ОЛ БЛЕКСИ УКРОТИЛИ ИРЦЕ У ЧЕТВРТФИНАЛУ МОНДИЈАЛА

ЗАУСТАВЉЕНИ: крилни Ирске Јуноафриканац Џош Ван Дер Флиер у рукама Ол блекса Реика Иоанеа и Вила Џордана (десно). ФОТО: World Rugby/Getty Images
ЗАУСТАВЉЕНИ: крилни Ирске Јуноафриканац Џош Ван Дер Флиер у рукама Ол блекса Реика Иоанеа и Вила Џордана (десно). ФОТО: World Rugby/Getty Images

У драми приређеној на терену стадиона Француска у Сен Денију у режији Ирске и Новог Зеланда, а у оквиру другог четвртфиналног меча Светског купа у земљи Гала, Ол блекси су завили у црно синове Ирске и њихове присталице победивши их 28:24 (18:17) и поред чињенице да су готово половину другог олувремена играли са играчем мање због два жута картона.

Ипак, и бројчано надјачани на терену поверенике Иана Фостера Ирци нису могли да победе у игри. Јесу рагбисти у зеленом претили и то врлоопасно. Последње тренуте утакмице Новозеанђани су се само бранили али дисциплиновано за разлику од 37. и 64. минута када су Ерон Смит, односно Коди Тејлор добили жутикартон.

Међутим, у пресудним моментима четвртфинала одбрана Новог Зеланда је остала непробојна.

Ол блекси су одмах по почетку меча преизели иницијативу. Ушли су у противничких 22 метара и нису изашли док нису узели плен. У осмом минуту сусрета то је било три по

ДИРЕКТНО И ЕКСКЛУЗИВНО СА СТАДИОНА ФРАНЦУСКА У СЕН ДЕНИЈУ: Јован Бајић
ДИРЕКТНО И ЕКСКЛУЗИВНО СА СТАДИОНА ФРАНЦУСКА У СЕН ДЕНИЈУ: Јован Бајић

ена из прецизно изведеног казненог ударца Ричија Мо` унге.

Недуго потом Ирци су имали прилку да изједначе. Ипак, одлучили су се за шут у аут уместо на гол. Акција им није успела а Ол Бекси су удвостручили вођство казненим ударцем Џордија Барета са линије која означава половину терена.

Џордијев старији брат, један до тројице Барета на терену, у стартној постави, Бауден, брилијантним потезом је поново дошао у посед лопте, ухвативши сопствени шут преко одбране Ирске. Имао је пратњу, акција је настављена по левој страни терена где је готово у сам угао есеј простора лопту положио Лестер Фаинга` ануку. За додатна два поена постарао се Ричи Мо` унга из трансформације.

Видевши да нема шале са Ол Блексима, Ирци нису били ноншалантни у следећеој посети ривалових 22 метара. Уместо играња, овај пут су се одлучили за шут на гол и постигли прве поене из казне преко Џонатана Секстона.

То као да је дало крила Ирцима. Самоанац рођен у Окланду на Новом Зеланду, разбацао је одбрану Ол блекса и положио. Есеј Бандија Акија трансформисао је Џонатан Секстон чиме су се момци са Смарагног острва приближили на три поена разлике.

ОДЛИЧАН: Арди Савеа постиже есеј против Ирске. ФОТО: World Rugby/Getty Images
ОДЛИЧАН: Арди Савеа постиже есеј против Ирске. ФОТО: World Rugby/Getty Images

Синови Аотеарое су узвратили преко Ардија Савее. Универзалац у трећој линији скрама нашао се на десном крилу, исконтролисао додавање у акцији развијеној под предношћу и положио у угао што је отежало шут Ричију Мо` унги из претварања чиме је отварач Новог Зеланда остао непрецизан.

У 37. минуту Ерон Смит је морао на клупу за кажњене јер је намерно играо у напред у жељи да пресече додавање Ираца. Момци у зеленом су се опет одлучили да играју и нису се преварили. Узели су цео плен. Џемисон Гибсон Парк, такође родом Новозеланђанин у редовима Ирске, постигао је есеј који је претворио Џонатан Секстон чиме се предност Ол блеска истопила на свега један поен пре одласка на одмор.

