ДРАМА БЛЕДИСЛОУ КУПА НА ИДЕН ПАРКУ

ПРАТИЋЕМО СПЕКТАК У ОКЛАНДУ. Иден парк
ПРАТИЋЕМО СПЕКТАК У ОКЛАНДУ

Пре недељу дана Аустралија је преузела од Новог Зеланда титулу шампиона јужне хемисфере али је у поседу Ол блекса још увек Бледислоу куп за који се две репрезентације боре још од 1931.  У чијим ће рукама он завршити ове сезоне биће познато после Теста на стадиону Иден парку у Окланду где домаћа селекција није изгубила пуну 21. годину и у чијој ће новинарској ложи и за овај спектакл бити места за Рагби Озон.

Много тога је у игри у данашњем мечу, највише поноса и части. За Ричија Мек Коува, Данијела Картера, Ма` ау Нонуа, Конрада Смита, Тонија Вудкока и Кевина Меаламуа ово је последња утакмица за репрезентацију, а одиграли су их заједно 668,  на тлу Новог Зеланда и сигурно је да желе тријумфом да се опросте од домаће публике којој су толико радости дали и на узврат добили бескомпромисну подршку.

Ол блекси су претходне суботе у Сиднеју били далеко испод сопствених критеријума. Мноштво грешака али и одлична игра Валабиса проузроковали су тек трећи пораз момака у црном од како су 2011. постали светски шампиони по други пут. Тешко је за поверовати да ће претрпети два за редом али у спорту се никад не зна. Поготово када ће за ривала поново имати селекцију која је веома кратку време високо скочила у очима јавности управо тријумфом против Новог Зеланда протекле суботе.

Тада је Мајкл Чеика експериментисао са два (врхунска) крилна треће линије скрама и уродило је плодом. Овог пута је главни стратег Аустралије променио шест играча у стартној постави. Именовао је Виклифа Палуа на чепа чиме је Дејвид Покок завршио на клупи, како би меле добио на тежини и физичкој снази јер врло свестан претњи које су долазиле из супарничког табора. На отварача је ставио контраверзног Кведа Купера о коме смо писали.

Новозеланђанин, Маор, рођен у Окланду, који се као шеснаестогодишњак одселио са породицом трбухон из Токорое у околини Хамилтона у региону Ваикато у Бризбејн где је одрастао у Валабиса. Играч је како домаћи медији преносе, којег “Новозеланђани највише воле да мрзе”. Гнев је изазвао у Хонг Конгу 2010. када је на кварно ударио Ричија Мек Коува управо у Бледислоу куп утакмици и слично учинио годину дана касније у Бризбејну.

Новозеландска публика је имала своју слатку освету у полуфиналу Мондијала 2011. на Иден парку када је Квејд Купер одиграо најгору утакмицу своје каријере, прописно се обрукао и у великој мери допринео поразу Аустралије. Од тада га практично нигде није било осим по таблоидима, али Мајкл Чеика има поверење у њега. Како је рекао на конференцији за новинаре после последњег тренинга пре меч одрађеног јуче на Иден парку, има поверења у Купера као и цео тим.

Можда је најомрженији играч на Новом Зеланду али када је у елементу Квејд Купер изводи чудеса, када му није дан, онда тешко његовим саиграчима и навијачима.

Иден паркгде Аустралија није славила од 1986. је распродат оног тренутка када су карте за утакмицу биле пуштене у продају јер је публика намирисала драму у опроштају шесторице својих љубимаца, али и желела да види Ол блексе на делу у последњој утакмици пред Светско првенство.

Зна се да ће Ричи Мек Коув после Бледислоу куп теста постати власник рекорда по броју утакмица одиграних за репрезентацију само је питање да ће још једном подићи трофеј који је физички највећи у светском рагбију и у поседу Ол блекса последњих 12 година.

Јован Бајић

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.