ТУЛУЗ У ФИНАЛУ ТОП 14 ЧЕКА БОЉЕГ ИЗ ДУЕЛА РАСИНГ – МОНПЕЉЕ

ДЕТАЉ С ПОЛУФИНАЛА ТОП 14: Тери Дисута у акцији.
ДЕТАЉ С ПОЛУФИНАЛА ТОП 14: Тери Дисута у акцији.

Готово убедљивом победом 29:6 (13:6) на стадиону Веледром у Марсељу, мада много теже него што то крајњих исход меча говори, Тулуз је спречио шампиона Француске екипу Клермона да се рекордни, пети пут пласира у фнале Топ 14. Тулужани сада са нестрпљењем исчекују победника другог полуфинала у коме ће се сутра на истом спортском објекту састати Расинг Метро и Монпеље.

Једина екипа која је четири пута успела да постане шампион Европе већ после десет минута игре имала је предност од 10:0. Прво је Давид Скрела био прецизан из казне а нешто касније и из трнаформације после есеја којег је наместио Рупенију Цауцаунибуци.

ДЕТАЉ С ПОЛУФИНАЛА ТОП 14: Клемен Поитрено у акцији против Клермона.
ДЕТАЉ С ПОЛУФИНАЛА ТОП 14: Клемен Поитрено у акцији против Клермона.

Ентони Флош је прецизним шутем из казненог ударца са готово 60 метера умањио предност Тулуза али је Клермон ипак отишао на паузу између полувремена са заостатком од седам поена јер су Морган Пара и Скрела разменил по казну.

У наставку наследници клуба који је пре тачно 100 година за своје раднике основао Марсел Мишелин појачали су притисак на противника али нису пронашли начин да постигну поене. У пресудним моментима рагбистима Клермона или је лопта испадала у напред или су правили казне што је у две прилике Давид Скрела искористио и повисио предност на 19:6.

СТРЕЛАЦ ЈЕДИНА ДВА ЕСЕЈА НА МЕЧУ: Рупени Цауцаунибуца.
СТРЕЛАЦ ЈЕДИНА ДВА ЕСЕЈА НА МЕЧУ: Рупени Цауцаунибуца.

Утакмица је резултатски била решена два миунта пред крај казном после три промашаја Николаса Безија који је на позцији отварача заменио повређеног Скрелу. Међутим, можда најлепши потез ако ни због чег другог онда барем због невероватне борбености је виђен у судијској надокнади.

Екипа сада већ бившег шампиона Француске у намери да се есејем опрости од титуле изгубила је лопту у нападу. Уместо да исту шутем избаци у аут, што би дефинитвно био крај меча обзиром да је 80. минут увелико истекао Рупени Цауцаунибуца је упутио ка центру терена. Фиџијанац који је после Светског првенства 2003. важио за новог Џонаха Ломуа трком је стгигао до лопте пре противника, покупио је и готово не ометао положио иза гол линије Клермона а Бези је претварањем повтврдио пласман Тулуза у финале.

ДЕТАЉ С ПРЕТХОДНОГ ОКРШАЈА РАСИНГА И МОНПЕЉЕА: Себастијан Шабал у продору против Монпељеа.
ДЕТАЉ С ПРЕТХОДНОГ ОКРШАЈА РАСИНГА И МОНПЕЉЕА: Себастијан Шабал у продору против Монпељеа.

У другом полуфиналном мечу састаће се екипе којима ће ово бити први пут у ери модерног рагбија да се приближе на свега корак од титуле првака Топ 14. Уједно овосезонска полуфинала први пут ће се играти на неутралном терену и то на истом стадиону, марсељском Веледрому. Расинг Метро који је до пре само две године таворио у Про Д 2, односно другој лиги Француске, лигашки део сезоне је завршио на другом месту иза Тулуза и тиме директно обезбедио место у полуфиналу.

С друге стране, Монпеље је са шесте позиције на табели морао кроз бараж плеј офа да се избори за меч на Веледрому. На том путу казном Аргентинца  Мартина Бустоса Мојана девет минута пред крај утакмице савладали су Кастр 18:17.

ДЕТАЉ С ПРЕТХОДНОГ ДУЕЛА РАСИНГА И МОНПЕЉЕА: Деми Парижана Жером Фило у акцији против Монпељеа.
ДЕТАЉ С ПРЕТХОДНОГ ДУЕЛА РАСИНГА И МОНПЕЉЕА: Деми Парижана Жером Фило у акцији против Монпељеа.

Раснг Метро и Монпеље два пута су одмерили снаге у првенственом делу сезоне Топ 14. Оба клуба остварили су победе на сопственим стадионима који имају заједничко име Ив ду Мануар с тим да спортско здање клуба из престолнце испред назова има и префикс Олимпик. Монпеље је тријумфовао на свом тлу 36:19 док су Парижани славили на Олимпику са 28:16

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.