ЧИФСИ СЛАВИЛИ У ДЕРБИЈУ ВРХА СУПЕР РАГБИЈА

СТРЕЛАЦ ДРУГОГ ОД ЧЕТИРИ ЕСЕЈА ПОГЛАВИЦА: Пита Гус Сувакула слави полагање против Урагана. ФОТО: Getty Images
СТРЕЛАЦ ДРУГОГ ОД ЧЕТИРИ ЕСЕЈА ПОГЛАВИЦА: Пита Гус Сувакула слави полагање против Урагана. ФОТО: Getty Images

У дербију две екипе са самог врха табеле Супер рагби Пацифика, у утакмици којом је започет други дан осомог кола, Чифси су просто угасили Хурикејнсе у другом полувремену, недозволивши им да постигну нити једна поен, и остварили победу 33:17 (8:17) уз бонус бод на стадиону Скај у Велингтону одакле смо вас директно и ексклузивно извештавали, чиме су се издвојили на челу дружине.

Чифси су утакмицу завршили на крају са свега 13 играча, два мање у односу на противника, јер је Брн Гетланд доби ожути картон у 74. минуту и Наитоа Ах Куои у последњем али ни у тим тренуцима нису дозволи противнику да постигне поене.

Чифси су повезали редове у деветом минуту. Највећу штету у одбрани која је деловала погубљено је направио Емони Нарава. Пре него пто је био оборен, крило је упутио лопту шутем по земи у есеј простор где ју је поклопио Дениел Рона. Обзиром да је Демијен Мек Кензи промашио претварање, остало је 0:5

Акцију је одличнозапочео Џорди Барет, са неколико корака у страну збунио противнике и пре негошто је био оборен, проиграо је Асафу Аумуу кои је био у пуном трку. Аријер је био оборен и пре формирања рака додао лопту која е отишла на крило. Целу акцију је пратио Девон Фландерс који је добио лоту на унутра и бацио се у есеј простор.

Џорди Барет је са готово саме аут линије успешно извео трансформацију после полагања крилног треће линије мелеа чиме су Хурикејнси прешли у вођство. Најмлађи од браће Барет, сада једини у редовима Урагана, био је прецизан из казненог ударца централо са 35 метара у 20. миннуту за 10:5.

Демијен Мек Кензи је из казне умањио предност домачина али буквално одмах после почетног ударца Хзрагани су поново угасили одбрану Чифса. Бивши Ол Блек и старији брат Ардија, Џулијен, направио је хаос у десном углу. Направављене су две фазе и из рака лопту је подигао Камерун Роиград. Деми је лажним додавањем откачио одбрану, продро у есеј простор и положио између стартива што је у многоме олакшало посао Џордију Барету за успешно претварање.

Чифси су се вратили у меч полагањем Пите Гуса Совакуле. Фиџијанац у редовима Поглавица и репрезентативац Новог Зеланда примио је лопту на десетак метара од есејеа, и на леђима вукавши двојицу противника успео је да поентира. Демијен Мек Кензи је био прецизан после поентирања крилног треће линие мелеа.

Унивезалац у дијагонали, на овом мечу поново на позицији отварача, имао је прилику да из казне, са четрдесетак метара од гола, пет од аута, врати Чифсе у вођство, али је Демијен Мек Кензи поново био непрецизан.

ДИРЕКТНО И ЕКСКЛУЗИВНО ИЗ ВЕЛИНГТОНА: Јован Бајић
ДИРЕКТНО И ЕКСКЛУЗИВНО ИЗ ВЕЛИНГТОНА: Јован Бајић

Који трен касније, Демијен Мек Кензи учинио је оно што је пропустио раније, доневши предност Поглавицама 17:18 шутем из казне 60. минуту, овог пута са петнаестак метара централно у односу на стативе.

Недуго пошто је са клупе заменио вице капетана Бреда Вебера, Кортез Ратима је подигао лопту из скрама на пет метара од есеја Хурикејнса, измигољио се одбрани и положио. Демијен Мек Кензи је трансформисао есеј резервног демија.

Вођство је увеђано страховитим шутем са готово пола терена за 17:28 чиме се сигурно Демијен Мек Кензији искупио код гостујућих навијача за претходне промашаје.

У 74. минуту јерезервиста Чифса Брн Гетланд добио жути картон због високог обарања Еидана Моргана.

Чак и са играчем мање, не само да нису примили поене, него су их и постигли! Чифси су доказали квалитет који је највероватније шампионског кова. Стрелац есеја којим су извојевали и бонус бод, био је Демијен Мек Кензи који је после скрама на пет метара од есеја у левомо углу терена, када је лопта дошла до њега, једноставно соло продором пробушио катастрофалну одбрану Урагана. Трансформисао је сопствени есеј за коначних 17:33.

Чифси су саму завршницу дочекали са свега 13 играча јер је и Наитоа Ах Куои морао на клупу за кажњене због професионалног фаула али ни тада Хурикејнси нису били кадри да постигну поене у другом полувремену. Тачније, Поглавице су биле вештије и спретније и сасвим заслужено славиле у Велингтону.

ХУРИКЕЈНС – ЧИФС 17:33 (17:8)

Стадион Скај у Велингтону

Гледалаца: 16577

Главни судија: Џордан Веј

Помоћници: Дан Ваенга, Мајк Винтер

Судија у ТВ студију: Ричард Кели

ХУРИКЕЈНС: Хсавиер Нумиа, Асафо Аумуа, Талер Ломакс, Џејмс Блеквел, Доминик Брд, Девон Фландерс, Ду Плесис Керифи, Арди Савеа, Камерун Роигард, Ејдан Морган, Салеси Рајаси, Џорди Барет, Питер Умага Јенсен, Џулијен Савеа, Џош Мурби

Дан Колс, Тевита Мафилео, Пасилио Тоси, Ти Кеј Хоуден, Брејден Иосе, Питер Лакаи, Џејмс Бут, Хари Годфри

ЕСЕЈИ: Девон Фландерс (12`), Камерун Роигард (29`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Џорди Барет (13`, 30`)

КАЗНЕ: Џорди Барет (20`)

ДРОП ГОЛОВИ:

ЖУТИ КАРТОНИ:

ЦРВЕНИ КАРТОНИ:

ЧИФС: Ејдиан Рос, Самисони Таукеи` ахо, Џорџ Дајер, Броди Реталик, Тупоу Ваа` и, Пита ГусСовакула, Сем Кејн, Лук Џејкобсен, Бред Вебер, Демијен Мек Кензи, Етене Нани Сатуро, Рамека Поихипи, Денијел РОна, Емони Нарава, Шон Стивенсон

Бредли Слејтер, Оли Норис, Џон Рајан, Наитоа Ах Куои, Самипени Финау, Кортез Ратима, Брн Гетланд, Пениаси Малимали

ЕСЕЈИ: Даниел Рона (9`), Пита Гус Совакула (47`),  Кортез Ратима (65`), Демијен Мек Кензи (77`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Демијен Мек Кензи (48`, 65`, 78`)

КАЗНЕ: Демијен Мек Кензи (28`, 60`, 67`)

ДРОП ГОЛОВИ:

ЖУТИ КАРТОНИ: Брн Гетланд (74`)

ЦРВЕНИ КАРТОНИ:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.