БЛИЦ БОКЕ ПОКОРИЛЕ ВЕЛИНГТОН

НАДВИСИЛИ ФИЏИ: седмичар Јужне Африке Вернер Кок пред дуел са Јоелијем Лутумаилагијем. ФОТО: Мајкл Ли КЛЦ фотос
НАДВИСИЛИ ФИЏИ: седмичар Јужне Африке Вернер Кок пред дуел са Јоелијем Лутумаилагијем. ФОТО: Мајкл Ли/КЛЦ фотос/Светски рагби

Савладавши и други пут Фиџи на турниру, овог пута 26:5 у финалу трећег скупа Светске серије рагбија седам, Јужноафриканци су освојили Велингтон седам и тиме се учврстили на првоместу у генералном пласману. Треће место је припало Шкотима који су били бољи од Канаде 28:22, док су домаћини, који су бранили трофеј освојен лане, разочарали изгубивши од Аргентине 17:12 сусрет за пету позицију.

Једноставно, не може се одати утиску колико је турнир који је важио за једну од највећих журки у Светској серији рагбија седам, и ове године био управо супротно од тога, али то је већ друга тема. Покушаћу само да се фокусирам на игру, која је заиста била врхунска.

У првом четвртфиналу Купа, Шкотланђани су изненадили старе комшије и непријатеље и тријумфом 14:12 против Енглеске прошли су у полуфинале.

У другом четвртфиналу, очекивано, Фиџи је срушио снове домаће селекције о одбрани титуле на свом терену освојене лане. Момци у белом савладали су ривале у црном 26:10.

У полуфинале Купа су се пласирале Канада победом 17:12 против Аргентине, и Јужна Африка која се декласирала Француску 45:0.

ДИРЕКТНО И ЕКСКЛУЗИВНО ИЗ ВЕЛИНГТОНА: Јован Бајић
ДИРЕКТНО И ЕКСКЛУЗИВНО ИЗ ВЕЛИНГТОНА: Јован Бајић

Русија која је изгубила у првој утакмици другог дана турнира од Кеније 24:5, али је у мечу квалификације за сусрет за 13. место, била боља од Јапана 15:5.

Нови Зеланд је искалио без изазван поразом у четвртфиналу над Енглезима добивши их убедљиво 24:0 есејима Скота Карија, Регана Вара, Лопу Лопу Асоа и Шервина Стауверса. Вилимони Корои и Исак Те Тамаки су по једном били прецизни и по једном промашили трансформације.

Аргентина је била боља од Француске у другом мечу квалификација за сусрет за пето место тријумфом 19:14

У првом полуфинала Купа, Шкоти су неочекивано повели против фаворизованих Фиџијанаца есејем Џорџа Хорна који је претворио Гевин Лоу. Момци с Пацифика су изједначили полагањем Калионе Насокоа и трансформацијом капитена Осее Колинисауа.

Међутим, Шкоти су поново дошли до предности поентирањем Марка Робертсона, искористивши предност играча више обзиром да је Калионе Насоко био на клупи за кажњене два минута због намерног играња лоптом у напред у покушају да пресече додавање противника.

Келти су имали веома изгледу прилику да увећају вођство али је Скот Вајт, изашавши сам пред последњег човека одбране, шутнуо лопту у празан простор, која је касније завршила иза есеја Фиџија.

БИЛИ БОЉИ ОД СТАРИХ НЕПРИЈАТЕЉА: хитронохи Шкот Џејмс Џонстон продире против Енглеза. БИЛИ БОЉИ ОД СТАРИХ НЕПРИЈАТЕЉА: хитроноги Шкот Џејмс Џонстон продире против Енглеза. ФОТО: Мајк Ли/Светски рагбиФОТО: Мајк Ли/Светски рагби
БИЛИ БОЉИ ОД СТАРИХ НЕПРИЈАТЕЉА: хитроноги Шкот Џејмс Џонстон продире против Енглеза. ФОТО: Мајк Ли/Светски рагби

Шкоти су имали напад касније који је био у толикој мери пасиван да су били приморани на исхитрено додавање. Пас је био у напред, после чега је Фиџи повео одличном соло акцијом Аливеретија Веитоканија. Осе Колинисани је опет био сигуран за додатна два поена шутем из одскока за прелазак у вођство. Оверу пласмана у финале издејствовао је Јоели Лутумаилаги за коначних 19:12.

У другом полуфиналу Купа Блиц боке су решиле прво полувреме у своју корист есејима Сеабелоа Сенатле и Квага Смита уз две трансформације Бранка Ду Приза. И у другом полувремену су наставили у истом ритму, а егзекутор је био Вернер Кок.

Почасни есеј за Канаду у поразу 21:5 био је Адам Заруба у последњим моментима меча.

У првом финалу, односно мечу за 13 место на турниру у Велингтону снаге су одмерили Самоа и Русија. Седмичари у плавом су повели 12:0 али су их Баћушке стигле на пет разлике есејем Едуарда Филатова и претварањем Дмитрија Шушкина.

Почетком другог полувремена Самоанци су увећали вођство полагањем Аламанде Мотуге и претварањем Тиле Меалоие. Рује су остале у трци за 13 место есејем Владислава Лазаренка из које ипак нису изашли као победници јер више није било времена за преокрет.

