СПРИНГБОКСИ САВЛАДАЛИ ИРЦЕ У ДРУГОМ ПОЛУВРЕМЕНУ

НАПРАВИЛИ ПРЕОКРЕТ: Јуандре Кругер играч друге линије Јужне Африке у продору.
НАПРАВИЛИ ПРЕОКРЕТ: Јуандре Кругер играч друге линије Јужне Африке у продору.

После вечерашњег меча у Даблину, Јужна Африка је корак ближе завршетку турнеје по северној  хемисвери с Грен слемом “у рукама”. Спрингбокси су пред пуним трибинама стадиона Ленсдаун роуд и поред заостатка на полувремену победили Ирску 16:12 (3:12) есејем Руана Пинара а Патрик Ламби је поред трансформације био прецизан и из три казне. Домаћини су све поене постигли у првом делу сусрета преко Џонатана Секстона који је четири пута успешно извео казнени ударац.

ДИРЕКТНО ИЗ ДАБЛИНА: Јован Бајић.
ДИРЕКТНО ИЗ ДАБЛИНА: Јован Бајић.

Вечерашња утакмица у Даблину поред победе Спрингбокса осатће упамћена и по томе што су Ирци први пут у историји играли у црним дресовима. До сада, поред станардних – зелених, алтернатвни су им били беле боје. Окршај је био посебан и по томе што је Адријан Штраус, Јужноафриканац и првотимац Ленстера – клубског шампиона Европе,  дебитовао за Ирску а за противника на супарчикој страни, на позицији талонера, где и он сам игра, имао рођака Адриана Штрауса.

Без обзира што су били без неколицине стандардних репрезентативаца рагбисти са Смарагног острва задали су доста проблема фаворизованим гостима, поготово у првом полувремену које су поред добре игре домаћина обележиле бројне чарке које су два пута прерасле у озбиље туче.

Најбруталнијој је претходило обарање играча који је био у ваздуху од стране Џеј Пи Питерсена. Вејн Барнс и помоћници су имали доста проблема да смире страсти а из цела гужва је окончана жутим картономза крило Спрингбокса.

ДЕТАЉ ИЗ "КОШКАЊА": Ирци и Спрингбокси у "загрљају".
ДЕТАЉ ИЗ "КОШКАЊА": Ирци и Спрингбокси у "загрљају".

Изненађујуће, друго полувреме у којем су настављени жестоки дуели и контакти пртекло је у фер и коректној борби без немилих сцена виђених у првом периоду игре.

Јужна Африка је била конкретнија и више времена проводила у противничких 22 метара али је одбрана домаћина била готово непролазна до тренутка када је Руан Пинар постигао једини есеј на мечу. Деми гостију је из рака испред ирских подигао лопту и у тренутцима када је противник помислио да ће проиграти неког од саиграча, искористио тренутак неопрезности и положио. Партик Ламби је успешно извео тансформацију а нешто касније и казну чиме су Спрингбокси први пут на сусрету прешли у вођство.

ПРУЖИЛИ ДОСТОЈАН ОТПОР: Ирац зауставља Ебена Етцебета.
ПРУЖИЛИ ДОСТОЈАН ОТПОР: Ирац зауставља Ебена Етцебета.

Трећим казненим ударцем Патрик Ламби је десет минута пред крај меча запечатио 16. победу Јужне Африке у 21. дуелу с Ирском. Изабраници Деклана Киднија су против Спрингбокса претрпели седми пораз у низу.

ИРСКА – ЈУЖНА АФРИКА 12:16 (12:3).

Стадион Ленсдаун роуд у Даблину.

Гледалаца: 50.000

Главни судиа: Вејн Барнс (Енглеска).

Помоћници: Стив Велш (Аустралија), Лук Прајс (Енглеска).

Судија у ТВ студију: Ђулио Де Сантис (Италија).

ИРСКА: Киан Хили, Ричард Штраус, Мајк Рос, Донака Рајан, Мајк Мек Арти, Питер О` Махуни, Крис Хенри, Џејми Хислип, Конор Мареј, Џонатан Секстон, Ендру Тримбл, Гордон Д` Арси, Кеит Еарлс, Томи Боув, Сајмон Зибо.

Шон Кронин, Дејв Килкојн, Мајкл Бент, Донака О` Калахан, Иан Хендерсон, Иан Редан, Ронан О` Гара, Фергус Мек Фаден.

КАЗНЕ: Џонатам Секстон (7`, 11`, 20`, 31`).

ЖУТИ КАРТОНИ: Џејми Хислип (43`).

ЈУЖНА АФРИКА: Си Џеј Ван Дер Линде, Адриан Штраус, Јани Ду Плеси, Ебен Етцебет, Јуандри Кругер, Франсоа Лоу, Вилјем Албертс, Дуан Вермулен, Руан Пинар, Патрик Ламби, Франсоа Хугард, Жан Де Вилијер, Јако Тауте, Џеј Пи питерсен, Зен Кичнер.

Скалк Бритц, Хајнеке Ван Дер Мерве, Пет Силијерс, Флип Ван Дер Мерве, Марсел Коетце, Морне Стејн, Жуан Де Јонг, Лвази Мвово.

ЕСЕЈ: Руан Пинар (45`).

ТРАНСФОРМАЦИЈА: Патрик Ламби (45`).

КАЗНЕ: Патрик Ламби (18`, 53`, 70`).

ЖУТИ КАРТОН: Џеј Пи Питерсен (31`).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.