ПУМЕ И БЛЕК ФЕРНСИ ОСВОЈИЛИ ВАНКУВЕР

СЛАВИЛИ У КАНАДИ: Аргентинци и Новозеланшанке. ФОТО: World Rugby
СЛАВИЛИ У КАНАДИ: Аргентинци и Новозеланшанке. ФОТО: World Rugby

Рагбисти Аргентине успели су да освоје осми овосезонски скуп најбољих седмичара света под окриљем Светског рагбија који се протеклог викенда одиграо у Ванкуверу. Лос Пумаси су до другог злата ове године дошли тријумфом 33:21 у финалу купа против Француске. У конкуренцији жена Новозеланђанке су освојиле турнир победом 26:7 у окршају са Јапанкама.

Блек Фернси су освојиле четврти турнир за редом, остваривши рекорднu 24. победа у низу.

Оно што је још битније, обзиром да се овогодишња Серија серија рагбија седам Свеског рагбија рачуна и као квалификације за Олимијаду у Француској, је да су Новозеланђанке једине поред домаћина, обезбедиле учешће на Олимпијске игре у Паризу 2024. после славља у Ванкуверу.

Занимљиво је да су се на путу у финале, Аргентина и Француска среле и у групи Б где су Лос Пумаси такође славили, тог пута 21:12. У истој групи била је и Јужна Африка која је није прошла у борбу за куп. Блицбокаси су у Канади завршили на, за њихове навијаче и сопствене стадарде, врло ниском 13. месту јер поред пораза у групи од финалиста, у четвртфиналу за 9. место победила их је Кенија 17:12. Слаба утеха Јужноафриканцима је био тријумф 17:5 против Јапана за 13. место.

На самом северу Америке, поред Блицбокаса нису прошли даље од четврфинала купа нека најзвучнија имена олимпијске верзије рагбија. Водећа репрезентација у Светској серији рагбија седам Светског рагбија Нови Зеланд  је у четвртфиналу зауставила Аустралија победом 17:7 коју је у полуфиналу победила Француска 26:12.

Двоструки олимпијски шампиони Летећи Фиџијанци такође су заустављени у четвртфиналу. Њима се испречила Аргентина и славила 19:14 која је касније освојила турнир и приближила се на 12 бодова заостатка за водећим Новим Зеландом.

Сада ће уследити тронедељна пауза у Светској серији рагбија седам Светског рагбија. Из Северне Америке после турнира у Лос Анђелесу и Ванкуверу, најбољи седмичари света преселиће се у Азију где их очекује чувени скуп у Хонг Конгу од 31. марта до 2. априла, односно у Сингапуру 8. и 9. априла.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.