијен Де Аљенде (56`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Хандре Полард (58`)

КАЗНЕ: Хандре Полард (15`, 20`, 35`, 76`)

ДРОП ГОЛОВИ:

ЖУТИ КАРТОНИ:

ЦРВЕНИ КАРТОНИ:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.