ТАСМАН ПОБЕДОМ У ОКЛАНДУ ОДБРАНИО ТИТУЛУ ШАМПИОНА

СЛАВЕ ЕСЕЈ: Рагбисти Тасман Макоса против Окланда. ФОТО: Photosport

Рагбисти Тасмана смогли су снаге, госујући на терену стадиона Иден парк у највећем граду Аотеарое, у финалу Премијершипа Првенства провинција Новог Зеланда, да победе Окалнд 13:12 (10:9) у мечу пуном неизвесности и преокрета и тиме одбране титулу шампипона у такмичењу такође познатом и под именом Мајре Тен куп. 

Обе екипе су лигашки део сезоне завршили са односом победа и пораза 7:3. Последњи пут два тима су на истом здању где су и вечерас одмерили снаге играли у шестом колу Првенства провинција Новог Зеанда када је Окланд био доминантан и славио 31:10. Ове вечери домаћини нису били толико успешни.

Окланд је себи дозволио луксуз два жута картона а то у утакмицама великим попут финала не пролази не кажњено.

Плаво – бели су повели први на мечу прецизним казненим ударцем Харија Пламера већ у трећем минуту што је пробудило помало успаване госте.

јован бајић
ДИРЕКТНО И ЕКСКЛУЗИВНО СА ФИНАЛА ИЗ ОКЛАНДА: Јован Бајић

Домаћини су у уводним тренутцима првог полувремена имали иницијативу али су Макоси успели да консолидију редове и успоставе равнотежу на терену. Чинило се у тим тренуцима да је момцима базираним у Нелсону недостајале брзе лопте из ракова и формирање друге фазе, за шта су најзаслужнији ипак били синови Окланда.

Тасман је успео да изједначи у 18. минуту ударцем из казне капитена Давида Хавилија. Унивезалац у дијагонали Крусејдерса и бивши Ол блек је имао шансу да направи преокрет у 28. минуту али је његов шут на стативе из још једне казне био не прецизан.

Оно што није пошло за ногом Давиду Хавилију, јесте Харију Пламеру два минута касније чиме је Окланд понов прешао у вођство, а удвостручио га је Зан Саливен са 55 метара одличним шутем.

Када је семафор показивао 9:3 у самој завршници првог полувремена очекивало се да ће домаћини отићи на паузу са предноћу али Макоси су показали прави спортски дух не предавајући се до последњег звиждука судије., а делилац правде на сусреду делио ју је немилосрдно али правично.

Први пут када је Ник Брајан озбиљније доспео у центар пажње било је у завршници првог дела игре. Капитен Окланда Агнус Та` авао Мату је морао на клупу за кажњене на десет минута јер су правили исувише казне у раковима, а само пар тренутака раније дао је званично упозорење десномо стубу прве линије мелеа Окланђана.

Тасман се поново одлучио да лопту испуца у аут и молом покуша да је убаци у есеј простор шро им је и успело. Иза гол линије је положио Квентин Мек Доналд а Давид Хавили успешно извео трансформацију за прелазак у вођство 9:10.

По повратку из свлачионица Окланђани су повратили и предност чак и са играчем мање. Тасман је поново згрешио казну а у поене ју је претворио Хари Пламер још једним прецизним ударцем на гол.

Макоси су поново постигли есеј али је главни судија Ник Брајан на савет колеге у ТВ студију Џона Дастоува поништио полагање Фетули Паее јер је други центар прилоком поентирања у обарања ипак био у ауту.

Таман пре него што се капитен Окланда Агнус Та` авао Мату вратио са клупе за кажњене, на исту је морао Зан Саливен. Ник Брајан је поново на дојаву помоћника из ТВ студија Џона Дастоува послао аријера десет минута ван игре јер је Зан Саливен приликом покушаја пресецања додавања Макоса играо лоптом у напред, што је окарактерисано као намерно играње лоптом у напред за шта је казна жути картон.

Тасман је са играчем више нападао стихијски, вршио притисак на противника али је одбрамбени зид Оланда остао не пробојан. И са 14 момака на игралишту нису дозволили Макосима не само да се ушетају њихов есеј простор него ни поене из казне да постигну сачувавши два пена разлике са почетка другог полувремена.

Оно што им није успело Ајкулама када су имали бројчану предност на терену јесте када су били подједнаких снага.

Давид Хавили је покушао са своје половине терена у 68. минуту да погоди гол али је шут са шесдесетак метара био не прецизан. Два минута касније, са 42 метара је протурио лопту између статива и изнад пречке чиме је Тасман поново прешао у вођство 12:13.

Сајмон Хики је покушао шутем из одскокада направи нови преокрет два минута пред крај меча али ударац резервисте није пронашао мету.

Рабисти Тасмана успели су да сачувају лопту у свом поседу у полседњим тренуцима меча чиме су сасвим заслужено одбранили титулу шампиона Првенства провинција Новог Зеланда освојену лане.

ОКЛАНД – ТАСМАН 12:13 (9:10)

Стадион Иден парк у Окланду

Гледалаца: 13.131

Главни судија: Ник Брајан (Нови Зеланд)

Помоћници: (), ()

Судија у ТВ студију: Џон Дастоув (Нови Зеланд).

ОКЛАНД: Џејмс Леј, Лени Аписаи, Ангус Та` авао Мату, Скот Скафтон, Џек Вентон, Адриан Џоат,Нико Џонс, Сионе Туипулоту, Џонатан Руру, Хари Пламер, Салеси разаси, Танелу Телефа, Тумуа Ману, Александер лам, Зан Саливен

Микеланело Сосене Феаги, Џеред Адамс, Марсел Рената, Хамиш Даизел, Пресли Туфуга, Ауфа Фунаки, Сајмон Хики, Џордан Траинор

ЕСЕЈИ:

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ:

КАЗНЕ: Хари Пламер (3`, 30`, 44`), Зан Саливен (37`)

ДРОП ГОЛОВИ:

ЖУТИ КАРТОНИ: Ангус Та` авао Мату (40`+3`), Зан Саливен (50`)

ЦРВЕНИ КАРТОНИ:

ТАСМАН: Исилили Ту` унгафаси, Квентин Мек Доналд, Семјуел Матенга, Те Ахивару Киркдавета, Квентин Стрејнџ, Хју Рентон, Сионе Талитуи, Таина Фокс Матемауа, Фајнали Кристи, Мајкл Хант, Лестер Фаингаануку, Тимоти О` Мејлеј, Фетули Паеа, Марк Телеа, Давид Хавили

Самуиела Моли, Рајан Коксон, Ајзак Салмон, Ајзак Рос, Ентон Сегнер, Двејн Полатаивао, Ентони Сегнер, Керион Фонотиа, Лотима Фаингаануку 

ЕСЕЈИ: Квентин Мек Доналд (40`+3`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Давид Хавили (40`+4`)

КАЗНЕ: Давид Хавили (18`, 70`)

ДРОП ГОЛОВИ:

ЖУТИ КАРТОНИ:

ЦРВЕНИ КАРТОНИ:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.