ТУЛОН И ОЛИМПИК У МЕЧУ ЗА ТИТУЛУ ЧЕЛИНЏ КУПА

ФРАНЦУСКИ РИВАЛИ У БОРБИ ЗА ЕВРОПСКУ ТИТУЛУ: детаљ с претходног меча Тулон - Олимпик.
ФРАНЦУСКИ РИВАЛИ У БОРБИ ЗА ЕВРОПСКУ ТИТУЛУ: детаљ с претходног меча Тулон - Олимпик.

Терен стадиона Твикенхем Ступ у Лондону биће вечерас поприште финала Челинџ купа у којем ће снаге одмерити два представника Француске. Прилику да освоје први трофеј на европској сцени од 21 сат пружиће се Олимпику из Биарица и његовом ривалу из француског Топ 14 првенства Тулону.

Тимови из најјачег првенства Старог континента имали су различите судбине ове године. Баскијци су тек у последњих пар кола домаћег шампионата обезбедили останак у елитном друштву Француске и вечерас им је последња шанса да од „мртве“ сезоне извуку нешто што би повратили пољуљани понос некадашњег гиганта са обале Атлантског океана. Ако вечерас поеде, поред освајања Челинџ купа избориће на јесен учешће у Европском рагби купу, што ће им бити 13. узастопна сезона у најкавлитетнијем клубском такмичењу Старог континента.

Биариц је у Челинџ купа упао или боље речено испао из Европског рагби купа као трећепласирана екипа из групе 5. У четврфиналу су на гостовању савладали Лондон Воспсе 26:23, у полуфиналу земљаке из Брива 19:0.

С друге стране Тулон је и ове сезоне обезбедио плеј оф у Топ 14. Лигашки део првенстав су завршили на трећем месту а у финале Челинџ купа пласирали су се као победници групе 2. У четвртфиналу су били бољи Харлеквинас 37:8 којима нису дозволили да одбране трофеј освојен лане док су у полуфиналу победили Стад Франс 32:29.

ДЕТАЉ С ЈЕДНОГ ОД ПРЕТХОДНИХ ДУЕЛА БИАРИЦА И ТУЛОНА: Иманол Харинордоки чеп Олимпика у продору.
ДЕТАЉ С ЈЕДНОГ ОД ПРЕТХОДНИХ ДУЕЛА БИАРИЦА И ТУЛОНА: Иманол Харинордоки чеп Олимпика у продору.

Оба ривала имају педигре финалисте. Баскијци су играли два меча за титулу на међународномм плану, оба пута за наслов шампиона Европе, 2006. и 2010. али су у оба случаја остали кратких рукава. Момци са Азурне обале играли су финале Челинџ купа пре две године али су поражени од Кардиф Блузса.

Интересантно је да су Олимпик из Биарица и Тулон пре две деценије такође играли меч за титулу али првака Француске. Те 1992. на чувеном Парку принчева у Паризу Тулон је славио 19:14.

У Топ 14 два пута су ове сезоне укрштали копља и свакоје на свом терену извојевао победу. У првом колу Тулон је на стадиону Ив Мајол декласирао Баскијце 30:5 а Олимпик је узвратио у Биарицу победтивши противника 25:6.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.