ФИЏИ БЕЗ ДВОЈИЦЕ НА ТУРНИРУ СЕДМИЦЕ У ВЕЛИНГТОНУ

ХЕНДИКЕПИРАНИ САНКЦИЈАМА: седмичари Фиџија.
ХЕНДИКЕПИРАНИ САНКЦИЈАМА: седмичари Фиџија.

Наставак сезоне у Светској серији Међународног рагби борда у рагбију седам уследио је данас дводневним турниром на Новом Зеланду. Најбољи мајстори олимпијске дисциплине показаће своје умеће на Регионалном турниру у Велигтону али једни од најбољих биће без двојице репрезентативаца. Због санкција које је Фиџију увео Нови Зеланд 2006. када су снаге комодора Френка Баинимарамае преузеле власт на прелепим пацифичким острвима, на скупу седмичара неће бити Мозеса Саунивануе и Емосија Мулевороа.

Поред осталог санкције Кивија Фиџијанцима се односе на ограничење, тачније забрану уласка на Нови Зеланд особама које су део комшијског владајућег војног режима. Обзиром да на Фиџију мало тога преостаје као занимање поред рибарства и туризма становништву је једина следећа опција за запослење полицијска или војна служба. Како су седмичари Емоси Мулеворо и Мозес Саунивануа у морнарици Фиџија ускраћени су за улаз на Нови Зеланд.

ЖУРКА: трибине Регионалног стадиона у Велнгтону за време турнира седмице.
ЖУРКА: трибине Регионалног стадиона у Велнгтону за време турнира седмице.

Турнир у Велингтону је четврти у низу од девет од колико их се састоји 14. издање Светске серије у рагбију седам и поред скупа у Хонг Конгу важи за најпрестижнији али и као место где се на самом скупу публика најбоље проводи. На трибинима Регионалног стадиона у Велингтону за време турнира је права карневалска атмосфера. Ретко ко од посетиоца је без интересантног, духовитог и веома креативног костима на себи. У паузама између мечева стиче се утисак да је у питању нека журка или концерт јер публика никако не пропушта музичке паузе а да не заигра и запева.

После турнира на Голден Коусту у Аустралији, Дубаију и Порт Елизабету у Јужној Африци, Новозеланђани су са 60 бодова и победом на последњем скупу на првом месту табеле. Следе Француска са 46 бодова и Фиџи са 44 и титулом освојеном у Аустралији.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.