СПРИНГБОКСИ И ОЛ БЛЕКСИ ЗА ТИТУЛУ У КУПУ ЧЕТИРИ НАЦИЈЕ, ПУМАСИ И ВАЛАБИСИ ЗА ЧАСТ

ОДЛУЧУЈУ О ВЛАДАВИНИ НА ЈУЖНОЈ ХЕМИСФЕРИ: Новозеланђани изводе Хаку пред Јужноафриканцима
ОДЛУЧУЈУ О ВЛАДАВИНИ НА ЈУЖНОЈ ХЕМИСФЕРИ: Новозеланђани изводе Хаку пред Јужноафриканцима

Пред собом имамо завршницу Рагби првенства, односно Купа четири нације какву би само Алфред Хичког могао да смисли. Хичкок и рагбисти Јужне Африке и Новог Зеланда који ће сутра на терену стадиона Елис парк у Јоханезбургу укрстити копља у првој утакмици шестог, последњег кола такмичења елитних репрезентација јужне хемисфере за титулу најбоље. У недељу ујутру по централоевропском времену све боља Аргентина и катастрофална Аустралија ће одмерити снаге у Росарију у мечу за престиж и част, односно за избегавање последњег места у друштву рагби дивова које ће припасти пораженој селекцији из овог дуела.

Спрингбокси и њихове верне присталице с нестрпљењем очекују утакмицу са Светским шампионима ако ни због чега другог, онда барем да им докажу да без Романа Полија нису могли да их савладају пре три недеље на Иден парку у Окланду у утакмици са које смо Вас директно и ексклузивно извештавали. Подсећања ради, француски арагбитар је беспотребно показао Бизмарку Ду Плесију жути картон у првом полувремену док му је одправдано у наставку дао и други жути што је нажалост за талонера Јужне Африке значило крај меча и неминован пораз његове репрезентације.

Без обзира на тај, једини пораз у сезони, Спрингбокси су и даље у игри за освајање титуле али ако желе да дођу до ње, мораће да победе Нови Зеланд са више од седам поена разлике, да постигну најмање четири есеја и да не дозволе противнику да их исто толико пута положи лопту иза њихове год линије. Поједностављено, момцима Хајнеке Мејера је неопходан и бонус бод за четири и више полагања, поред четири за бода за тријумф, али да не дозволе Ол блексима да узму бонус бод који се добија за пораз од седам и мање поена ралике. Једноставно, да компликованије не може бити.

Колико год да су Новозеланђани страховити, Јоханезбург једноставно није срећно ловиште за њих. На стадиону Елис парк су до сада само три пута за 85 година успели да остваре победу. Добро, играли су свега осам мечева између којих је и легендарно финале са Светског првенства 1995. овековечено у филмском остварењу Клинта Иствуда Инвиктус.

Међутим, далеко од тога да су Спрингбокси непобедиви, поготово не у дуелима са Ол блексима који су славили у седам од последњих осам дуела са Јужном Африком која није успела да постигне четири или више есеја против момака у црном пуних девет година. Уопште, ни једна селекција није успела да оствари четири полагања у дуелима са Новозеланђанима од Аустралије у трећем Бледислоу куп мечу 2010. који није имао никакав такмичарски значај.

Изузетно тежак задатак пред рагбистима са југа Црног континена за које ће леви стуб прве линије скрама Натал Шаркса Тендаи Мтаварира, познатији као Бист, односно звер, иначе родом из Зимбабвеа, одиграти јубиларну 50. утакмицу.

ВРАЋА СЕ: Ричи Мек Коув на једном од претходних дуела са Спрингбоксима
ВРАЋА СЕ: Ричи Мек Коув на једном од претходних дуела са Спрингбоксима

А шта тек рећи за јубилеј Ричарда Хјуа Мек Коува који се опоравио од повреде и поново ће бити у саставу Сивена Хенсона? Најбољи крилни света у мечу одлуке за одбрану титуле првака јужне хемисфере одиграће 120 сусрет за репрезентацију Новог Зеланда што нико пре њега до сад није учинио а мало је вероватно да ће него успети то да достигне и после Ричијеве ере.

Посе свега што носи мега сусрет Спрингбокса и Ол блекса утакмица између Пумаса и Валабиса дође као нижеразредна забава што уопште није тачно. Аргентинци су сем шокантног пораза на старту такмичења на гостовању Јужној Африци 73:17 намучили све ривале.

 ДЕТАЉ С ПРЕТХОДНОГ ДУЕЛА ПУМАСА И ВАЛАБИСА
ДЕТАЉ С ПРЕТХОДНОГ ДУЕЛА ПУМАСА И ВАЛАБИСА

Спрингбокси и Валабиси су једва извукли своје крзно читаво у посети Аргентини а и Нови Зеланда је морао да уложи значајне напоре не би ли дошао до бодова против Пумаса у оба меча.

Победа је увек некако висила у ваздуху пуленима Сантјага Пелана од како су се лане прикључили елити и чини се да су јој можда сада, против рањених Кенгура, ближи него икада пре.

Аустралијски рагби стручњаци и бивши репрезентативци су констатовали да је овај државни тим најгори у последњих 30 година али опште је познато да је рањена животиња, најопаснија.

ТАБЕЛА РАГБИ ПРВЕНСТВА ПРЕД ШЕСТО, ПОСЛЕДЊЕ КОЛО

[table “46” not found /]


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.