ТРИЈУМФОМ У СИДНЕЈУ ЛАВОВИ ОСВОЈИЛИ ТЕСТ СЕРИЈУ

КОНАЧНО УСПЕШНО ЗАВРШИЛИ ТУРНЕЈУ: Британски и Ирски Лавови
КОНАЧНО УСПЕШНО ЗАВРШИЛИ ТУРНЕЈУ: Британски и Ирски Лавови

Разбивши Валабисе 41:16 (19:10) на терену стадиона Аустралија у Сиднеју пред готово 84.000 душа у трећем, одлучујућем мечу на гостовању по земљи кенгура, Бртански и Ирски Лавови су први пут после турнеје по Јужној Африци 1997. године, освојили тест серију на јужној хемисфери.  Убедљив тријумф обезбедили су Алекс Корбисиеро, Џонатан Секстон, Џорџ Норт и Џејми Робертс есејима док је најбољи играч турнеје Ли Халфпени био најефикаснији са 21. постигнутим поеном из пет трансформација и три казне.

Почетни тренуци сусрета одлуке наговестили су шта ће се десити. Одмах после почетног ударца лопта је испала у напред Вилу Гинији. У скраму су Лавови извукли слободан ударац због прераног склапања првих линија од стране домаћина. Мајк Филипс је брзо извео акцију и гости су за трен ока били на есеј линији а с лоптом у рукама је прешао и положио Алекс Корбисиеро. Ли Халфпени је био прецизан из трансформације као и који трен касније из казне.

НАГОВЕСТИО УСПЕХ: Алекс Корбисиеро постиже први есеј Лавова
НАГОВЕСТИО УСПЕХ: Алекс Корбисиеро постиже први есеј Лавова

Кристиан Леали` ифано је из казненог удраца смањио на 10:3 али је Ли Халфпени са још три успешна шута на гол, последњи после жутог картона показаном Бену Алкесандеру због намерног обарања скрама, у 26. минуту донео предност гостима од 16 поена разлике.

Међутим, после оглашене сирене која означава крај полувремена Валабиси су извели слободан ударац претходно приморавпи Лавове да оборе прву линију и читав меле, Џејмс О` Конор је прошао четворицу одбрамбених играча и положио а Кристиан Леали` ифано био сигуран за додатна два поена.

И наставак је припао Аустралији која се за свега шест минута другог полувремна са још две казне другог центра пореклом са Тонге истопила вођство Лавова на само три поена заостатка.

НАЈБОЉИ ИГРАЧ УТАКМИЦЕ И ТУРНЕЈЕ: Ли Халфпени изводи казнени ударац
НАЈБОЉИ ИГРАЧ УТАКМИЦЕ И ТУРНЕЈЕ: Ли Халфпени изводи казнени ударац

Ипак, најпре је Ли Халфпени са казненим ударцем одвојио госте а касније учествовао у акцији у којој је одлучујући продор направио Џонатан Дејвис, додао пас до аријера Кардиф Блузса и Велса који је приликом обарања проиграо Џонатана Секстона а отварач Леинстера попожио готово између статива. Халфпени је био сигуран и из претварања.

Нешто касније Ли Халфпени још једном био брилијантан испод високе лопте,  направо фантастичан пролаз кроз одбрану Аустралије, изигравши тројицу Валабиса, навукао и четвртог и проследио пас до Џорџа Норта коме је преостало само да испринта до есеј простора и поентира. После полагања колеге из репрезентације Велса Халфпени није успео да укњижи још два поена из трансформације али јесте после есеја клубског саиграча.

ЗАПЕЧАТИО ПОБЕДУ: Џејми Робертс у продору пред постизање есеја
ЗАПЕЧАТИО ПОБЕДУ: Џејми Робертс у продору пред постизање есеја

Из још једне казне исфорсиране притиском на меле Валабиса Овен Фарел који је заменио Џонатана Секстона, је шутем у аут пребацио тежиште игре дубоко на половину ривала. После доброг убацивања под одличним углом, у пуном трку, на лопту је натрчао Џејми Робертс и незадрживо истрчао до есеј простора а Ли Хајфпени још једном трансформацијом оверио победу и тријумф Британских и Ирских Лавова у серији од три тест меча на гостовању по Аустралији.

АУСТРАЛИЈА – ЛАВОВИ 16:41 (10:19)

Стадион Аустралија у Сиднеју

Гледалаца: 83.702

Главни судија: Роман Поли (Француска)

Помоћници: Крси Полок (Нови Зеланд), Крег Жубер (Јужна Африка)

АУСТРАЛИЈА: Бен Робинсон, Стивен Мур, Бен Александер, Џејмс Хорвил, Кејн Даглас, Бен Мовен, Џорџ Смит, Вајлкиф Палу, Вил Гинија, Џејмс О` Конор, Џое Тонаме, Кристиан Леали` ифано, Адам Ешли Купер, Израел Фолау, Куртли Бил.

Саиа Фаинга` а, Џејмс Слипер, Секопе Кепу, Роб Симонс, Бен Мек Каламан, Мајкл Хупер, Нк Фипс, Џеси Мог.

ЕСЕЈИ: Џејмс О` Конор (40`+1`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Кристиан Леали` ифано (40`+2`)

КАЗНЕ: Кристиан Леали` ифано ( 9`, 42`, 46`)

ЖУТИ КАРТОНИ: Бен Александер (25`)

БРИТАНСКИ И ИРСКИ ЛАВОВИ: Алекс Корбисиеро, Ричард Хибарт, Адам Џонс, Алун Вин Џонс, Џеф Парлин, Ден Лидијат, Шон О` Брајан, Тоби Фалетау, Мајк Филипс, Џонатан Секстон, Џорџ Норт, Џејми Робертс,  Џонатан Дејвис, Томи Боув, Ли Халфпени

Том Јангс, Мако Вунипола, Ден Кол, Ричи Греј, Џастин Типурић, Конор Мареј, Овен Фарел, Ману Самоа Туилаги

ЕСЕЈИ: Алекс Корбисиеро (2`), Џонатан Секстон (56`), Џорџ Норт (65`), Џејми Робертс (67`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Ли Халфпени (3` , 58`, 68`)

КАЗНЕ: Ли Халфпени (13`, 16`, 26`, 52`)

2 Replies to “ТРИЈУМФОМ У СИДНЕЈУ ЛАВОВИ ОСВОЈИЛИ ТЕСТ СЕРИЈУ”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.