ТРИЈУМФОМ У ВЕЛИНГТОНУ ОЛ БЛЕКСИ ОСВОЈИЛИ СЕРИЈУ

СЛАВЕ: Израел Даг у загрљају саиграча
СЛАВЕ: Израел Даг у загрљају саиграча

Успевши да савладају Велс и у другом, Новозеланђани су освојили серију од три тест меча. На Регионалном стадиону у Велингтону трофеј је оверен тријумфом 36:22 (10:10) са пет есеја есејима. Змајеви су их постигли три за частан пораз.

Велшанима се за разлику од дуела са Чифсима, не може ништа замерити. Поправили су игру на шта коначни исход заиста неуказује а о чему сведочи чињеница да у имали лопту више у свом поседу у односу на Нови Зеланд. Колико су заиста добри, односно опасни, Ол блекси су показали у другом полувремену када су за 13 минута постигли четири есеја и решили сусрет.

Ипак, од почетног ударца па све до шестог минута, лопта није прешла на страну гостију који су били у поседу лопте ставивши до знања да их је пораз од претходне суботе, а поготово онај од уторка из Хамилтона, посебно пекао.

Када су Ол блекси крочили на део терена који је припадао противнику, Велшани су их натерали да направе казну, којом су се врло брзо вратили на половину Новог Зеланда чиме су наставили притисак на шампионе света.

У уводним минутима, једину грешку код гостију је направио Џонатан Дејвис шутнувши лопту директно у аут под притиском. Змајеви су поново били у поседу и издејствовали казну у домету Дана Бигара у 16. минуту када Малакаи Фекитоа није ослободио играча којег је оборио. Отварач Оспрејса је постигао прве поене на мечу којим су гости повели.

ДИРЕКТНО И ЕКСКЛУЗИВНО ИЗ ВЕЛИНГТОНА: Јован Бајић
ДИРЕКТНО И ЕКСКЛУЗИВНО ИЗ ВЕЛИНГТОНА: Јован Бајић

Ол блекси су се брзо домогли гол линије Велса после почетног ударца и одлучили да уместо шута на стативе избаце лопту у аут, после којег су формирали мол. Извадили су лопту из формације, Ерон Смит је прескочио отварача и првог центра, а Малакаи Фекитоа је такође дугим додавањем упослио Ираела Дага који је у 50. утакмици у чувеном црном дресу постигао есејем.

Ерон Круден није имао проблема да трансформише полагање аријера Крсејдерса за преокрет.

Смена у вођству није поколебала госте који су наставили са жестоким насртајима, осујећеним од стране домаћина.

Нови Зеланд је повисио предност на 10:3 казненим ударцем Ерона Крудена јер су Велшани ушли у рак из офсајда. Недуго потом, отварач Чифса је морао да напусти терен на колицима јер се сумњало на повреду врата после контакта са Луком Чартрисем.

Да после упорног рада протканим храброшћу и пожртвованошћу следи награда, поново се показало у случају Велса. Без обзира што су кола кренула низбрдо, Келти су наставили да плету мрежу око плена. И они су се из казне определили да играју. Добро су су извели аут и формирали мол али су избачени ван терена добром одбраном Новог Зеланда.

Остали су испред противниковог есеја, развили лопту са леве на десну страну терена, направили фазу, вратили лопту у правцу из којег је дошла, а преко гол линије је пренео Алун Вин Џонс и положио.

Дан Бигар је готово са аут линије са леве стране игралишта упутио прецизан шут, погодио гол за изједначење у последњем минуту првог полувремена.

У наставку су уследила нова узбуђења а први су их направили Велшани.

У контранападу Сем Ворбатон је повукао, загазио на половину противника али није успео да дода до Таулупеа Фалетауа који је успео да испрати капитена чиме је шанса отишла у неповрат.

То као да је био знак Ол блексима да се уозбиље, што су и урадили, озбиљно схвативши претње. У моменту, су променили приступ игри, учинивши је љубоморно само њиховом.

Бауден Барет који је одменио повређеног Ерона Крудена, пробио је редове Велшана и упослио је десном крилу Бена Смита. Аријер који се одлично зналази на било ком месту у дијагонали, имао је неколицину противника испред себе које је прошао и положио. Бауден Барет је био сигуран за додатна два поена.

