ЧИФСИ РАЗБИЛИ ВЕЛШАНЕ

БЛИСТАО: Стивен Доналд у продору против Велса
БЛИСТАО: Стивен Доналд у продору против Велса

На терену стадоина Ваикато у Хамилтону Чифси су на најбољи могући начин увеличали прославу 20 година постојања, декласиравши Велс у њиховом првом међусобном окршају 40:7 (21:7), у мечу који је сматран за најбољу прилику за Змајеве да  остваре победу на тлу Новог Зеланда. Ипак, десило се потпуно супротно…

Традиционално екипе које су на турнеји по јужној хемисфери, одиграју макар једу утакмицу са клубовима земље коју обилазе. Руководство Велшана се определило за меч са Чифсина који ове године обележавају две деценије од формирања али како су се ствари десиле, испоставило се да је одабир Поглавица био погрешан потез.

Једноставно, Чифси су били превише добри за госте. Велшани који су оставили добар утисак после првог теста са Ол блексима, све су упропастили вечерас. Ништа им није ишло за руком. Сами су себи били највећи противници, и поред феноменалне игре Поглавица, и сама помисао о победи у Хамилтону је била немогућа. Губили су лопте у моловима јер су чинили опструкције, није било добре пратње а и себичност је имала удела у укупној лошој игри рагбиста у црвеним дресовима.

Прва озбиљнија грешка Велшана је дошла до изражаја када су изгубили лопту у ауту. Чифси су развили акцију преко ветерана Стивена Доналда који је дефинитивно био један од најбољих појединаца на мечу. Отварач Поглавица је олако прошао кроз двојицу играча и оф лоудом проиграо Бреда Вебера који је био у пуном трку и практично незаустављив. Деми домаћих је истрчао до статива и положио што је учинило трансформацију Стивену Доналду изузетно једноставно за извести.

Велшани су имали прву озбиљнију прилику за постизање првих поена на мечу у 15. минуту, када су играли предност због играња ривала лоптом унапред. Међутим, Скот Вилијамс је у ситуацији када су гости имали више играча на левој страни, био себичан. Покушао да “прода” лажно додавање али је његова намера прочитана, он заустављен а прилика отишла у неповрат.

Чифси су спровели у дело своју нову претњу по есеј Велса. У 33. минуту чеп скрама Том Сендерс је после пар фаза ракова пренео лопту преко гол линије противника између статива што је опет учинило трансформацију Стивену Доналду једноставном чиме су Поглавице удвостручили предност.

ДИРЕКТНО И ЕКСКЛУЗИВНО ИЗ ХАМИЛТОНА: Јован Бајић
ДИРЕКТНО И ЕКСКЛУЗИВНО ИЗ ХАМИЛТОНА: Јован Бајићу њ

Сам креатор игре Чифса је постигао фантастичан есеј који трен касније. Прво је поново изненада пробио одбрану Велса, поново офлоудом проиграо Сигфрида Фиси` ихоиа, покупио лопту које се стуб прве линије мелеа ослободио када је био оборен, и бацио се у есеј. Међутим, Мајк Фрејзер је тражио помоћ колеге у ТВ студију али је Шејн Мек Дермонт само доделио меле за Чифсе.

И ту су прилику Поглавице искористиле.Пар фаза касније, Доминик Брд је био у поседу лопте, прво се са пар корака у страну и променом кретања ослободио одбране Велса, а када га је остатак ухватио, играча друге линије су саиграчи угурали у есеј. Стивен Доналд је поново био прецизан за додатна два поена и убедљивих 21:0 на полувремену за Чифсе.

Велшани су коначно успели да пробију одбрамбени бедем Чифса у 56. минуту меча. После казне избацили су лопту у аут, на пет метара од гол линије. Добро извели убацивање, формирали чврст мол и напредовали ка циљу. Резервни талонер Кристијан Дејси који је нешто раније ушао са клупе, положио је лопту а Рис Присланд је био сигуран из претварања за 21:7.

Ипак, 21 поен предности је поново било за Поглавице десетак минута касније када је резервиста домаћих Талени Сеу лепо проиграо Џејмса Лоуа а аријер постигао четврти есеј за своју екипу. Стивен Доналд је наставио са стопроцентним шутерским учинком, успешно извевши четврто претварања али је потом напустио игру због повреде уз громогласне овације публике са трибина стадиона Ваикато.

Ни ту није био крај мукама изабраницима Ворена Гетланда који је играчке дане провео управо у Ваикату и ту стекао статус репрезентативца Новог Зеланда, јер је одлични Талени Сеу поново наместио есеј. Овог пута је пре него што је загазио у аут упутио шут у празно. Лопти је фор ногом дао Тони Пулу и поклопио је иза гол линије.

Шести есеј Чифса је био дело Сема Мек Никола којим је запечаћена мизерија Велшана.

Интересантно је да Велс последњи пут на турнеји по Новом Зеланду изгубио од неке домаће екипе а да она није државни тим 1988. управо од Ваиката за који је тада играо Ворен Гетланд, данашњи главни стратег рагбиста са британског острва.

Змајеви одмах после утакмице лете за Велигтон где ће за свега четири дана, у суботу 18. јуна играти други тест меч са Ол блексима, Ако је судити по вечерашњој утакмици у Хамилтону, Велсу се не пише добро.

Јован Бајић

ЧИФС – ВЕЛС (21:0)

Стадион Ваикато у Хамилтону.

Гледалаца: 17.756

Главни судија: Мајк Фрејзер

Помоћници: Ник Брајан, Џејми Натбраун

Судија у ТВ студију: Шејн Мек Дермонт

ЧИФС: Мајкл Грам, Рис Маршал, Хироши Јамашита, Доминик Брд, Мајкл Алардајс, Мајкл Браун, Лахлан Бошиер, Том Сандерс, Бред Вебер, Стивен Доналд, Сем Вака, Ендру Хорел, Ендон Леинард Браун, Тони Пулу, Џејмс Лоу

Хика Елиот, Зигфрид Фиси` ихои, Ату Моли, Талени Сеу, Тевита Колоаматанги, Кејн Хамингтон, Сем Мек Никол, Лату Ваено

ЕСЕЈИ: Бред Вебер (8`), Том Сендерс (33`), Доминик Брд (38`), Џејмс Лоу (66`), Тони Пулу (75`), Сем Мек Никол (78`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Стивен Доналд (9`, 33`, 39`), Џејмс Лоу (76`)

КАЗНЕ:

ДРОП ГОЛОВИ:

ЖУТИ КАРТОНИ:

ЦРВЕНИ КАРТОНИ:

ВЕЛС: Роб Еванс, Скот Болдвин, Томас Френсис, Џејк Бал, Лук Чартрис, Џош Трнбул, Сем Ворбартон, Џејмс Кинг, Герет Дејвис, Рис Присланд, Том Џејмс, Скот Вилијамс, Тајлер Морган, Ели Вокер, Метју Морган

Кристијан Дејси, Ерон Џревис, Родри Џонс, Бредли Дејвис, Таулупе Фалетау, Алед Дејвис, Герет Аскомб, Рис Патчел

ЕСЕЈИ: Кристијан Дејси (56`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Рис Присланд (57`)

КАЗНЕ:

ДРОП ГОЛОВИ:

ЖУТИ КАРТОНИ:

ЦРВЕНИ КАРТОНИ:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.