ШАМПИОНИ СВЕТА И ЈУЖНЕ ХЕМИСФЕРЕ ПОРАЗИЛИ ПРВАКА ЕВРОПЕ

ДЕМОНСТРИРАЛИ СУПЕРИОРНОСТ: Отварач Новог Зеланда Ерон Круден пролази Метјуа Риса.
ДЕМОНСТРИРАЛИ СУПЕРИОРНОСТ: Отварач Новог Зеланда Ерон Круден пролази Метјуа Риса.

У окршају светских првака и шампиона Купа четири нације с освајачем Грен слема у Купу шест нација одиграном на терену стадиона Миленијум у Кардифу Нови Зеланд је још једном демонстрирао суериорност и лако остварио победу 33:10 (22:0) у дуелу с Велшанима. Частан пораз Змајеви су успели да извуку у завршници меча када су постигли успешне поене есејима Скота Вилијамса и Алекса Катберта.

ДИРЕКТНО ИЗ КАРДИФА: Јован Бајић.
ДИРЕКТНО ИЗ КАРДИФА: Јован Бајић.

Велшани су први запретили на сустеру и практично држали конце игре у својим рукама али нису успели ту предност да претворе у поене. Змајеви су у толикој мери притисли ривала да Новозеланђани нису прешли на противничку половину више од десет минута сусрета.

Када се учинило да ће Змајеви постићи поене  уследила је брутална контра момака у црном. Израел Даг је започео напад у спопствених 22 метара, Џулијен  Савео ушао и противничких 22 метара где су направили фазу и касније школски лопту кроз руке пронели до крила где се нашао Лиам Месам и поентирао. Ерон Круден је после три казнена ударца био сигуран и из трансформације.

Други есеј Ол блекси су постигли из идентичне акције као и у финалу Светског првенства 2011. против Француске с истим актером. Колико су самоуверени, најбоље се видело када је Ричи Мек Коув после казне одлучио да Ерон Круден лопту испуца у аут уместо да шут упути на гол. Сигурно су извели убацивање, лопту спустили на новог левог стуба Хурикејнса који је у пуном трку готово неометано прошао кроз противнички коридор и положио. Есеј Тонија Вудкока Ерон Круден је претворио.

Почетком другог полувремена Ол блекси су поново показали своју супериорност. Овог пута на позицији крила нашао се играч друге линије мела Лук Романо који је просто прегазио Алекса Кутберта и постигао трећи есеј за Кивије. Ерон Круден и овог пута није пропустио прилику за додатна два поена а нешто касније је демонстрирао прецизност и из казненог ударца.

ПОТВРДИЛИ КВАЛИТЕТ: Лук Романо постиже први репрезентативни есеј.
ПОТВРДИЛИ КВАЛИТЕТ: Лук Романо постиже први репрезентативни есеј.

Обзиром да су се светски шампиони резултатски одлепили од ривала вођством 33:0 Стив Хенсон је извео из игре првотимце и указао шансу оним играчима који нису имаи много прилика за доказивањем што је Велс убрзо искористио и постигао прве поене на мечу.

Домаћини су у једној од ретких прилика створених испред противничке гол линије, формирали мол и унели лопту у ривалов есеј за ерупцију одушевљења на пуним трибинама стадиона Миленијум. Егзекутор је био резервиста Скот Вилијамс а Ли Халфпени није успео да претвори полагање крила Скарлетса.

Убрзо је Нови Зеланд остао с 14 играча на терену јер је јужноафрички судија Крег Жубер показао жути картон Корију Џејну који је у жељи да пресече противничко додавање у изгледној прилици за поентирање, одиграо лоптом унапред.

ИЗВУКЛИ ЧАСТАН ПОРАЗ: Алекс катбарт у дуелу с Израелом Дагом.
ИЗВУКЛИ ЧАСТАН ПОРАЗ: Алекс катбарт у дуелу с Израелом Дагом.

Међутим, Велшани нису успели да искористе играча више али јесу смогли снаге и пронашли начин да укњиже други есеј када су били бројчано изједначени с противником. Алекс Катбарт који се обрукао приликом полагања Лука Романа завршио је акцију у којој су Змајеви пасом искорстили вишак играча на десној страни терена. Ли Халфпени ни из другог покушаја није био прецизан из трансформације.

ВЕЛС – НОВИ ЗЕЛАНД 10:33 (0:23).

Стадион Миленијум у Кардифу.

Гледалаца: 72, 372.

Главни судија: Крег Жубер (Јужна Африка).

Помоћници: Жером Гарсе (Француска), Грег Гарнер (Енглеска).

Судија у ТВ студију: Гранм Хјуз (Енглеска).

ВЕЛС: Пол Џејмс, Метју Рис, Ерон Чревис, Бредли Дејвис, Лук Чартрис, Рајан Џонс, Сем Вормбартом, Тоби Фалетау, Мајк Филпс, Рис Присланд, Лиам Вилијамс, Џејми Робертс, Џонатан Дејвис, Алекс Катбат, Ли Халфпени.

Кен Овенс, Гетлин Џенкинс, Скот Ендруз, Ерон Шинглер, Џастин Типурић, Тревис Којл, Џејмс Хук, Скот Вилијамс.

ЕСЕЈИ: Скот Вилијамс (56`), Алекс Катбарт (77`).

НОВИ ЗЕЛАНД: Тони Вудкок, Ендру Хор, Овен Френкс, Лук Романо, Семјуел Вајтлок, Лиам Месам, Ричи Мек Коув, Керијан Рид, Ерон Круден, Ерон Смит, Џулијен Савеа, Ма` а Нону, Конрад Смит, Кори Џејн, Израел Даг.

Дак Колс, Вајат Крокет, Чарли Фаумуина, Броди Реталик,Виктор Вито, Пири Випу, Бауден Берит, Бен Смит.

ЕСЕЈИ: Лиам Месам (27`), Тони Вудкок (39`), Лук Романо (47`).

ТРАНСФОРМАЦИЈЕ: Ерон Круден (28`, 40`, 47`).

КАЗНЕ: Ерон Круден (10`, 19`, 24`, 43`).

ЖУТИ КАРТОН: Кори Џејн (59`).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.