Недуго потом, и сам Бауден Барет је постигао есеј између статива и трансформисао га.

Под налетом Ол блекса Дан Бигар није испуцао лопту из сопствених 22 метара већ је покушао да игра. Међутим, био је ухваћен, а није се ослободио лопте а јужноафрички делилац правде Јако Пајпер је досудио меле за Нови Зеланд. Домаћини су били сигурни у скраму на сопствено убацивање, лопту је подигао и крену ка затвореној страни Керијан Рид. Проследио је до Ерона Смита а деми до Ваисакеа Нахолоа на крилу за четврти есеј момака у црном. Барет је поново био прецизан чиме је концепција Велса о евентуалној победи била потпуно уништена.

Змајеви су успели да стигну испред есеја светских шампиона. Имали су аут на пет метара од гол линије али су им Ол блекси узели лопту у ауту и кренули у контру. У акцији која била тотално хаотична и ништа није обећавала, Ваисаке Нахоло је изнео лопту са своје половине терена а млађи брат Џулијена Савее, Арди, је испратио акцију, примио пас и испринтао до есеја Велса и положио.

Ардијев саиграч из Хурикејнса Бауден Барет је био сигуран и из четврте трансформације за 36:10.

Змајеви и при 26 разлике за Нови Зеланд нису подвили репове. Били су достојанствени, нису одустајали од борбе која је произвела два есеја. Дан Бигар је успео да извара одбрану на тренутак, довољан да унесе пометњу и проигра Лиама Вилијамса. Аријер који је вечерас играо на крилу због повреде Џорџа Норта, претрчао је Израела Дага и поентирао.

Када су били близу 22 метара Велса, Сета Таманивалу је покушао да упути шут преко одбране, али је био изблокиран. Контру је крунисао Џонатан Дејвис трећим есејем којим су Змајеви извукли частан пораз.

НОВИ ЗЕЛАНД – ВЕЛС 36:22 (10:10)

Регионални стадион у Велингтону

Гледалаца: 35,907

Главни судија: Јако Пајпер (Јужна Африка)

Помоћници: Жером Гарсе (Француска), Вејн Барнс (Енглекса)

Судија у ТВ студију: Џорџ Ајуб (Аустралија)

НОВИ ЗЕЛАНД: Џо Муди, Ден Колс, Овен Френкс, Броди Реталик, Семјуел Вајтлок, Џером Кеино, Сем Кејн, Керијан Рид, Ерон Смит, Ерон Круден, Бен Смит, Рајан Кроти, Малакаи Фекитоа, Ваисаке Нахоло, Израел Дан

Нејтан Харис, Вајат Крокет, Чарли Фаумуина, Патрик Туипулоту, Арди Савеа, Ти Џеј Перенара, Бауден Барет, Сета Таманивалу

ЕСЕЈИ: Израел Даг (20`), Бен Смит (53`), Бауден Барет (55`), Ваисаке Нахоло (60`), Арди Савеа (66`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Ерон Круден (21`), Бауден Барет (54`, 56`, 61`, 67`)

КАЗНЕ: Ерон Круден (30`)

ДРОП ГОЛОВИ:

ЖУТИ КАРТОНИ:

ЦРВЕНИ КАРТОНИ:

ВЕЛС: Гетлин Џенкјинс, Кен Овенс, Самсон Ли, Лук Чартрис, Алун Вин Џонс,Рос Моријати, Сем Ворбартон, Таулупе Фалетау, Рис Веб, Дан Бигар, Халам Амос, Џејми Робертс, Џонатан Дејвис, Лиам Вилијамс, Рис Патчел

Скот Болдвин, Роб Еванс, Томас Френсис, Бредли Дејвис, Елис Џенскинс, Герет Дејвис, Рис Присланд, Скот Вилијамс

ЕСЕЈИ: Алун Вин Џонс (39`), Лиам Вилијамс (74`), Џонатан Дејвис (76`)

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Дан Бигар (40`, 75`),

КАЗНЕ: Дан Бигар (16`)

ДРОП ГОЛОВИ:

ЖУТИ КАРТОНИ:

ЦРВЕНИ КАРТОНИ:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.