ОСВОЈИЛИ ЧЕЛИНЏ ТРОФЕЈ: седмичари Кеније. ФОТО: Мајкл Ли/Светски рагби
ОСВОЈИЛИ ЧЕЛИНЏ ТРОФЕЈ: седмичари Кеније. ФОТО: Мајкл Ли/Светски рагби

У финалу Челинџ трофеја Кенија је била боља у окршају са Аустралијом. Озији су имали прилику за изједначење и евентуалне продужетке јер је Џејмс Станард има трансформацију. Међутим, лопта није успела да пређе преко пречке и између статива јер је спречио изузетно снажан ветар који је дувао у Велингтону чиме је остало 19:17.

У мечу за пето место сусреле су се Пуме са домаћинима турнира. Сусрет је био веома динамичан, а обележила су га чак пет преокрета. Последњи, пресудни, после звука сирене која је означавала крај, при ремију 12:12.

Франко Сабато је последњим напорима успео да претрчи ривала по десној аут линији и положи у сам угао есеј простора за велико славље Аргентинаца. Гастон Револ је промашио претварање али то и тако није било од претераног значаја јер су Лос Пумаси остварили тријумф против Ол блекса 17:12.

У окршају за треће место на турниру рагбија седам Светске серије у Велингтону састали су се Шкотска и Канада. Северноамериканци су повели полагањем Адама Зарубе. Келти су изједначили есејем Џејмса Флеминга и повели претварањем Гевина Лоува.

Нови преокрет је уследио још једним есејем Адама Зарубе који овог пута Нејтан Хирајама успешно оверио трансформацијом. Ипак, вођство на полувремену су имали Шкоти јер је Гевин Лоу опет био сигуран из претварања после полагања Џорџа Хорна.

Почетком другог увећао га је Џејмс Флеминг другим есејем и Гевин Коу још једним сигурним ударцем из одскока. Канађани нису одустајали од битке за треће место. Трећим полагањем Адама Зарубе и првим Пета Кеја дошли су на само један заостатка.

Ипак, трећу позицију у Велингтону и битне бодове у генералном пласману обезбедио им је хет триком Џејмс Флеминг.

У финалу, копља су укрстили ривали из групе Б Фиџи и Јужна Африка, две репрезентације које су заиста највише показале на терену стадиона Вестпек у протекла два дана колико је седмица палила и жарила Велингтоном.

Исход меча за најпрестижнији трофеј на турниру био је сличан оном из групе, с том разликом да су Блиц боке биле још доминантније. Крајњи резултат се није могао наслути уводним тренуцима јер су олимпијски шампиони повели, игром попут дечије, која је изродила есеј Џоелија Лутумаилагија.

ОВЕРИЛИ ВЕЛИНГТОН: Руан Нил полаже против Фиџија у финалу. ФОТО: Мајк Ли/Светски рагби
ОВЕРИЛИ ВЕЛИНГТОН: Руан Нил полаже против Фиџија у финалу. ФОТО: Мајк Ли/Светски рагби

Два минута касније, кола су кренула низбрдо по Фиџи јер је Сетареки Битунијата, као у видео игри Мортал комбат, изврнуо једног Јужноафриканца, због чега је био искључен на два минута.

Блиц боке су одмах искористили прилику и повели есејем Сеабела Сенатле који је трансформисао Бранко Ду Приз.

У другом полувремену им није ни био потребан играч више јер је су момци који су ушли у игру са клупе унели свежину и енергију довољну да се на колена баце освајачи златне медаље прошле године у Рију.

Први од резервиста се у листу стрелаца уписао Роско Спекман есејем а касније, и то два пута Руан Де Нил. Џастин Гедулд је погодио две од три претварања што било сасвим довољно Блиц бокама да славе у финалу 26:5 чиме је спуштена завеса на Велингтон седам.

РЕЗУЛТАТИ ДРУГОГ ДАНА ТУРНИРА У ВЕЛИНГТОН

Четвртфинала Челинџ трофеја:

КЕНИЈА – РУСИЈА 24:5

САД – ЈАПАН 19:14

ВЕЛС – ПНГ 29:7

Четвртфинала купа:

АУСТРАЛИЈА – САМОА 17:14

ЕНГЛЕСКА – ШКОТСКА 12:14

НОВИ ЗЕЛАНД – ФИЏИ 10:26

КАНАДА – АРГЕНТИНА 17:12

ЈУЖНА АФРИКА – ФРАНЦУСКА 45:0

Полуфинале за 13 место:

РУСИЈА – ЈАПАН 15:5

ПНГ – САМОА 7:35

Полуфинале Челинџ трофеја:

КЕНИЈА – САД 19:12

ВЕЛС – АУСТРАЛИЈА 10:24

Полуфинале за пето место:

ЕНГЛЕСКА – НОВИ ЗЕЛАНД 0:24

АРГЕНТИНА – ФРАНЦУСКА 19:14

Полуфинала Купа:

ШКОТСКА – ФИЏИ 12:19

КАНАДА – ЈУЖНА АФРИКА

За 13. место:

РУСИЈА – САМОА 12:19

Финале Челинџ трофеја:

КЕНИЈА – АУСТРАЛИЈА 19:17

Утакмица за пето место:

НОВИ ЗЕЛАНД – АРГЕНТИНА 12:17

Утакмица за треће место:

ШКОТСКА – КАНАДА 28:22

Финале:

ФИЏИ – ЈУЖНА АФРИКА 5:26

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.