САМОА СРЕДИЛА ВАЛАБИСЕ У СРЕД СИДНЕЈА

САМО ПРОСЛАВЉА ИСТОРИЈСКУ ПОБЕДУ У АУСТРАЛИЈИ
САМОА ПРОСЛАВЉА ИСТОРИЈСКУ ПОБЕДУ У АУСТРАЛИЈИ

Рагбисти Самое остварили су можда највећу победу историји своје земље. На стадиону Аустралија у Сиднеју апсолутно неочекивано, поготово после лоших издања на Купу пацифичких нација успели први пут од како играју рагби да савладају Валабисе, двоструке светске шампионе и то на њиховом терену. У тек петом одмеравању снага две репрезентације Самоа је есејима Алесане Туилагија, Пола Вилијамса, Кејна Томпсона и Џорџа Писија поразила Аустралију 32:23 (17:10).

Самоанци су започела меч како су само пожелети могли. После почетног притиска изнудили су казну коју је Џорџ Писи претворио у поене за предност 3:0. Иницијатива домаћина резултирала је казнама за које су се Валабиси одлучили да играју. У једном у ракова изгубили су лопту која је дошла на крило до Алесане Туилагија. Првотимац Лестер Тајгерса заспринтовало је поред леве аут линије а једину препреку, да ли због нестотатка храбрости Мета Гитоа да „уђе“ у крило тешко 111 колиграма, Туилаги је као из шале прешао и постигао есеј а  Писи је био сигуран за додатна два поена.

Када су Озији видели да је ђаво однео шалу покушали су преко Гитоа да из казне са 47 метара коначно у 27. минуту постигну поене али безуспешно. Казна је уследила који трен касније када је грабер Сеилале Мапасуе покупио деми Аустралије Ник Фибс а његов шут изблокирао Пол Вилијамс и лопту поклопио из гол линије домаћих. После трансформације Тусија Писиатеа Самоа је имала вођство 17:0!

БЕН МЕК КАЛАМАН У "НАРУЧЈУ" САМОАНАЦА
БЕН МЕК КАЛАМАН У "НАРУЧЈУ" САМОАНАЦА

Недисциплина гостију и жути картон Данијела Лија омогућла је Валабисима пред одлазак на одмор да се врате у меч. Из скрама на пет метара од есеја гостију лопта је дошла до Дигбиа Иоанеа који је без проблема положио између статива а Гито је био сигуран за претварање као и из казне у последњим тренутцима првог полувремена.

У наставку Самоа је и с играчем мање постигла трећи есеј а егзекутор је био Кејн Томпсон. На 29:13 гости су се дигли поентирањем Горџа Писија и трансформацијом Тусија Писиатеа који је нешто касније био сигуран и из казне.

Мини серија Мета Гитоа у виду казне и претварања сопственог есеја била је недовољна Валабисима да у првој званичној утакмици ове године избегну пораз од Самое и то свега недељу дана пред окршају са Јужном Африком чиме ће почети Куп три нације а од Светског првенства на Новом Зеланду дели нас нешто мање од два месеца.

МЕТ ГИТО У КОНТАКТУ СА САМОАНЦИМА
МЕТ ГИТО У КОНТАКТУ СА САМОАНЦИМА

АУСТРАЛИЈА – САМОА 23:32 (10:17)

Стадион Аустралија у Сиднеју.

Гледалаца 30.000.

Главни судија: Маријус Јонкер (Јужна Африка).

Помоћници: Кејт Браун (Нови Зеланд), Вини Мунро (Нови Зеланд).

АУСТРАЛИЈА: Секопе Кепу, Стивен Мур, Бен Александер, Ситалеки Тимани, Нејтан Шарп, Роки Елсом, Мет Ходсон, Бен Мек Каламан, Ник Фибс, Мет Гито, Дигби Иоане, Пет Мек Кејб, Адам Ешли Купер, Род Дејвис, Марк Џерард.

Џејмс Хенсон, Пик Коувен, Ден Викерман, Скот Хигинботом, Биу Робинсон, Вил Гинија, Куртли Бил.

ЕСЕЈИ: Дигби Иоане (38`), Мет Гито (71).

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Мет Гито (39`, 72`).

КАЗНЕ: Мет Гито (40`, 42`, 58`).

САМОА: Сакариа Таулафо, Махонри Шваглер, Ентони Перенисе, Кејн Топсон, Денијел Лио, Таисина Туифуа, Маури Фаасавалу, Џорџ Сауверс, Кан Фотуалии, Туси Писиате, Алесана Туилаги, Сеилала Мапасуа, Џорџ Писи, Саилоси Тагицакибау, Пол Вилијамс.

Тии Пауло, Сенсус Џонстон, Филипо Лавеа Леви, Манаиа Салавеа, Брентон Хелеур, Елиота Фуимаоно Саполу, Џејмс Сооиало.

ЕСЕЈИ: Алесана Тулаги (12`), Пол Вилијамс (29`), Кејн Томпсон (46`), Џорџ Писи (55`).

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Џорџ Писи (13`), Туси Писиата (30`, 56`).

КАЗНЕ: Џорџ Писи (4`), Туси Писиата (66`).

ЖУТИ КАРТОН: Денијел Лио (37`).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.