ФРАНЦУЗИ И ИТАЛИЈАНИ ОТВАРАЈУ КУП ШЕСТ НАЦИЈА, ЕНГЛЕЗИ ЗАПОЧИЊУ ОДБРАНУ ТИТУЛЕ У ЕДИНБУРГУ

ОТВАРАЈУ ТУРНИР: Капитен Фанцуске Тери Дусотуа и капитен Италије Серђо Парисе.
ОТВАРАЈУ ТУРНИР: Капитен Француске Тери Дусотуа и капитен Италије Серђо Парисе.

Утакмицом на Стад Франсу у Сен Денију надомак Париза у којој ће Французи одмерити снаге с Италијанима стартоваће 112. издање најпрестижнијег такмичења репрезентација Европе, данас познато као Куп шест нација. Непун сат по завршетку утакмице у земљи Гала, у Единбургу ће се 130. пут састати Шкотска и Енглеска, селекције држава које су одиграле први међународни рагби меч давне 1871.

Триколори и Азури имају част да отворе турнира који је толико испреплетан традицијом и ривалством, можда као ни један други на свету. Утакмица у Сен Денију занимљива је и по томе што ће оба селектора, обојица Француза, дебитовати али на различитим странама. Филип Сент Андре на клупи домаћина и Жак Брнел код Италијана. Дуел на Стад Фансу привлачи пажњу и због чињенице да је претходни окршај две репрезентација на опште изненађење припао момцима са Апенинског полуострва који су славили у Риму 22:21.

ДЕТАЉ С ПРОШЛОГОДИШЊЕГ ДУЕЛА: Италијани славе победу против Француза.
ДЕТАЉ С ПРОШЛОГОДИШЊЕГ ДУЕЛА: Италијани славе победу против Француза.

Међутим, тај као и податак да су Италијани у својих последњих пет утакмица постигли 15 есеја наспрам шест полагања данашњег ривала на његових пет претходних мечева, готово два пута више, не смеју да заварававају. Ипак, Французи су вице шампиони света и ако је до традиције, Триколори нису изгубили прву утакмицу у Купу шест нација на њиховом терену још од 1975.

У главном граду Шкотске Хајлендери ће покушати да прекину трогодишњи примат Енглеске у мечу који се до 1879. игра као Калкута куп. Поред домаће публике пред којем се гости и нису претерано радовали у прошлости, разлог за оптимизам лежи у чињеници да су Енглези допутовали са доста подмлађеним тимом. Сигурно је да би евентуална победа домаћина против старог непријатеља и браниоца трофеја посебно обрадовала Ендија Робинсона, Енглеза на клупи Шкота који је био главни стратег Црвених ружа у периоду од 2004. до 2006.

ВАЗДУШНИ ДУЕЛ: Детаљ с порошлогодишњег дуела "најстаријих" ривала.
ВАЗДУШНИ ДУЕЛ: Детаљ с порошлогодишњег дуела "најстаријих" ривала.

С друге стране у стартној постави привременог селектора Црвених ружа Стјуарта Ланкастера који ће такође дебитовати има звучнијих имена попут Дилана Хартлија, Бена Јангса, Криса Ештона и Бен Фодена. Ипак, има и младих момака који ће први пут заиграти и белом дресу. Ватрено кршење на Марејфилду имаће чеп Лестер Тајгерса Фил Доусон као и центарски пар Сараценса Овен Фарел и Бред Берит. Интересантно је да је Ланкастар одлучио да капитен буде Крис Робшоу који је пре ове одиграо само једну утакмицу за Енглеску и то 2009. на турнеји по Аргентини.

Шкотска и Енглеска састали су се укупно 129 пута у свим такмичењима. Хајлендери су из 42 меча изашли као победници, 69 сусрета изгубили а 18 одиграли нерешено.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.