НАЈЧУВЕНИЈЕ ПРВЕНСТВО ЈЕ ПОНОВО ПРЕД НАМА

КАПИТЕНИ СА ПЕХАРОМ НАМЕЊЕНИМ ОСВАЈАЧИМА ПРВЕНСТВА ШЕСТ НАЦИЈА

Како то већ историја налаже, почетак месеца фебруара враћа нам највеће рагби првенство оваплоћено у Првенство шест нација које ће се кроз пет кола надметати за титулу најбоље на тлу Старог континента. Легендарни турнир отвориће Велс и Ирска у Кадифу, после ћега ће Енглеска одмрити снаге са Шкотском. Прву рунду Првенства шест нација сутра ће закључити окршај Италије и Француске.

Пре тачно 140 година одигарно је прво издање тада Првенства домаћих нација између Ирске, Шкотске, Велса и Енглесе које је прикључењем Француске прерасло у Првенство пет нација да би 2000. уласком Италије престижно такмичење Европе добило крајњи формат али и име.

Лане су Французи после 12 година коначно осојили титулу и то Грен слемом, односно, победама против свих противника и сигурно је да ће желети да понове учинак како би на најбољи могући начин ушли у Светсски куп коме ће бити домаћини у септембру и октобру. Прва од пет препрека Триколорима биће у суботу Италијани који ће их спремно дочекати на стадиону Олимпико у Риму са жељом да им се што жешће супротставе, а можда и изненаде и освоје тросфеј Ђузепе Гарибалди за шта се од 2007., две селекције боре у међусобним сусретима у оквиру Првенства шест нација.

Велшани и Ирци који данас отварају 129. сезону елитнот турнира, поред трке за Грен слем, бориће се и за Трипл краун, односно троструку круну, коју осваја селекција са Британских и Ирских острва која оствари све победе над осталим комшијама.

Новозеланђанину Ворену Гетланду који је претходно водио Велс 12 година од 2007. до 2019.  у периоду када су Змајеви освојили три Грен слема, биће ово прва утакмица на месту главног селектора од како је у децембру заменио свог земљака а пореклом Далматинца Вејна Пивца. Ворен зна сваког играча у душу и знема сумње да ће знатаи да извуче максимум из њих не би ли се победом вратио за кормило велшког брода.

Ирци ношени на крилима историјског успеха оствареног лане на крајау сезоне на гостовању Ол блексима, где не само да су остварили прву победу на тлу Новог Зеланда, него и освојили серију обзиром да су победили момке у црном у два од три тест меча, чиме су заслужено заузели прво место на листи Светског рагбија, улазе као једни од фаворита за освајање турнира.

Свакако, посластица за све љубитеље рагбија без обзира за који репрезеентацију навијају, биће окршај старих непријатеља – Енглеза и Шкота. Две нације које су одиграле први међународни меч давне 1871., сусрешће се 141. пут. Поприште рекордног окршаја биће стадион Твикенхем у југозападном делу Лондона.

Енглези такође имају новог селектора обзиром да је Аустралијанац Еди Џонс који их је водио од дебакла на Светском купу 2015., коме су били домаћини када нису успели први пут у историји Мондијала да се пласирају у четвртфинале, све до отказа урученог децембра прошле године.

Црвене руже презуео је Стив Бротвик, бивши капитен Енглеске који се са Лестер Тајгерсима освојио енглески Премијершип, на чуђење многих у државни тим за који ће дебитовати Оли Хасен Колинс није уврстио продорног центра Ману Самоу Туилагија.

Шкоти су на последњем гостовању на Твикенхему 2021. победили Енглезе, први пут после 38 година, и тиме узели Калкута куп за шта се играју мечеви две селекције ван Светског купа још од 1879.  Сигурно је да ће се изабраници Грегора Таузенда свим силама трудити да поново покоре Лондон и задрже Калука куп, најстарији трофеј у рагби спорту, у свом поседу.

ПАРОВИ ПРВОГ КОЛА ПРВЕНСТВА ШЕСТ НАЦИЈА

Данас:

ВЕЛС – ИРСКА, стадион Миленијум у Кардифу

ЕНГЛЕСКА – ШКОТСКА, стадион Марејфилд у Единбургу

Сутра:

Италија – Француска, стадион Олимпико у Риму

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.