КРУСЕЈДЕРСИ РАЗБИЛИ ХАЈЛЕНДЕРСЕ У ЈУЖЊАЧКОМ ДЕРБИЈУ

ДОБИЛИ ВАЗДУШНИ ДУЕЛ АЛИ ИЗГУБИЛИ МЕЧ: Брђани освајају лопту против Крсташа на сопствено убацивање. ФОТО: Јован Бајић
ДОБИЛИ ВАЗДУШНИ ДУЕЛ АЛИ ИЗГУБИЛИ МЕЧ: Брђани освајају лопту против Крсташа на сопствено убацивање. ФОТО: Јован Бајић

У дербију југа Аореарое, одиграном на Рагби лига парку у Крајстчрчу, у првом мечу другог дана последњег, 19. кола Супер рагбија, Крусејдерси су лакше него што се претпостављало савладали ривале из Данидена наневши пораз Хајлендерсима 34:8 (17:3) . Са пет бодова Крсташи су оверили прво место у Новозеландској конференцији и највероватније директно полуфинале на свом терену уз недељу дана паузе.

У првом полувремену, очекивано, водила се рововска борба без много калкулација и ризичних потеза обзиром на улог који је меч носио. Шансе су се ретко стварале и у главним улогама су били шутери екипа.

Крусејдерси су повели казненим ударцем Данијела Картера у четвртом минуту сусрета.  Отварач домаћих је имао шансу да удвостручи предност али је био непрецизан  из још једне казне, овог пута јер Хајлендерси нису ослободили обореног играча на земљи после обарања. Картер је грешку је исправио у 17. минуту када је из трећег покушаја други пут погодио гол.

ДИРЕКТНО И ЕКСКЛУЗИВНО ИЗ КРАЈСТЧРЧА: Јован Бајић
ДИРЕКТНО И ЕКСКЛУЗИВНО ИЗ КРАЈСТЧРЧА: Јован Бајић

Гости су покренули свој део семафора недуго потом на исти начин преко Хејдена Паркера.

После још једног шута Данијела Картера на стативе Крсташи су поново водили шест разлике а исту операцију креатор игре Крусејдерса и репрезентације Новог Зеланда је извео и у 36. минуту за 12:3.

У последњеим тренутцима првог полувремена Крсташи су изнудили још једну казнз јер је Рајана Кротија високо оборио леви стуб прве линије мелеа Хајлендерса Кејн Хејмс.

Капитен Крусејдерса на овом мечу, Керијан Рид, је одбио прилику за три поена и одлучио се да изда команду Колину Слејду да лопту испуца у аут. После добро изведеног убацивања и формиране формације, црвено – црни су молом продрли до есеј простор Брђана где је лопту положио Мет Тод. Са веома близу аут линије Данијел Картер је и други пут био непрецизан на сусрету, овог пута из трансформације.

У уводним моментима другог полувремена Крсташи су увеома добро изведеном контра напад и постигли други есеј. И овог пута је егзекутор био Мет Тод. Друго полагање крилног треће линије скрама који мења повређеног Ричија Мек Коува, Данијел Картер је претворио овога пута.

Готово већ у следећем нападу нови шок за Хајлендерсе. Израел Даг је направио тоталну пометњу у редовима гостију из Данидена. Прошао је кроз тројицу Хајлендерса пре него што је оф лоудом проиграо Вајата Крокета. Стуб домаћих је прилоком пада дао пас ка Неманију Надолу а Фиџијанцу уопште није било тешко да се баци иза гол линије и поред два противника. Данијел Картер је и овог пута био непрецизан за додатна два поена.

Крило Брђана Ричард Бакман је јединим полагањем за франшизу са југозапада јужног острва ублажило катастрофу своје екипе.

У једној од последњих утакмица за екипу из Крајстчрча обзиром да је потписао уговор за Тулуз, човек који је вечерас постао играч са највише утакмица за Крусејдерсе одигравши 148., на најлепши могући начин се одужио навијачима на подршци. Овога пута као резервни талонер, Кори Флин је постигао есеј којим су Кантебријанери узели и бонус поен поред четири за победу чиме су оверили прво место у Новозеландској конференцији и у зависноси од меча у Кејп Тауну и учинка Шаркса против Стормерса, највероватније и другу позицију у генералном пласману. Ако тако ту и остану, полуфинале ће играти на свом терену Рагби лига парка и имаће недељу дана паузе.

КРУСЕЈДЕРС – ХАЈЛЕНДЕРС 34:8 (17:3)

Стадион Рагби лига парк у Крајстчрчу

Гледалаца: 15.000

Главни судија: Крег Жубер (Јужна Африка)

Помоћници: Кејн Мек Бирд, (Нови Зеланд), Герет Вилијамсон (Нови Зеланд)

Судија у ТВ студију: Крис Врат (Нови Зеланд)

КРУСЕЈДЕРС: Вајат Крокет, Бен Фунел, Овен Френкс, Доминик Брд, Семјуел Вајтлок, Џордан Тауфа, Мет Тод, Керијан Рид, Енди Елис, Колин Слејд, Немани Надоло, Данијел Картер, Рајан Кроти, Керион Фонотиа, Израел Даг

Кори Флин, Џо Муди, Непо Лаулала, Џими Тупоу, Лук Вајтлок, Вили Хајнц, Том Тејлор, Џони Мек Никол

ЕСЕЈИ: Мет Тод (40`, 44), Немани Надоло (48`), Кори Флин (72`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Данијел Картер (45`)

КАЗНЕ: Данијел Картер (4`, 17`)

ХАЈЛЕНДЕРС: Кејн Хејмс, Лиам Колтман, Крис Кинг, Том Френклин, Џо Вилер, Елиот Диксон, Шејн Кристи, Наси Ману, Ерон Смит, Хајден Паркер, Патрик Озборн, Шон Триби, Малакаи Фекитоа, Ричард Бакмен, Трент Рената

Гед Робинсон, Матиаз Диаз, Џеј Пи Коен, Џош Берхуист, Герет Еванс, Фумиаки Танака, Лима Сопоага, Фил Бурли

ЕСЕЈ: Ричард Бакмен (66`)

КАЗНА: Хајден Паркер (21`)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.