ИСТОРИЈСКО ГОСТОВАЊЕ АРСЕНАЛА ХВРАТСКОЈ

ЗА АРХИВУ: плакат најаве меча Загреб - Арсенал.
ЗА АРХИВУ: плакат најаве меча Загреб - Арсенал.

На игралишту у Рудешу сутра ће се у 14 сати одиграти историјски меч између Загреба и Арсенала. Малопређашња констатација је апсолутно на месту ако се има на уму да ће први пут од како јајаста лопта скакуће балканским просторима, снаге одмерити хрватски и црногорски рагби клубови.

Иза Загреба стоји богата традиција. Бели лавови су у прошлости осам пута били шампиони државе, шест пута Југославије и два пута Хрватске. С краја седамдесетих година прошлог века просто су харали бившим земљом. У периоду од 1975. до 1981. били су неприкосновени у првенству.

ФАВОРИТИ ПРЕД МЕЧ С АРСЕНАЛОМ: Иван Џајић предводи напад Загреба на сусрету против Младости. ФОТО: Берислав Рожман.
ФАВОРИТИ ПРЕД МЕЧ С АРСЕНАЛОМ: Иван Џајић предводи напад Загреба на сусрету против Младости. ФОТО: Берислав Рожман.

Једино ко је у том пероду успео да се супростави Загрепанима и стане им на пут, био је Динамо из Панчева који је прекинуо фантастични Лавова у сезони 1978/1979 освојивши нажалост, своју последњу титулу. Бели су узимали трофеј и пет пута у државном купу: 1974, 1980, 1996, 2002. и 2003. а у сезони 2005/2006. били су шампиони Интерлиге, тадашњег заједничког такмичења клубова из Хрватске и Словеније.

С друге стране, Арсенал је један од најмађих клубова на овим просторима. Основан је на пролеће 2010.  као плод велике љубави људи из компаније Порто Монтенегро према рагбију који су анимирали локално становништво и заинтересовали их за нашу игру.

ТИВЂАНИ НА ДЕЛУ: Играчи Арсенала заустављају напад Црвене Звезде. ФОТО: архива Рагби Озона.
ТИВЂАНИ НА ДЕЛУ: Играчи Арсенала заустављају напад Црвене Звезде. ФОТО: архива Рагби Озона.

Тивћани су играчки изузетно малд тим али с великом жељом за напредком и просперитетом што су демонстрирали кроз пар припремних утакмица. Могу се похвалити да су на првом гостовању у Новом Саду 21. априла убедљиво савладали Војводину 54:7. У Тивту су 23. јуна против Црвене Звезде за коју је играло 13 играча и поред пораза 30:10 показали су да сазревају. То потврдили недавно у дуелу с енглеским тимом Бока Сениорс од којег су игубили несрећно јер је играч Арсенала због лоше обележеног терена протрчао кроз есеј простор.

У сваком случају, Црногорце у хрватској престоници очекује први прави велики тест. На Рудешу ће показати колико су научили и да ли су сазрели за тањмичење на регионалном нивоу у Балканско – дунавском првенству. Ако Загреб не схвати противника озбиљно и максимално концентрисано не уђе у меч, сутра можда можемо очекивати изненађење.

ОШТРИ У НАПАДУ: Ђорђе Заната пред постизање есеја против Звезде. У подршци Александар Јовић и Срђан Поповић. ФОТО: архива Рагби Озона.
ОШТРИ У НАПАДУ: Ђорђе Заната пред постизање есеја против Звезде. У подршци Александар Јовић и Срђан Поповић (лево). ФОТО: архива Рагби Озона.

Метереолози су за суботу за Загреб најавили лепо време. Сунчано, до десет степени Целзијусових, без падавина. Ко је у прилици да присуствује мечу, мога би сутра да се појави на Рудешу и буде сведок исписивања нове странице рагби историје, макар ове наше балканске.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.