(ЗА САДА) ОДБАЧЕН БУЂЕЛАЛОВ ПРЕДЛОГ

ЧОВЕК ОД АКЦИЈЕ: Мурад Буђелал
ЧОВЕК ОД АКЦИЈЕ: Мурад Буђелал

Председник Тулона Мурад Буђелал који је и овако јаке редове свога клуба додатно појачао Брајаном Хабаном, Друом Мичелом и Алијем Вилијамсом, изразио је жељу да организује меч у којем би се састали његови пулени и овогодишњи шампион Супер рагбија, којег ћемо добити за две недеље. Међутим, Буђелалова идеја је већ одбачена од стране Жан Пијер Лукса, директора Европског рагби купа као немогућ пројект док је председник Међународног рагби борда Бернар Лапасе прокоменарсиваши да је већ добио стотину таквих предлога довољно био јасан око свог и става светске куће рагбија о том питању.

Бизнисмен који је стекао богатство продавајући и препродавајући стрипове, уложио га је у клуб с југа Француске и довео га из друге лиге до европског трона, раније је у току недеље рекао да је већ предао име Светски куп рагби клубова Француском националном институту за индустријску својину на заштиту и додао:

Покушаћемо да створимо услове за одигравање овог меча по економском моделу по којем би били добри сви, и оба клуба а посебно играчи.

НЕ ПОДРЖАВА БУЂЕЛАЛА: Жан Пијер Лукс
НЕ ПОДРЖАВА БУЂЕЛАЛА: Жан Пијер Лукс

Одговор на предлог од председника Европског рагби купа (ЕРК) Жан Пијер Лукса је био да по уговору који су потписали сви учесници елитног такмичења Старог континента, клубови немају право да играју, односно организују утакмице и да се представљају као шампиони Европе, без дозволе ЕРК – без обзира што они то практично јесу, погово не са победницима Супер 15 али је рекао:

– Разумем жељу господина Буђелала али сматрамо да они немају могућности да организују тако нешто. Друго, и не смеју да организују чак ни пријатељску утакмицу два тима који би представљали северну и јужну хемисферу без одобрења ЕРК и САНЗАР – изјавио је Жан Пијер Лукс али је похвалио мишљење Буђелала:

– То је добра идеја. Већ дуже време смо у преговорима са САНЗАР, телом које управља Супер рагбијем, да организујемо сусрет али највећи проблем је календар.

Лукс је образложио тај проблем:

Рагби првенство (Куп четири нације) почиње две недеље после финала Супер рагбија, и на пример, не видим како би Рагби савез Новог Зеланда, дозволио трећини својих репрезентативаца да оду у Европу и одиграју утакмицу коју је Мурард Буђелар замислио уочи старта најјачег такмичења државних тимова јужне хемисфере.

Оправдање првог човека европског рагбија је на месту али се чини да због неких других разлога Жан Пијер не жели да до сусрета Тулона и франшизе која освоји Супер рагби дође, по највише финансијских. Очигледно је да ЕРК и САНЗАР годинама нису могли да се договоре око организације меча, односно поделе пара али не би волели да него други умест њих то уради.

СТИГЛО И БРЗОНОГО КРИЛО ЈУЖНЕ АФРИКЕ: Хабана са Буђелалом
СТИГЛО И БРЗОНОГО КРИЛО ЈУЖНЕ АФРИКЕ: Хабана са Буђелалом

Идеја Буђелала није сензационална. Идентиче утакмице у рагби лиги између шампиона северне хемисфере односно Супер рагбија и јужне хемисфере, тачније првака Национале рагби лиге Аустралије играју се од краја 70. ходина прошлог века а данас су познате као Светски клубски изазов (World Club Challenge).

Мурад Буђелал је доказао своје организаторске способности и новац му не игра превелику улогу обзиром да га има на претек. Свакако, добро би му дошао који евро више али из овог угла се чини да је то није примарни разлог његове жеље да дође до поменуте утакмице већ да је главни циљ промоција и стицање веће славе за клуб који са толико емоција и страсти води.

Француз алжирског порекла милионе је уложио у Тулон који је преузео 2006. Од тима који се такмичио у Про Д 2, другој лиги Француске, направио европског шампиона. Ове сезоне црно-црвене појачали су Брајан Хабана, најбољи играч света 2007. и са 50 постигнутих рекордер Јужне Африке по броју есеја који је потписао трогодишњи уговор на основу којег ће имати 504.000 евра по сезони, Али Вилијамс који се одрекао Ол блекса како би био међу рагби Галактикосима и крило Аустралије и Варатаса Дру Мичел.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.