ВАХААМАИНА УПРОПАСТИО ФРАНЦУСКУ ЗА ПРОЛАЗ ВЕЛСА У ПОЛУФИНАЛЕ

ТРЕНУТАК ОДЛУКЕ: Јако Пајпер избацује Себастиена Вахаамахину из игре. ФОТО: WORLD RUGBY

Да се од готовог за час направи вересија доказали су Французи који су прокоцкали вођство и убедљиву игру која их је водила у полуфинале где ће се сада наћи Велшани јер је Себастиен Вахаамахина добио црвени картон што је омогућило Змајевима да направе преокрет и славе у Оити 20:19 (10:19)

Французи су на почетку меча ухватили Велшане на спавању у блиц кригом за девет минута стигли предност од 12:0 есејима Себастиена Вахаамахине и Шарла Овине, а Роман Нтамак је поготио гол из друге трансфомације.

ДИРЕКТНО И ЕКСКЛУЗИВНО ИЗ ЈАПАНА: Јован Бајић

То је коначно пробудило Змајеве из сна који су узвратили есејем Ерона Вејнрајта, претварањем из казном Дана Бигара.

Када се помислило да је Велс преузео контролу на мечу Рос Моријати који је заменио који трен раније повређеног Давида Хавилија је морао на клупу за кажњене на десет минута јер је добио жути кратон због високог обарања.

Предност играча више Французи су одмах искористили преко Фиџијанца Виримија Вакатаве есејем који је трансформисао Роман Нтамак.

Пресудни моменат мечу десио се почетком другог полувремена. У 48.  Себастиен Вахаамахина је добио црвен јер у тренутку лудила  најпре Ерона Вејврајта обухватио око врата у молу који су Велшани формирали после аута. Као да то играчу друге линије мелеа Клермона родом са Нове Каледоније није било доста па је лактом ударио у главу крилног треће Њупорт Гвент Драгонса.

Јужноафричком делиоцу правде на сусрету у Оити Јаку Пајперу није преостало ништа друго него да избаци са утакмице репрезентативца Француске црвеним картоном.

Дан Бигар је био прецизан из казненог ударца  у 53. минуту за 19:13 али су Галски петлови одловелаи нападина Келта без обзира на чињеницу да су били са играчем мање.

Француски зид је коначно био пробијен у 74. минуту када су Велшани исчупали поту из руку противника у молу а резервиста Рос Моријати се искупио за жути картон у првом полувремену када је у фази касније, из рака подигао лопту и спустио иза гол линије чиме су Змајеви стигли на свега поен заостатка.

Преокрет и вођство им је донео Дан Бигар успешном трансформацијом.

Велшани су преосталих пет минута љубоморно чували лопту у свом поседи, привели меч крају и пласитали се у полуфинале Мондијала први пут после турнира на Новом Зеланду 2011.

Велс ће у полуфиналу за шест дана играти са бољем из вечерашњем меча Јапан – Јжна Африка

ВЕЛС – ФРАНЦУСКА 20:19 (10:19)

Стадион Оита у Оити

Гледалаца: 30.000

Главни судија: Јако Пајпер (Јужна Африка)

Помоћници: Ник Бери (Аустралија), Пол Вилијамс (Велс)

Судија у ТВ студију: Маријус Јонкер (Јужна Африка)

ВЕЛС: Виин Џонс, Кен Овенс, Том Френсис, Џејк Бол, Алун Вин Џонс, Ерон Вејнрајт, Џастин Типутић, Џош Навиди, Герет Дејвис, Дан Бигар, Џош Адамс, Хегли Паркс, Овен Воткинс, Џорџ Норт, Лиам Вилијамс

Елиот Ди, Рис Кар, Дилон Луис, Адам Бирд, Рос Моријати, Томос Вилијамс, Рис Пачел, Ли Халфпени

ЕСЕЈИ: Ерон Вејнрајт (12`), Рос Моријати (74`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Дан Бигар (13`)

КАЗНЕ: Дан Бигар (20`, 53`)

ДРОП ГОЛОВИ:

ЖУТИ КАРТОНИ: Рос Моријати (27`)

ЦРВЕНИ КАРТОНИ:

ФРАНЦУСКА: Џеферсон поро, Гиљем Гиљардо, Раба Слимани, Бернар Ле Ру, Себастиен Вахаамахина, Венсел Лаур, Шарл Оливо, Горд Алдрајт, Аноан Дупон, Ронам Нтамак, Јоан Уже, Гаел Фику, Вирими Вакатава, Дамиен Пена, Максим Мердар

Камил Чат, Цирил Баил, Емерик Сетиано, Пол Габрилаж, Луи Пикамол, Баптист Серин, Камил Лопез, Винсент Ратц

ЕСЕЈИ: Себастиен Вахаамахина (5`), Шарл Оливо (9`), Вирими Вакатава (31`

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Роман Нтамак (6`, 32`)

КАЗНЕ:

ДРОП ГОЛОВИ:

ЖУТИ КАРТОНИ:

ЦРВЕНИ КАРТОНИ: Себастиен Вахаамахина (48`)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.