ПОРАЗИВШИ ЕНГЛЕЗЕ СПРИНГБОКСИ СУ ПОНОВО ШАМПИОНИ СВЕТА

ПОНОВО НА СВЕТСКОМ ТРОНУ: Спрингбокси поразили Енглезе у финалу. ФОТО: WORLD RUGBY

У великом финалу Светског купа у Јапану, рагбисти Јужне Африке су мечу пуном беспоштедне борбе до последњег атома снаге надиграли Енглеску. Спрингбокси су савладали убедљиво противника 32:12 (12:6) и тиме трећи пут у својој историји постали шампиони света. 

Већ у другом минуту су сада већ нови прваци планете у рагбију, имали прилику за постизање поена али је Хандре Полард промашио шут из казне са четрдесетак метара доста централно.

У десетом минуту Јужна Африка је коначно покренула семафор преко Хандреа Поларда који је успешно извео шут из казне коју је скривио Овен Фарел неослободивши лопту у раку после обарања.

Енглези су узврати преко Овеа Фарела јер је Чеслин Колбе покушао на недозвољен начин да дође до лопте, односно, чачкао је у раку. Капитен момака са Црвеном ружом на грудима није пропусти прилику за поравнање.

Међутим, који трен касније Јужна Африка је опет дошла до предности. Скрам Спрингбокса је био толико доминантан да је десни стуб Ден Колс, који је одменио оповређеног Кајла Синклера на самом почетку меча, једоставно испао из мелеа. Хандре Полард је био прецизан из доста неугодне позиције са десне стране терена за 6:3.

ДИРЕКТНО И ЕКСКЛУЗИВНО ИЗ ЈОКОХАМЕ СА ФИНАЛА СВЕТСКОГ КУПА: Јован Бајић

Потом је уследио невероватан притисак Енглеске. Били су добар део времена на самој есеј линији Јужне Африке али су рагбисти са Црног континента одолевали нападима. У силовитој одбрани  Спрингбоски су направили казну коју је Овен Фарел направио у поене успешним шутем из казненог ударца и донео ново поравнање.

Није много прошло и Хандер Полард је поново донео предност Спрингбоксима фантастичним шутем са 50 метара са леве стране терена.

И не само да је поново донета предност него је и у следећем нападу, у другом минуту после истека 40. удвостручена и то поново захваљујући синовима Јужне Африке у мелеу.

После почетног шута, лопту су Спрингбокси испуцали у поље Енглеске где није успео да је изконтролише човек који би био најбољи за то. Лопта је испала у напред Елиоту Дејлију после чега је Жерон Гарсе досудио скрам за Јужну Африку у којем су Спрингбокси самлели противника и поново издејствовали казнени ударац.

Са више од четрдесет метара Хандре Полард је четврти пут у финалу био прецизан за 12:6 на полувремену.

Свој терор у скраму наставили су Спрингбокси и по повратку са краткотрајног одмора.

Већ у петом минуту наставку, опет су измалтретирали Енглезе у мелеу и Жерому Гарсеу опет ништа није преостало него да поново досуди казну. Хандре Полард је демонстрирао опет невероватне шутерске способности, овог пута извевши још један прецизан ударац на гол са преко 50 метара за 15:6. 

Ипак, да нису незаслужено у финалу и да нису јуниорски тим, поготово у скраму, како се до тада чинило, Енглези су доказали у 51. минуту. Јужноафричким оружијем су ударили противника. Овог пута је Енглеска одувала Спрингбоксе у скраму а из казне је предност умањио Овен Фарел.

Који трен касније, Хадре Полард је држао лопту у раку недозволивши да се игра и Жером Гарсе је још једном казнио Јужноафриканце, али је капитен Енглеске Овен Фарел из ове ситуације промашио гол.

У наставку момци у  белом су се бранили из казне  чиме је отварач Јужне Африке прецизним ударцем вратио предност на девет поена разлике.

Међутим, већ у следећем нападу Жером Гарсе је окарактерисао игру Спрингбокса у раку како не дозвољену и досудио казну а Овен Фарел је спровео у поене.

Чинило се да су се навијачи јужне Африке узалуд радовали приликом есеја Маказолеа Мапимпија јер се учинило да му је Лукањо Ам додао лопту унапред, поготово на успореном снимку, али је Жером Гарсе ипак досудио пет поена које је Хандре Полард претворио у седам трансформисавши полагање крила.

Можда се нешто и могло приговорити есеју Маказолеа Мапимпија али се засигурно ништа није могло пребацити полагању Чеслину Колбеу.  Прво су Сприкнгбокси узели лопту Енглезима, односно им је испала приликом обарања. У наставку проследили су је до десног крила који је по својој страни терена надиграо ривала. Изиграо је Овена Фарела прошавши капитена Енглеске као да је мало дете, претрчао споре играче скрама и поентирао.

Хандре Полард је још једном успешном трансформацијом, својом другом, запечатио судбину Енглеске и оверио титулу шампиона Јужној Африци за коначних 32:12.

ЕНГЛЕСКА – ЈУЖНА АФРИКА (6:12)

Међународни стадион у Јокохами

Гледалаца: 70.103

Главни судија: Жером Гарсе (Француска)

Помоћници: Роман Поли (Францска), Бен О` Кифи (Ннови Зеланд)

Судија у ТВ студију: Бен Скин (Нови Зеланд).

ЕНГЛЕСКА: Мако Вунипола, Џејми Џорџ, Кајл Синклер, Маро Итоџе, Кортни Лоувс, Том Кари, Сем Андерхил, Били Вунипола, Бен Јангс, Џорџ Форд, Џони Меј, Овен Фарел, Ману Самоа Туилаги, Ентони Вотсон, Елиот Дејли

Лук Кован Дики, Џо Марлер, Дан Кол, Џорџ Куртис, Марк Вилсон, Бен Спенсер, Хенри Слејд, Џонатан Џозеф

ЕСЕЈИ:

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ:

КАЗНЕ: Овен Фарел (23`, 35`, 53`, 60`)

ДРОП ГОЛОВИ:

ЖУТИ КАРТОНИ:

ЦРВЕНИ КАРТОНИ:

ЈУЖНА АФРИКА: Тендаи Мтаварира, Мбонгени Мбонамби, Франс Малхербе, Ебен Етцебет, Лудвик Де Јагер, Сија Колиси, Питер Стеф Ду Тоит, Дуан Вермулен, Феф Де Клерк, Хандре Полард, Маказоле Мапимпи, Дамијен Де Аљенде, Лукањо Ам, Чеслин Колбе, Вили Ле Ру

Малком Маркс, Стивен Китшоф, Винсент Кох, Ар Џи Сњиман, Франко Мостерт, Франсоа Лоув, Хершеф Јанчес, Франсоа Стејн

ЕСЕЈИ: Маказоле Мапимпи (67`), Чеслин Колбе (76`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Хандре Полард (67`, 77`)

КАЗНЕ: Хандре Полард (10`, 23`, 40`+2`, 43`, 46`, 58`)

ДРОП ГОЛОВИ:

ЖУТИ КАРТОНИ:

ЦРВЕНИ КАРТОНИ:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.