У 53. минуту Ол блекси су извеи чудо какво само они умеју и могу. После добро изведеног аута, већина слободних играча груписала се око Ричија Мо` унге.  Ирци су очекивали да ће отварач упослити неког из свог тима али је Ричи имао друге план на уму. Наставио је продор сам! Навукавши и последњег играча одбране, проследио је лопту до Вила Џордана који је наставио одличну акцију и био оборен али тек у есеј простору где је положио.

Изабраници Енглеза на клупи Ирске Ендија Фарела имали су казну и шутем су се приближили на пет метара од есеја. Изванредно су извели уиграну акцију и формирали мол који је напредовао ка гол линији али није било потребе за даљим напредовањем јер је главни судија утакмице Вејн Барнс, исти онај који је упропастио Ол бексе у четвртфиналу 2007. против Француске, досудио казнени есејпротив Ол блекса и Кодија Тејлора послао на клупу за кажњене на десет минута због обарања мола чиме су момци у црном други пут на мечу били са играчем мање због недисциплине.

Ирци су поново имали прилику да поведу. Из аута из казне су поново формирали мол, напредовали ка есеју, дошли до њега али нису успели да положе лопту захваљујући невероватној одбани Ол блекса.

Последњи тренуци мећа такође су протекли у виду напада Ирске али су сви покушаји озбиљнијег продора били осујећени чиме су Ол блекси сасвим заслужено прошли у полуфинале Светског купа у Француској.

ИРСКА – НОВИ ЗЕЛАНД 24:28 (17:18)

Стадион Француска у Сен Денију

Гледалаца: 78845

Главни судија: Вејн Барнс (Енглеска)

Помоћници: Метју Карли (Енглеска), Кристоф Ридли (Енглеска)

Судија у ТВ студију: Том Фоли (Енглеска)

ИРСКА: Ендру Портер, Ден Шенан, Таиг Фурлонг, Таиг Берни, Иан Хендерсон, Питер О` Махуни, Џош Ван Дер Филер, Килан Дорис, Џемисон Гибсон Парк, Џонатан Секстон, Џејмс Лоув, Банди Аки, Гери Рингроуз, Мак Хансен, Хуго Кинан

Ронан Келехер, Дејв Килкојн, Финли Белхам, Џоел Мек Карти, Џек Конан, Конор Мареј, Џек Краули, Џими О` Брајан

ЕСЕЈИ: Банди Аки (28`), Џемисон Гибсон Парк (39`), казнени (64`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Џонатан Секстон (29`, 40)

КАЗНЕ: Џонатан Секстон (22`)

ГОЛОВИ ИЗ ШУТА ИЗ ОДСКОКА:

ЖУТИ КАРТОНИ:

ЦРВЕНИ КАРТОНИ:

НОВИ ЗЕЛАНД: Итан Де Грут, Коди Тејлор, Тајрел Ломакс, Броди Реталик, Скот Барет, Шенон Фризел, Сек Кејн, Арди Савеа, Ерон Смит, Ричи Мо` унга, Лестер Фаинга` ануку, Џорди Барет, Реико Иоане, Вил Џордан, Бауден Барет

Ден Колс, Тамаити Вилијамс, Флечер Њуел, Семјуел Вајтлок, Далтон Папали` и, Финли Кристи, Дамијен Мек Кензи, Ентон Леинарт Браун

ЕСЕЈИ: Лестер Фаинга` ануку (19`), Вил Џордан (53`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Ричи Мо` унга (20`), Џорди Барет (55`)

КАЗНЕ:  Ричи Мо` унга (8`), Џорди Барет (14`, 70`)

ГОЛОВИ ИЗ ШУТА ИЗ ОДСКОКА:

ЖУТИ КАРТОНИ: Ерон Смит (37`), Коди Тејлор (64`)

ЦРВЕНИ КАРТОНИ:

Категоријеn

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.