СТАРТУЈЕ СУПЕР РАГБИ!


СУПЕР РАГБИ


Утакмицом између Блуза и Крусејдерса на стадиону Иден парк у Окланду где је пре четири месеца завршено Светско првенство сутра рано ујутро стартоваће нова сезона Супер рагбија, најјачег клубског такмичења јужне хемисфере, самим тим и планете. Поред сусрета у највећем граду Новог Зеланда првог дана, првог кола у Камбери ће се састати Брамбиси и Вестерн Форс односно Булси и Шаркси и Преторији.

Борба клубова, данас франшиза, испод Екватора кроз разне фазе почела је 1986. године, да би деценију касније професионализацијом спорта била озваничена и устоличена као Супер 12. Пријемом нових екипа такмичење представника Јужне Африке, Аустралије и Новог Зеланда је преименовано у Супер 14 да би данашњи али сигурно не и коначни формат добило прошле сезоне прикључењем Мелбурн Ребелса.

Петнаест екипа, на папиру подељених у три конференције Јужноафричку, Аустралијску и Новозеландску бориће се 24 недеље кроз 18 кола плус три викенда плеј офа за титулу. Новина је да ће ове сезоне Јунска турнеја репрезентација из Европе по јужној хемисфери пореметити планове франшиза Супер рагбија. Кад смо код новина ваља напоменути увођење белог картона, тачније праксу преузету из рагбија 13 да судије играче, односно инциденте пријаве дисциплинској комисији показивањем белог картона. Новост је и да ће се ове сезоне у Јужноафричкој конференцији такмичити и Саутерн Кингси али ван конкуренције и само са екипама са Црног континента у „пријатељским мечевима“ као припрема терена за укључење шесте франшизе из Јужне Африке у Супер рагби, претпоставља се, следеће сезоне.

Земља која је дала највише шампиона Супер рагбија је Нови Зеланд. Плавци из Окланда три пута су освајали трофеј док су Крусејдерси из Кантерберија са седам титула далеко најуспешнији. Јужна Африка, тачније Булси, су три пута освајали турнир као и Аустралија с тим да су до титуле првака јужне хемисфере из земље Кенгура стизали два пута Брамбиси и једном Редси.

Озији су на наслов шампиона Супер рагбија чекали пуних десет година а малер су прошле сезоне разбили Црвендаћи из Квинсленда тријумфом 18:13 у финалу одиграном на стадиону Ленг парк у Бризбејну против Крусејдерса. Редси се и ове сезоне сврставају у најужи круг претендената на титулу поред увек присутних Крсташа, Стормерса и Блуза.

Највећим губитницима, односно франшизама које су највише ослабљене у односу на пре годину дана сматрају се Булси и Хурекејнси. Из Преторије која је у последње четири сезоне три пута дала првака отишло је девет Спрингбокса, губитак које ће крдо Бикова тешко, готово немогуће, надокнадити.

У сличној су ситуацији и момци из новозеландске престолнице који су остали без девет Ол блекса. Због неслагања са тренером Метом Хеметом из Велингтона су отишли Ма`а Нону и капитен Ендру Хор. Нону је са Пиријем Випуом прешао у Блузсе док је Хор са собом у Хајлендерсе повукао Хозеу Гира где ће им клубски друг бити енглески репрезентативац Џејмс Хаскел.

Хаскел је један од ретких Европљана који имају част, односно квалитет да играју на јужној хемисфери. Са Старог континента у Супер рагбију су Данијел Ципријани (Енглеска – Ребелс), Мајкл Лимпман (Енглеска – Ребелс), Герет Делв (Велс – Ребелс) Фредерик Мишелак (Француска – Шаркс).


ТРОФЕЈ НАМЕЊЕН ШАМПИОНУ СУПЕР РАГБИЈА
ТРОФЕЈ НАМЕЊЕН ШАМПИОНУ СУПЕР РАГБИЈА


РАСПОРЕД УТАКМИЦА ПРВОГ КОЛА СУПЕР 15

Сутра:

БЛУЗ – КРУСЕЈДЕРС

БРАМБИС – ВЕСТЕРН ФОРС

БУЛС  – ШАРКС

Субота, 25. Фебруар:

ЧИФС – ХАЈЛЕНДЕРС

ВАРАТАС – РЕДС

СТОРМЕРС – ХУРЕКЕЈНС

ЛАЈОНС – ЧИТАС

РЕБЕЛСИ су слободни у првом колу

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.