ТРИЈУМФ ИРСКЕ У КАРДИФУ

ПРЕКИНУЛИ ТРОГОДИШЊИ ПОСТ: Ирци славе есеј Браја О` Дрискола у победи против Велса.
ПРЕКИНУЛИ ТРОГОДИШЊИ ПОСТ: Ирци славе есеј Брајана О` Дрискола у победи против Велса.

После три године поста рагбисти Ирске успели су да забележе победу против Велса у Кардифу. Момци са Смарагног острва већи део посла одрадили су у првом полувремену када су стекли предност од 20 поена разлике. У остваривању тријумфа није их омела ни чињеница да су половину наставка играли с играчем мање обзиром да су Рори Бест и Конор Мареј добили жуте картоне. Змајеви су у других 40 минута смогли снаге да се с три есеја приближе на седам разлике али не и да избегну пораз 30:22 (23:3).

После мање од пола сата игре било је јасно да је на помолу осми пораз Велшана у низу јер су гости полагањима Сајмона Зибоа и Кијана Хилија уз две трансформације и три казне Џонатана Секстона имали 20:0. Први есеј Ираца је био права егзибиција јер је одлично проигравање Брајана О` Дрискола кроз тројицу противника, односно додавање, Зибо у пуном трку укротио петом, обзиром да му је лопта ишла иза леђа, ухватио одскок и положио. До одласка на одмор домаћини су постигли прве поене на мечу казненим ударцем Лија Халфпенија на шта је Секстон узвратио истом мером.

У уводним тренутцима другог полувремена Брајан О` Дрискол се уписао у листу стрелаца а Џонатан Секстон пертворио есеј клубског колеге из Леинстера који је до овог меча Ирску водио као капитен десет година кроз Куп шест нација.

ЈЕДАН ОД НАЈЗАСЛУЖНИЈИХ ЗА ТРИЈУМФ: Шон О` Брајан у сендвичу Велшана.
ЈЕДАН ОД НАЈЗАСЛУЖНИЈИХ ЗА ТРИЈУМФ: Шон О` Брајан у сендвичу Велшана.

При вођству келтске браће 30:3 коначно се упалила аларм лампица у главама играча у црвеним дресовима уочивши да је катастрофа на помолу. У следећих 30 минута са три полагања приближили су се противнику који је ипак и бројчано мањи успео да сачува предност и први пут оствари победу у велшкој престоници од 2009. године.

Изгубивши од Ирске Змајеви неће бити у ситуацији да одбране Грен слем, уједно и Трип круну али још увек могу да задрже титулу шампиона Купа шест нација. С друге стране, без обзира што су одиграли тек једну утакмицу Ирци су сада ближе сценарију за освајање најпрестижнијег турнира Европе јер ће гостовати још само Шкотима и Италијанима у последњем колу док им на ноге долазе Енглеска и Француска.

ВЕЛС – ИРСКА 22:30 (3:23).

Стадион Миленијум у Кардифу.

Гледалаца: 74.000.

Главни судија: Роман Поли (Француска).

Помоћници: Јако Пајпер (Јужна Африка), Паскал Гузер (Француска).

Судија у ТВ студију: Грам Хјуз (Енглеска).

ВЕЛС: Гетлин Џенкинс, Метју Рис, Адам Џонс, Ендру Комбос, Иан Еванс, Ерон Шинглер, Сем Ворбартон, Тоби Фалетау, Мајк Филипс, Дан Бигар, Џорџ Норт, Џејми Робертс, Џонатан Дејвис, Алекс Катберт, Ли Халфпени.

Кен Овенс, Пол Џејмс, Крег Мичел, Оли Кун, Џајтин Типурић, Лоид Вилијамс, Џејмс Хук, Скот Вилијамс.

ЕСЕЈИ: Алекс Катберт (48`), Ли Халфпени (59`), Крег Мичел (76`).

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Ли Халфпени (50`, 77`).

КАЗНА: Ли Халфпени (34`).

ИРСКА: Киан Хили, Рори Бест, Мајк Рос, Донака Рајан, Мајк Мек Арти, Питер О` Махуни, Шон О` Бајан, Џејми Хислип, Конор Мареј, Џонатан Секстон, Сајмон Зибо, Гордон Д` Арси, Брајан О` Дрискол, Крег Гилрој, Роб Карни.

Шон Кронин, Дејв Килкојн, Деклан Фицпатрик, Донака О` Калахан, Крис Хенри, Ион Редан, Ронан О` Гара, Кеит Ерлс.

ЕСЕЈИ: Сајмон Зибо (11`), Киан Хили (24`), Брајан О` Дрискол (43`).

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Џонатан Секстон (12`, 25`, 44`).

КАЗНЕ: Џонатан Секстон (21`, 29`, 40`).

ЖУТИ КАРТОНИ: Рори Бест (58`), Конор Мареј (70`).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.