СТАРТОВАЛО БАЛКАНСКО-ДУНАВСКО ПРВЕНСТВО

ПРЕТРПЕЛИ ПОРАЗ У БЕЧУ: центар Београда Александар Ђорђевић пред контакт са Аустријанцем. ФОТО: Barbara Alexandra Lichtblau-Zakrzanska
ПРЕТРПЕЛИ ПОРАЗ У БЕЧУ: центар Београда Александар Ђорђевић пред контакт са Аустријанцем. ФОТО: Barbara Alexandra Lichtblau-Zakrzanska

Такмичење клубова из региона, поново реформисано, ушло је у своју девету сезону мечевима који су одиграни претходног викенда. У репризи прошлогодишњег финала Нада је у Зеници победила Челик 18:3 (11:3), селекција Далмације је у Макарској тријумфовала против Љубљане 16:15 (13:15) док су најубедљивији били Донау Пиратен који су у Бечу савладали екипу Београда 37:14 (17:0)

Друштво је поново ове сезоне претрпело промене. У односу на претходну годину у новој такмичарској неће бити представника из Мађарске, као ни Арсенала из Тивта који је дебитовао лане, а изостали су момци из хрватске престонице који су се прошле сезоне такмичили као селекција Загреба.

Новина је да су тимови из Србије, тачније из главног града, који су се до сада и једини из наше отаџбине борили у Балканици, ове године одлучили да уједине снаге и заједно представљају Београд. Нажалост, на првом испиту су пали. У првом колу су натрчали на веома расположену али и добро припремљену и уиграну екипу повратника у такмичење, Пирата са Дунава, тачније аустријског дела реке.

У Бечу синови Србије, односно Београда нису имали среће. Играчи из Партизана, Београдског рагби клуба црвена звезда и Рада остали су без решења за Бечлије који су по именима права легија странаца. Интересантно је да су за екипу Донау Пиратена играли Богдан Михајловић и Борис Тејић на које би можда стручни штаб репрезентације Србије требао да обрати пажњу.

Част Београда су есејима у другом полувремену одбранили Урош Бабић који трансформисао сопствено полагање и Предраг Кеглић чије је поентирање претворио Александар Ђорђевић.

Селекција Далмације, коју ове сезоне чине играчи из Рагби клуба Макраска Ривијера и Рагби клуба Сињ, обзиром да се Нада из Сплита за разлику од прошле године, такмичи самостално, а тренира их Београђанин, дугогодишњи играч Партизана, репрезентативац и касније селектор Србије Кристиан Жагар, је остварила победу против још једног повратника у друштво.

На стадиону Градског спортског центра у Макарској, Далмација је  у веома неизвесном и напетом мечу успела да забележи тријумф 16:15 против Љубљане казненим ударцем Николе Павловића за преокрет и победу у првом минуту другог полувремена. Интересантно је да после, како се касније испоставило, одлучујуће казне другог центра, ни једна екипа није постигла поене.

Нада је успела да се освети Зеничанима за пораз у финалу прошле сезоне и то на баш на терену стадиона Камберовића поље где је Челик после више деценија поново победио Сплићане и први пут се окитио титулом шампиона Балкана.

Занимљиво је да су домаћини први повели на сусрету у 17. минуту казном Фадила Спахића али од тада нису били кадри да поново покрену семафор док је Нада са три казне и есејем Луцијана Луке Роса уз полагање Марина Влајчевића закувала чорбу.

Балканско-дунавско првенство ове године играће се једнокружно по бод систему. Три кола од којих је прво одиграно овог викенда на програму су у током септембра, док ће се последња два играти у марту следеће године.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.