УРАГАНИ ОДНЕЛИ КРСТАШЕ


СЛАВИЛИ У КРАЈСТЧРЧУ: рагбисти Хурикејнса. ФОТО: Јован Бајић
СЛАВИЛИ У КРАЈСТЧРЧУ: рагбисти Хурикејнса. ФОТО: Јован Бајић


У дерби сусрету Новозеландске конференције, одиграном на стадиону Рагби лига парк у Крајстчрчу, којим је отпочео први дан, седмог кола Супер рагбија, Хурикејнси су однели победу за Велингтон савладавши фаворизоване Крусејдерсе 29:26 (17:18) есејем Алапетија Леиуе који је пет минута пред крај сусрета.

Попут правих урагана, момци франшизе базиране у главном граду земље светских шампиона, су започели меч, без и трунке комплекса. Најпре је Бауден Барет казненим ударцем отворио рачун гостију да би био прецизан и из трансформације после полагања Фаифилиа Левавеа којег је одлино офлоудом упослио Џулијен Савеа.

ДИРЕКТНО И ЕКСКЛУЗИВНО ИЗ КРАЈСТЧРЧА: Јован Бајић
ДИРЕКТНО И ЕКСКЛУЗИВНО ИЗ КРАЈСТЧРЧА: Јован Бајић

Том Тејлор је покренуо Крусејдерсе казненим урадцем али је су Хурикејнси имали адекватан одговор. Из казне су лопту избацили у аут а после доброг извођења и приближавању гол линији донмаћина, Ти Џеј Перенара је био особа која је поентирала. Бауден Барет је поново био прецизан из претварања.

Да се неће лако и без тешке борбе предати Крсташи су демонстрирали у следећих 15 минута сусрета. Најсветлили витез Крајстчрча у тим тренутцима је био Џони МекНикол. Двадесетчетворогодишњак је два пута два пута постигао есеј у распону од девет минута а Том Тејлор који је промашио другу трансформацију прецизним шутем из казне донео је Крусејдерсима минималну предност на полувремену.

Међутим, у наставку, потпуно се пробудила звер звана Џулијен Савеа. Крило Хурикејнса и Ол блекса је доказало да може да игра и главом, а не само мишићима.

После почетног удраца гости су лагано градили акцију. Лопта је дошла до старијег од браће Савеа који је био на левој страни терена и нашавши се непосредно испред Израела Дага, Џулијен је шутем пребацио саиграча из репрезентације, стигао лопту у есеј простору пре аријера Крусејдерса, и поклопио је, а Бауден Барет је поново био сигуран.

Џулијен Савеа је и који трен касније постигао и други есеј али га је судија у ТВ студију Крис Ватс поништио јер је видео да је офлоуд, односно додавање Блејда Томсона ка крилу, био унапред.

На свега поен заостатка домаћине је довео Колин Слејд поентиравши у 57. минуту. Том Тејлор је пропустио шансу за преокрет промашивши претварање али се касније из казненог ударца. исправио, што је дало домаћим навијачима за право да констатују да је победа на видику.

ТРЕНУТАК КОНАЧНОГ ПРЕОКРЕТА: Алапати Леиуа полаже. ФОТО: Јован Бајић
ТРЕНУТАК КОНАЧНОГ ПРЕОКРЕТА: Алапати Леиуа полаже. ФОТО: Јован Бајић

Ипак, у супротно их је уверио Алапати Леиуа. Хитроного крило Хурикејнса је око пола игралишта добило лопту, успело да надмудри и пређе четворицу противника, шутем је се ослободи и баци се преко ње пре Вајата Крикера, за нову и коначну смену у вођству и оверу тријумфа. Обзиром да је есеј Алапатија Леиуе био четвртни екипни, Урагани су однели свих пет бодова из Крајстрча.

КРУСЕЈДЕРС – ХУРИКЕЈНС 26: 29 (18:17)

Стадион Рагби лига парк у Крајстчрчу

Гледалаца: 18.000

Главни судија: Ник Брајан (Нови Зеланд)

Помоћници: Герет Вилијамсон (Нови Зеланд), Кејн Мек Брајд (Нови Зеланд)

Судија у ТВ студију: Крис Ватс (Нови Зеланд)

КРУСЕЈДЕРС: Вајат Крокет, Бен Фунел, Овен Френкс, Лук Романо, Семјуел Вајтлок, Лук Вајтлок, Мет Тод, Керијан Рид, Енди Елис, Колин Слејд, Џони МекНикол, Том Тејлор, Рајан Кроти, Нафи Туитаваке, Израел Даг

Коди Тејлор, Данијел леинер Браун, Непо Лаулала, Доминик Брд, Џордан Тауфуа, Мајкл Дурмонд, Керијан Фонотиа, Немани Надоло

ЕСЕЈИ: Џони МекНикол (25`, 33`), Колин Слејд (57`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Том Тејлор (26`)

КАЗНЕ: Том Тејлор (18`, 40`, 65`)

ХУРИКЕЈНС: Бен Френкс, Ден Колс, Џефри Тумага Ален, Џереми Траш, Џејмс Бордхјуст, Фаифили Леваве, Џејк Лам, Блејд Томсон, Ти Џеј Перенара, Бауден Батер, Џулијен Савеа, Тим Бетмен, Конрад Смит, Алапати Леиуа, Андре Тејлор

Еш Диксон, Крис Ивс, Џон Шавлгер, Марк Редиш, Арди Савеа, Били Гајтон, Мет Проктор, Марти Бенкс

ЕСЕЈИ: Фаифили Леваве (9`), Ти Џеј Перенара (20`), Џулијен Савеа (43`), Алапати Леиуа (75`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Бауден Батер (10`, 21`, 43`)

КАЗНА: Бауден Батер (5`)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.