ХУРИКЕЈНСИ СЛАВИЛИ У ДЕРБИЈУ ПРОТИВ БЛУЗСА

ОТВОРИО ПЛАВЦЕ: Нгани Лаумапе претрчава Баудена Барета пред постизање есеја. ФОТО: Getty Images

У дерби сусрету одиграном на старту шестог кола Супер рагби Аотеарое у Велингтону на стадиону Скај, Хурикејнси су однели победу у окршају са Блузсима трансформацијом Џорија Барета после есеја Асафе Аумуе три минутапред крај утакмице чиме су савладали момке из Окланда 29:27 (15:15).

Поред четири за победу, Хурикејнси су изели бонус бод обзиром да су постигли четири есеја као и Плавци.

Сусрет је заиста правдавдао епитет дербија је обиловао неизвесошћу, узбуђењима и преокретима на одушевљење публике. Заиста је вођена велика борба што најбоље осликава податак да су се екипе пет пута смењивале у вођству уз три изједначења. Ипак, последњи преокрет издејствовали су Хурикејнси у самој завршници утакмице за победу.

Блузси су повели први на мечу већ у другом минуту после успешно изведеног казненог ударца Отереа Блека.

Међутим, одмах после почетног ударца, Хурикејнси су дошли у посед лопте. Проследили су је до Нгани Лаумапеа који се кренуо у соло продор 45 метара од есеј простора противника. Прво је избацио из равнотеже корацима у стану Баудена Барета а после га претрчао пре него што је прошао кроз Отереа Блека и положио. Џорди Барет је готово са аут линије успешно трансформисао поентирање првог центра домаћих.

ДИРЕКТНО И ЕКСКЛУЗИВНО ИЗ ВЕЛИНГТОНА: Јован Бајић

Као да је претрчавање Нгани Лаумапеа раљутило Баудена Барета који важи за једног од најбржих играча Супер рагбија. У следећем нападу, Плавци су се нашли испред 22 метара Хурикејнса. Бауден Барет који је до ове сезоне бранио боје Урагана, лажним додавањем ослободио се Ти Џеј Перенаре и показао своју брзину изспинтавши неометано до међу статива где је положио у десетом минуту утакмице чиме су Блузси поново прешли у вођство. На три разлике одлепио их је Отере Блек претворивши есеј аријера Блузса.

Хурикејнси су имали играча више на терену од 13. минута јер је Емони Нарава добио жути картон због казне направљене у ситуацији када су жуто – црни имали изгледну шансу да поентирају.

Ипак, и са играчем мање, момци базирани у Окланду смогли су снаге да увећају предност. Блузси су најпре приближили на пет метара од есеја Хурикејнса изврсим шутем из казне. Одлично су извели убацивање лопте у коридор после чега су формирали мол и унели лопту преко гол линије, а положио је Далтон Папали` и.

Само пет минута касније, буквално на исти начин су Урагани узвратили. После аута молом су унели лопту у есеј простог где ју је положио Рид Принсеп.

Казненим ударцем у надокнади времена у првом полувремену Џорди Барет је донео изједначење домаћим рагбистима.

СТРЕЛАЦ ЕСЕЈА: Ден Колс бежи Баудену Барету (15). ФОТО: Getty Images

У четвртом минуту наставка, несмотреност у одбрани Блузса је искористио Ден Колс. Талонер Хурикејнса је олако унео лопту у есеј простор противника и положио међу стативе за преокрет што је уједно омогућило лагану трансформацију Џордију Барету чиме су момци из главног града Новог Зеланда повели са 22:15.

Уследило је још једно поравнање трансформацијом Баудена Барета коју му је омогућио Акира Иоане. На овој утакмици на позиције чепа треће линије мелеа, пореклом Самоанац са јапанским именомо је подигао лопту из рака и пружио се преко есеј линије, што је дало шансу Баудену Барету да шутира за изједначење. И поред великог негодовања домаће публике која је звиждуцима испратила шут до лане свог љубимца сада у редовима Блузса, Бауден Барет је био прецизан

Шест минута касније Плавци су употребили поново испробани рецепт. Из казне су лопту избацији у аут, одлично извели убацивање исте у коридиор и формацијом мола је унели у есеј простор где ју је овог пута положио Курт Еклунд. Можда је звиждање домаћи  навијача овог пута утицало на Баудена Барета који је промашио шут за додатна два поена.

И четврти пт на мечу је на исти начим постигнут есеј, други пут од стране Хурикејнса. Прво је Џорди Барет лопту избацио у аут. Резервни талонер Асафа Аумуа је лепо убацио у коридиор, после чега је поново направљен мол којим су жуто – црни унели лопту у есеј простор. Иза гол линије је положио Асафа Аумуа за изједначење, треће на сусрету. Са готово 50 метараи са аут линије, Џорди Барет је успешно извео претварање уз ерупцију одужевљења за прелазак у вођство три минута пред крај дербија чиме су Хурикејнси остварили победу 29:27.

ХУРИКЕЈНС – БЛУЗС 29:27 (15:15)

Стадион Скај у Велингтону

Гледалаца: 20.018

Главни судија: Бен О` Кифи (Нови Зеланд)

Помоћници: Брендон Пикерли (Нови Зеланд), Пол Вилјамс (Нови Зеланд)

Судија у ТВ студију: Џејмс Дулман (Нови Зеланд).

ХУРИКЕЈНС: Бен Неј, Ден Кол, Тарел Ломакс, Џејмс Блеквел, Скот Скрафтон, Рид Присип, Ду Плесис Кирифи, Арди Савеа, Ти Џеј Перенара, Џексон Гарден Бечоп, Бен Лам, Нгани Лаумапе, Питер Умага Јенсен, Кобус Ван Вик, Џорди Барет

Асафао Аумуа, Фрејзер Армстронг, Алекс Фидоу, Исаиа Вокер Ливер, Ваеа Фифита, Џејми Бут, Били Проктор, Вес Гусен

ЕСЕЈИ: Нгани Лаумапе (4`), Рид Принсеп (35`),  Ден Колс (44`), Асафо Аума (75`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Џорди Барет (5`, 45` ,77`)

КАЗНЕ: Џорди Барет (40`+2`)

ДРОП ГОЛОВИ:

ЖУТИ КАРТОНИ:

ЦРВЕНИ КАРТОНИ:

БЛУЗС: Алекс Хоџман, Курт Еклунд, Офа Ту` унгафаси, Патрик Туипулоту, Џош Гудхју, Ерон Керол, Далтон Папали` и, Акира Иоане, Финлеј Кристи, Отере Блек, Марк Телеа, Хари Пламер, Реико Иоане, Емонни Нарава, Бауден Барет

Лутеру Толаи, Марсел Рената, Сионе Мафилео, Џерард Коувли Туиоти, Тни Ламборн, Џонатан Руру, Ти Џеј Фаиане, Мет Дуфи

ЕСЕЈИ: Бауден Барет (10`), Далтон Папали` и (30`), Акира Иоане (57`), Курт Еклунд (63`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Отере Блек (11`), Бауден Барет (59`)

КАЗНЕ: Отере Блек (2`)

ДРОП ГОЛОВИ:

ЖУТИ КАРТОНИ: Емони Нарава (12`)

ЦРВЕНИ КАРТОНИ:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.