ПОЧЕЛО ПРВЕНСТВО ПРОВИНЦЈА НОВОГ ЗЕЛАНДА

ДЕЉА С МЕЧА САУТЛАНД - ВАИКАТО: Тавери Кер Барлоуву испада лопта у контакту с играчина Саутланда.
ДЕЉА С МЕЧА САУТЛАНД - ВАИКАТО: Тавери Кер Барлоуву испада лопта у контакту с играчина Саутланда.

Победом Отага 46:29 (24:5) против Норт Харбура у оквиру Чемпионшипа јуче је почело Првенство провинција Новог Зеланда. Данас је такмичење стартовало и у Премијершипу тријумфом Ваиката 19:9 (13:9) на гостовању Саутланду у Инверкарглу док ће се за викенд одиграти преосталих пет мечева у обе конкуренције.

Такмичење представника провинција Новог Зеланда које због спонзорских ралога носи име Ај Ти Ем Куп, ове сезоне је претрпело ново реконструкцију. За разлику од претходне сезоне када је свих 14 екипа било у истој групи , односно истом нивоу такмичења, ове је Премијершип дивизију ППНЗ формирало седам најуспешнији док је преосталих седам, тачније, седам провинција које су завршиле 2010. годину у другом делу табеле, сврстано у Чемпионшип дивизију.

Ове сезоне због Светског првенства коме ће Нови Зеланд бити домаћин у септембру и октобру, неће бити полуфинала и утакмице ће се играти и средином недеље. У својој дивизији екипе ће одмеравати снаге једнокружно, свако са сваким а поделиће мегдан и са четири противника из друге дивизије. Две првопласиране провинције по дивизијама пласираће се директно у финале. Победник финала Чемпионшипа следеће сезоне играће у Премијершпу који даје шампиона Новог Зеланда док последњепласирани представник у Премијершипу замениће двизију са прваком Чемпионшипа.

СРЕДИО САУТЛАНД: Стивен Доналд у акцији.
СРЕДИО САУТЛАНД: Стивен Доналд у акцији.

У првом мечу нове сезоне виђено је десет есеја. Шест су били дело победничке екипе Отага чиме су поред четири за победу узели и бонус бод који се добија за четири и више полагања. На исти начин су и рагбисти Норт Харбура извукли премијерни бод јер су постигли четири есеја.

У Премијершип дивизији славље Ваикату обезбедио је Стивен Доналд који је постигао све поене за своју екипу. Отварач кога Грахам Хенри није позвао у Ол блексе за предстојећи Куп три нације и који ће се после Светског првенства на две и по године прикључити енглеском премијерлигашу Бату, био је прецизан из четири казне као и за трансформацију сопственог есеја на почетку меча.

За недељу је резервисан највећи дерби новозеландског рагбија. Кантерберију  у походу на четврту узастопну титулу шампиона прва препрека биће на гостовању Окланду, старом ривалу. Две провинције одиграле су до сада 91 утакмицу од којих је Окланд 46 пута био бољи, Кантербери 40 док је свега пет мечева завршено без победника.

ДЕТАЉ С ПРЕТХОДНОГ ОКРШАЈА ОКЛАНДА И КАНТЕРБЕРИЈА
ДЕТАЉ С ПРЕТХОДНОГ ОКРШАЈА ОКЛАНДА И КАНТЕРБЕРИЈА

РЕЗУЛТАТИ И РАПОРЕД УТАКМИЦА ПРВОГ КОЛА ППНЗ

Јуче:

ОТАГО – НОРТ ХАРБУР 46:29 (24:5)

ТРОФЕЈ НАМЕЊЕН ПОБЕДНИКУ ПРВЕНСТВА ПРОВИНЦИЈА НОВОГ ЗЕЛАНДаА
ТРОФЕЈ НАМЕЊЕН ПОБЕДНИКУ ПРВЕНСТВА ПРОВИНЦИЈА НОВОГ ЗЕЛАНДА

Данас:

САУТЛЕНД – ВАИКАТО 9:19 (13:9)

Сутра:

ТАРАНАКИ – ВЕЛИНГТОН

МАНАВАТУ – ХОУКС БЕЈ

НОРТЛАНД – ТАСМАН

Недеља, 17. јул:

ОКЛАНД – КАНТЕРБЕРИ

МАУНТИС МАНУКАУ – БЕЈ ОФ ПЛЕНТИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.