НОВИ ЗЕЛАНД КРОЗ ИГЛЕНЕ УШИ ДОШАО ДО ПОБЕДЕ ПРОТИВ СПРИНГБОКСА

ПОНОВО БЛИСТАО: Ричи Мек Коув постиже есеј против Јужне Африке
ПОНОВО БЛИСТАО: Ричи Мек Коув постиже есеј против Јужне Африке

У првој утакмици четвртог викенда Првенства четири нације одиграној у Велингтону на терену стадиона Вестпек, Нови Зеланд је задржао Куп слободе победивши Јужну Африку 14:10 (6:7) али и прво место на табели такмичења најјачих репрезентација јужне хемисфере есејем капитена Ричија Мек Коува а тријумфу су поред осталих допринели и Ерон Круден са две казне и Бауден Барет са једном.

Спрингбокси су задали много муке домаћинима и били су ближи победи над светским шампионима вероватно него и једна друга селекција у последње две године. Али, изабраници Стива Хансена су још једном доказали да им још увек нема равних.

Можда су одлуке Жана Де Вилијерса у самој завршници сусрета када су гости сабили Ол блексе у ћорсокак, односно недалеко од њихове гол линије, да уместо шута на стативе из казне лопту избаце у аут у покушају молом унесу у есеј простор биле погрешне.  Испоставило се да идеја јесте била лоша опција јер из два покушаја нису однели нити могућих седам или пет, нити три поена.

Ричард Хју Мек Коув је поново био као момчић без обзира што је близу другој половини треће деценије живота. Био је увек где треба кад треба а тај истанчани осећај је посебно дошао до изражаја када је био у подршци Керијану Риду и одлчним вештинама успео да постигне есеј.

ДИРЕКТНО ИЗ ВЕЛИНГТОНА: Јован Бајић
ДИРЕКТНО ИЗ ВЕЛИНГТОНА: Јован Бајић

Прилика да се поведе на мечу прва се указала момцима у црном јер су је Јужноафриканци шутнули лопту из рака а Ерон Круден није пропустио прилику да укњижи три поена из казненог ударца.

Међутим, Антилопе су се брзо дигле на ноге и загалопирале преко Корнала Хендрикса. Репрезентативац и у рагбију седам је примио лопту супротно од смера од којег се кретала акција од Хандреа Поларада и заломио ка стативама где је и положио.

Момку који је у јуну представљао Бејби Бокасе на светском првенству за јуниоре одржаном на Новом Зеланду, није није било тешко да из повољне позиције увећа предност на 7:3 али је она већ била умањена још једним прецизним ударцем из казне Ерона Крудена.

Почетком другог полувремена Ол блекси су поново имали вођство.

Овог пута истакао се преглед игре, вештине и концетрација да их у датом тренутку на најбољи начин искажу, Ерона Крудена, Керијана Рида и Ричија Мек Коува.

Десетка Чифса и Новог Зеланда угледала Керијана Рида на десној страни терена. Шутем га је пронашла, чеп треће линије мелеа је ухватио лопту и издржао на ногама са све капитеном Јужне Африке Жаном Де Вилијерсом на леђима, таман толико да проигра сопственог капитена који је био у пуном трку. Спрингбокси су успели да зауставе Ричија Мек Коува али када је три пута проглашен за најбољег играча на свету, већ положио лопту у сам есеј угао ривала стоти део секунде пре него што су га избацили у аут, чиме су домаћини направили преокрет.

На само један разлике гости су се приближили голом Хандреа Поларада шутем из одскока.

Бауден Барет који је заменио Ерона Крудена је ушавши у игру  шутирао на гол из казне и погодио га за 14:10 у 67. минуту али далеко да је драма била решена у том тренутку.

Гости са југа Црног континента су намирисали тренутак да је можда дошло време да неко нанесе први пораз Ол блексима после 33 утакмице. Озбиљно су претили али је одбрана домаћих била непролазна. Остаће питање да ли су описане одлуке Жана Де Вилијерса који је одиграо јубиларну 100. утакмицу у зелено-златном дресу биле на месту  обзиром да су погнутих глава напустили терен Вестпека.

Слаба утеха ће им бити бонус бод за пораз мањи од осам поена разлике.

НОВИ ЗЕЛАНД – ЈУЖНА АФРИКА 14:10 (6:7)

Стадион Вестпек у Велингтону

Гледалаца: 36.676

Главни судија: Жером Гарсе (Француска)

Помоћници: Паскал Гузер (Француска), Рохан Хофман (Јужна Африка)

Судија у ТВ студију: Питер Маршал (Аустралија)

НОВИ ЗЕЛАНД: Вајат Крокет, Ден Колс, Овен Френкс, Броди Реталик, Џереми Траш, Стивен Луатуа, Ричи Мек Коув, Керијан Рид, Ерон Смит, Ерон Круден, Џулијен Савеа, Ма` а Нону, Конрад Смит, Бен Смит, Израел Даг

Кевин Меаламу, Џо Муди, Бен Френкс, Патрик Туипулоту, Сем Кејн, Ти Џеј Перенара, Бауден Барет, Кори Џејн

ЕСЕЈ:Ричи Мек Коув (47`)

КАЗНЕ: Ерон Круден (11`, 24`), Бауден Барет (67`)

ЈУЖНА АФРИКА: Тендаи Мтаварира, Адриан Штраус, Јани Ду Плесис, Ебен Етцебет, Виктор Матфилд, Франсоа Лоу, Марсел Коетце, Дуан Вермулен, Руан Пинар, Хандре Полард, Жан Де Вилијерс, Јан Серфонтеин, Корнал Хендрикс

Бизмарк Ду Плесис, Тревор Нјакане, Марсел Ван Дер Мерве, Лод Де Јагер, Ворен Вајтли, Франсоа Хугард, Патрик Ламби, Демијен Де Аланде

ЕСЕЈ: Корнак Хендрикс (17`)

ТРАНСФОРМАЦИЈА: Хандре Полард (17`)

ДРОП ГОЛ: Хандре Полард (56`)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.